Language: NOR | ENG

Seks måneder på utveksling i Stellenbosch i Sør Afrika

Andreas Aalby, BØADM 2014

Til vanlig er jeg bachelorstudent på økonomi og administrasjon på Lillehammer, men bestemte meg for å dra et semester på utveksling. De seks månedene på utveksling i Stellenbosch i Sør Afrika var sannsynligvis noen av de mest opplevelsesrike månedene jeg har hatt.

Stellenbosch er en utrolig fin by med utallige muligheter for aktiviteter i nærheten, og etter å ha kommet hjem ønsker jeg reise tilbake mange ganger i fremtiden. Jeg vil absolutt anbefale alle som vurderer å dra på utveksling å velge Stellenbosch University. Dersom man er interessert i idrett så er Stellenbosch et paradis. Personlig så valgte jeg Stellenbosch på grunn av dette. Det er mange muligheter for fjellturer og sykling, i tillegg finner man et tre-etasjer stort treningssenter, med blant annet to svømmebasseng. Stellenbosh har også et ekstremt stort antall anlegg for de fleste idretter, se full liste her: www.sun.ac.za/english/sport/facilities. En stor andel av de lokale studentene er også involvert i idrett, så det er fin måte å treffe sør-afrikanske studenter.

Generelt så er prisnivået i Sør-Afrika mye lavere enn i Norge, i tillegg var jeg veldig heldig med vekslingskursen de månedene jeg var der. Dette gjør at stipendet fra Lånekassen tillater at man kan være med på veldig mange aktiviteter, og mulighetene er som sagt uendelige med tanke på at Cape Town også ligger like i nærheten. Å spise ute på cafe og restaurant er mye billigere enn i Norge, så det er veldig vanlig for internasjonale studenter å gjøre dette flere ganger i uken.

Utenfor skoletiden arrangerer ISOS (Internasjonal student-organisasjon) flere turer man kan bli med på, eller man kan arrangere dette privat. Transport er også veldig billig, og det tryggeste og beste alternativet er Uber – i alle de største byene i Sør-Afrika (inkl. Stellenbosch) så er det svært mange Uber-biler. Jeg vil anbefale å leie bil èn til to uker (eller mer) under oppholdet for å lettere komme seg til nye steder, og vil også anbefale å bo i Cape Town noen dager for å oppleve mer av den byen. De månedene man er på utveksling går ekstremt raskt, så sørg for å gjøre alt du har lyst til så tidlig så tidlig som mulig.

IMG_2449

Søknadsprosessen og Visum

Søknadsprosessen gikk veldig fint. Man fyller ut et søknadsskjema på nettsiden deres, der man blant annet setter opp hvilke fag man ønsker. Her er det veldig lurt å sette opp minst 5-6 fag (jeg satte opp 9). Den første uken kan man prøve ut fagene, og ta endelig beslutning. Du trenger ikke å sende inn forsikringsbevis når du søker, men kort tid etter man har blitt godkjent blir man bedt om å sende inn dette. Det må være fra et sør-afrikansk forsikringsselskap, så for eksempel ANSA sin forsikring fungerer ikke – jeg bruke Momentum Health.

Deretter må man søke om visum, siden turist-visum kun er gyldig i 90 dager. Det er en relativt lang liste med dokumenter som du levere på ambassaden i Oslo, og sist jeg sjekket lå ikke fullstendig liste på hjemmesiden deres – så det er lurt å sende dem en mail å spørre om full liste. Du blir blant annet bedt om proof of accomodation – inntaksbrevet ditt er også proof of accomodation, så du trenger ikke å ordne leiekontrakt før du søker om visum. Legg også merke til at ambassaden tar vare på passet ditt mens søknaden blir behandlet, så planlegg det i forhold til eventuelle reiser du planlegger. Anbefaler også å kjøpe fleksibel flybillett, men pass på å ikke overstige visumperioden dersom du endrer billetten.

Stellenbosch University

Når du har kommet frem blir du hentet på flyplassen av universitetet, og du må registrere deg som student. Ved registrering kan man også betale skolepengene med kort. Den første uken er kun for internasjonale studenter, og man får all info man trenger om valg av fag, skolesystemet og leve i Sør-Afrika. Denne uken er ferie for de lokale studentene, så byen vil nesten oppleves som en spøkelsesby, men fra neste uke vil det være fullt av studenter over hele byen.

Skolesystemet skiller seg fra det norske systemet ved at innleveringer og prøver underveis i semesteret teller 40% av karakteren, mens eksamen teller 60%. Alle fag har en semester test i midten av semesteret, som vanligvis teller 20-25% av karakteren. Karakterene oppgis i prosent, der 50% er ståkarakter (<50% = stryk). Du må ha over 40% i snitt for å få adgang til eksamen, men da må du ta inn de prosentene på eksamen.

I Sør-Afrika bruker de kvantitativ metode for å vurdere prøver/innleveringer dersom ikke annet er oppgitt – i Norge er kvalitativ metode det mest vanlige. Dette er uvant for mange internasjonale studenter. Det beste tipset jeg kan komme med er å snakke med læreren før første prøve å be han/hun forklare nøyaktig hvordan det fungerer.

Universitetet har utrolig store fasiliteter, og utgjør nærmere 100 bygninger i sentrum (inkludert hybler som administreres av universitetet). Men det er allikevel enkelt å finne frem. Sentralt på campus finner man Neelsie Student Center – hvor man finner mer enn 10 spisesteder og cafeer, frisører, apotek, bokhandel, matbutikk, reisebyråer og banktjenester med mer.

Sikkerhet

I begynnelsen lett å få et inntrykk av at Sør-Afrika er et lite sikkert sted å reise til. Men Stellenbosch er veldig trygg by i forhold til mange andre steder i Sør-Afrika, så du trenger absolutt ikke å føle deg utrygg. Derimot må du være obs på minibanksvindel – så anbefaler å kun ta ut penger på universitetet. Etter det har blitt mørkt bør man ikke gå alene – ta evt. en Uber.

Finne bolig

Universitetet tilbyr hybler for internasjonal studenter. De fleste bor på Akademia eller Concordia (omtrent samme sted). Vær tidlig ute med å søke, men dersom du ikke får plass på første forsøk så er det bare å sende dem en mail noen uker senere, og du vil sannsynligvis få plass. Det er også et veldig stort privat marked, men det er stor konkurranse om disse hyblene. Derimot kan du finne veldig fine leiligheter dersom du leier privat. Jeg leide privat og fant hybel etter jeg kom ned – dersom du velger dette så book deg inn på et gjestehus de første ukene.

- Andreas Aalby, BØADM 2014