Utveksling i Nederland!

Utveksling i Nederland!

Nederland var en destinasjon jeg aldri hadde besøkt før. Men etter å ha sett på valgmulighetene for utvekslingsdestinasjoner visste jeg jeg fort at dit skulle jeg! Fagene jeg kunne ta der virket interessante, skolen lå 20 minutters togtur fra Amsterdam og Nederland ligger perfekt plassert i Europa. – sentralt. Så jeg så for meg helgeturer til nabolandene også, og det skjedde. 

Ankomst

Å endelig lande i Nederland var noe jeg hadde gledet meg så mye til, til tross for at jeg ikke hadde et sted ”å bo”. Så tips til alle: vær rask med å søke studentbolig i Nederland for det er veldig, veldig vanskelig å finne noe på egen hånd. Det fikset seg etter noen uker, men det er sånt man burde fikse før avreise. Bortsett fra det var det hyggelig mottagelse. Våre ESN ”faddere” møtte oss på flyplassen og hjalp oss med å kjøpe togbilletter og vise oss hvilken retning vi skulle etc. Jeg hadde allerede planlagt å møte folk jeg ikke kjente den kvelden, så jeg ville bare skynde meg hjem, legge fra meg flyttelasset og møte de nye internasjonale studentene. Og det var den mandagen alt startet.

Sosialt

Jeg har i løpet av semesteret først og fremst fått meg venner fra overalt! – Alle verdensdeler. Og det er folk jeg vet jeg kan kontakte igjen når som helst, hvis jeg skulle befinne meg i deres hjemland. Jeg har også møtt folk som har kunnskap og samme interesser som meg når det gjelder jobb/business osv. Studerer du det samme som meg, kulturprosjektledelse er nettverk nøkkelen. Og jeg kan med sikkerhet si at nettverket mitt har vokst betydelig etter et halvt år på utveksling. Når det er sagt, så må man også selv sørge for at man deltar i sosiale sammenhenger og gjør en innstas for å bli kjent med nye folk!

Når det kommer til det sosiale er det ingenting å klage på. Vi var en gjeng som var gira på å bli kjent med Nederland, nederlandsk kultur, nederlandske matspesialteter – sånn som pommes frites med masse majones! Noe jeg endte med å spise flere ganger i uken. Og det er noen du finner i hvert gatehjørne i Nederland.

Som jeg allerede nevnte lå skolen min i Haarlem som er 20 minutter fram Amsterdam, så det ble hyppige turer dit. Amsterdam er en sjarmerende by som har masse å by på. Enten festivaler, konserter, museer, pommes frites med majones, masse turisme og alt du kan tenke deg. For å ikke glemme alle kanelene og båtene som lagde en evig god atmosfære – de dagene det ikke blåste og regnet som bare det.

La meg gå tilbake til det sosiale. Jeg var omringet av folk hele tiden, og vi fant på noe å gjøre hele tiden noe som gjorde oppholdet mitt fantastisk med tanken på den rastløse personen jeg er. Enten fant vi på egne ting å gjøre, enten så var det vår ”ESN-board” som arrangerte aktiviteter for oss. Det var liksom en fadderuke spredt utover hele semesteret.

Kunnskap

Utenom det rent faglige vi lærte på skolen så lærer man veldig mye om seg selv også. Man lærer å tilpasse seg nye kulturer for plutselig skal du pitche en prosjekt ide med en fra Argentina som har andre kulturelle verdier enn det jeg fra Norge har. – Noe som er veldig inspirerende. Man lærer seg andre arbeidsmetoder eller måter å tenke på.

Med tanken på studieretningen jeg har valgt, er jeg forberedt på en sitasjon der jeg må samarbeide med en fra Australia eller Sør-Afrika. Så denne utvekslingen ble også en lærdom for meg der jeg ble kjent med hvilken evne jeg har til å tilpasse meg andre kulturer. Og en rekke andre ting jeg kunne fortsatt å skrive om. Alt i alt er utveksling i utlandet en gylden mulighet jeg ville anbefalt til mange.

Fatbardha Ahmetaj (BAKPL, kull 2015)

Sist endret: .