Etterspurt kompetanse - Ayda fikk jobb før hun var ferdig med utdanningen

Ayda Tewelde

Ayda Tewelde studerer Bachelor i regnskap og revisjon på Rena. Til tross for at hun kun er ferdig med to av tre studieår er hun allerede i jobb som økonomikonsulent.

26-åringen fra Hadeland har bakgrunn som kontorlærling. Etter lærlingtiden jobbet hun i ett år som kontorfagarbeider og miljøarbeider. Hun merket likevel behovet for å ta en høyere utdanning.

- Jeg har hele tiden visst at jeg ville drive med noe innen økonomi. Min tidligere sjef anbefalte meg studiet Regnskap og revisjon som er etterlyst i arbeidsmarkedet. Da falt valget på en Bachelor i regnskap og revisjon på Campus Rena.

Glad i regnskap

Ayda trives godt på studiet.

- Jeg er spesielt glad i regnskapsfag. Jeg synes likevel at de mer teoretiske fagene som gir kompetanse innen økonomiske- og administrative områder er veldig spennende. Det er teori jeg vil ha bruk for i arbeidslivet, som for eksempel hvordan organisasjoner fungerer og rettslære. Jeg setter også stor pris på at høgskolen tilrettelegger for streaming av forelesningene. Jeg har ikke fått vært med på alle forelesningene, så dette har hjulpet meg mye.

- Det er dessuten viktig for meg ha en studiegruppe. Der har vi felles mål og motiverer hverandre til oppnå god resultater. Studentmiljøet her er veldig bra. Rena er et lite sted, og det er enkelt å bli kjent med folk her. Studentsamfunnet er kjempeflinke til å arrangere ulike aktiviteter som gjør at studentlivet ikke handler om bare det å studere.

Ayda mener det er viktig å ikke glemme det sosiale ved studiet:

- Som førsteklassing meldte jeg meg som frivillig til å jobbe i studentbaren eller arrangere ulike aktiviteter gjennom året. Det anbefaler jeg på det sterkeste. Det er veldig interessant og du har muligheten til å bli kjent med fantastiske mennesker!

Nærhet til forelesere

Nettopp dette med tilgjengeligheten og nærheten til foreleserne er noe Ayda har lagt spesielt merke til.

- Jeg blir overasket når jeg snakker med bekjente som studerer ved andre høgskoler. Det virker som om forelesere og ansatte på Campus Rena er mer tilgjengelig for studentene enn på andre plasser. Dersom jeg lurer på noe er det veldig enkelt å spørre om hjelp. Jeg har faktisk sendt melding til en av mine forelesere ved midnatt en gang da jeg ikke forsto en obligatorisk oppgave, og fikk svar med engang! Vi er ikke altfor mange studenter på dette studiet, det gjør at det er enklere å danne en nær relasjon med foreleserne. Mange av dem vil til og med huske navnet ditt, sier hun med et smil.

Viktig kontakt med næringslivet

Ayda synes mye har vært spennende ved studiet, men det som har pekt seg ut som mest interessant så langt har vært det nære samarbeidet med næringslivet og forelesere som jobber eller har jobbet i bransjen.

- Mange av forelesere våre har formidlet pensum på en annen måte enn læreboka, og gitt meg annerledes og viktig kunnskap. Jeg synes dette er en svært verdifull del av læringsutbyttet.

Student i jobb

I april begynte Ayda i jobb som økonomikonsulent i Hero, en privat virksomhet som tilbyr tjenester rettet mot målgruppene asylsøkere, flyktninger og innvandrere.

- Jeg sendte åpne søknader til flere bedrifter helt siden jeg startet i andre året på studiet. Noen bekjente anbefalte meg å søke hos nettopp denne bedriften. Arbeidsoppgavene mine går for det meste ut på telling av kassen, lønn og gjøre klar refusjonskrav. Det er også en del generelt kontorarbeid. Jeg har fått 50% fast stilling foreløpig.

Staket ut kursen

Aydas fremtidsplan er klar.

- Jeg skal fortsette å jobbe, i tillegg vil jeg ta et  Årsstudium i organisasjon og ledelse ettersom jeg synes studiet ser både spennende og praktisk med tanke på arbeidslivet. Drømmen er jobbe som revisor. Jobben jeg har i dag er en god start, arbeidsoppgavene mine har mye med regnskap å gjøre.

Hun tror det er stort behov for regnskapsførere og revisorer i arbeidsmarkedet.

- Vi får besøk av eksterne forelesere fra ulike bedrifter som forteller oss at både revisorer og regnskapsførere er mangelvare i Norge. Det at både jeg og flere av mine medstudenter har fått jobb før vi er ferdige med utdanningen tyder vel på at det stemmer, avslutter Ayda.