Language: NOR | ENG

- En klok og viktig master

Portrettbilde av Thea Kamfjord Eriksen.

Thea Kamfjord Eriksen tar Master i karriereveiledning ved studiested Lillehammer. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

Thea Kamfjord Eriksen ønsker å veilede i skolen. Derfor startet hun på Master i karriereveiledning.  

I 2003 begynte Thea Kamfjord Eriksen på Bachelor i Pedagogikk ved den gang Høgskolen i Lillehammer, og avsluttet underveis da hun ble gravid. Det var ikke før etter å ha tatt noen mellomfag i religionsvitenskap at hun fullførte bachelorgraden i 2015. I 2016 begynte hun på en samlingsbasert Master i karriereveiledning på studiested Lillehammer. Nå 41 år gammel med tre barn skriver hun sin masteroppgave på det samlingsbaserte studiet.

Hvordan opplever du studiet Master i karriereveiledning?

- Masteren opplever jeg som klok, viktig og nyttig. Jeg vil også trekke frem at jeg føler den har et litt misvisende navn. Det burde ha vært en profesjonsstudium, og hvis ikke burde den ha endret navn. Nå til dags kan mange opprette en nettside som heter karriereveiledning. Denne masteren er mye mer enn det.

Hvordan er masteren bygd opp?

- Den går som vanlig over to år, og er samlingsbasert. Det vil si at vi har to samlinger i semesteret. Hver samling går over tre dager, det vil si at vi møtes seks dager i semesteret, der har vi gruppesamlinger og skriveseminar. Ellers studerer vi på vanlig vis. Det betyr at det er mye egenstudier, som gjør det viktig å være strukturert. Videre er det svært viktig å finne seg en god kollokviegruppe man jobber bra sammen med. Jeg har en kollokviegruppe med tre andre, og vi møtes på Gjøvik for å diskutere pensum. Dette har vært svært viktig for meg.

Hvordan er foreleserne på studiet?

- På våre samlinger har foreleserne vært kjempeflinke! Vi har hatt mange forelesere, men likevel er det fire forelesere som er «våre», som vi kan henvende oss til. Våre forelesere er veldig åpne og tilgjengelige.  

Hvem er det som tar denne masteren?

- De fleste har begynt å danne seg et liv. Det vil si at de har kommet et stykke i livsfasen, noe som også bidrar til mye erfaringsutveksling. Det er også dette som er morsomt med masteren; alle kommer fra forskjellige steder i landet, med et stort aldersspenn.

Hvor mange er dere på kullet?

- Kullet vårt består av 16 studenter, her er det noen som har falt av, og det er også noen som startet senere, men har kommet seg fort frem – og studerer med oss. Ellers er det noen som tar pauser også – så det er litt fleksibelt også.

Hva kan man bruke studiet til?

- Jeg har oppdaget at å ha en PPU eller lærerutdanning som bakgrunn gjør det lettere å få jobbe med karriereveiledning innenfor skolesystemet. Så dersom dette er målet, vil jeg anbefale å ta PPU først. Men ellers er karriereveiledning vidt og etterspurt. Derfor er det mange muligheter etter masteren.

Studentbyen Lillehammer

Thea trekker frem at Lillehammer som studentby er svært forandret siden hun begynte her i 2003. Da gikk de på bingoen – som nå er nedlagt, og det var en følelse av at studentene og resten av byen ikke helt var «samme befolkning». Nå derimot er det bedre samhold, og studentene har en mer sentral plass i byen da de er så mange, noe som også gjør at det er en naturlig del av byen.

– Jeg går nå voksen på Café Stift og opplever at det er mange studenter der. Dette er en stor forskjell, og det er kjempekoselig.

Hva er dine planer fremover?

- Det er sykt at det er det siste semesteret – det har gått så utrolig fort! Nå skriver jeg master, og det er veldig skummelt. I tillegg søker jeg jobber nå. Selv om jeg elsker å være student, og skulle vært det for alltid, så skal jeg ut i jobb snart.

Hva er din drømmejobb?

- Jeg har blitt veldig god på det jeg gjør, altså veiledning. Ikke bare innen skole, jeg har også hjulpet ungdom med rusproblemer, blant annet med å finne steder å bo. Jeg har fått sett veien fra fortvilelse til ekstase! Det er det jeg digger med det jeg gjør, hjelpe folk som trenger det, og få lov til å være med å hjelpe. På denne måten kan jeg være til nytte i alt det skumle som skjer i folks liv. Her får jeg lov til å være med å heie på folk. Men drømmejobben er nok likevel å få være karriereveileder på en skole, for eksempel høgskolen.

Til slutt - Hvem passer studiet for?

- Det passer for mennesker som våger å ikke sitte på sannheten.