Fra master- til doktorgrad på Hamar

Bilde av Birgitte Narud på en lab for bioteknologi.

Birigtte Narud har tatt en master i næringsrettet bioteknologi på Hamar. Nå har hun gått videre til en doktograd.

Birgitte Narud fra Brumunddal har tatt en master i næringsrettet bioteknologi på Hamar. Nå har hun tatt steget videre og startet på doktorgraden sin.

Hvorfor valgte du dette studiet?

- Jeg valgte å studere bioteknologi fordi jeg var veldig glad i realfag fra videregående. Jeg syntes det var veldig spennende, og bioteknologi var et eget kapittel i biologi-boka. Det var da jeg på en måte fikk interessen for bioteknologi.

Hva var det beste med studiet?

- Det beste er det tette samarbeidet mellom studentene og de ansatte. Selv om det er et ganske lite miljø, får du tett oppfølging. De ansatte er veldig snille og greie, og det er ikke noe skummelt å stille spørsmål, så du får veldig god hjelp.

Hva synes du om studiet?

- Jeg synes det var et veldig bra studium. Og her på Hamar er det delt opp i Eksperimentell bioteknologi og kommersialisering av bioteknologi. Jeg valgte å gå den eksperimentelle i tillegg til at jeg tok fag i den kommersielle retningen som ekstrafag. Den kombinasjonen syns jeg var veldig bra og begge retninger er veldig gode fordi det er knytta opp mot bedrifter i området her.

Hvordan var det sosiale miljøet på studiet?

- Det var et veldig godt sosialt miljø. Studiet består av mange internasjonale studenter, så du møter mange mennesker fra hele verden. Du lærer litt om andre kulturer, og du føler kanskje til tider at du ikke er på Hamar, men har reist lenger unna.

Hvem tror du dette studiet passer for?

- Jeg tror det passer godt til de som vil jobbe innen forskning, men også innenfor næringslivet opp mot bioteknologi.

Er det noen forkunnskaper som vil være nyttige å ha før studiestart?

- Du må ha gått realfag på videregående. Du bør også ha en interesse for realfag og forskning, sånn at du er motivert til å gå videre på dette studiet.

Hvordan kan du bygge videre på dette studiet?

- Det er veldig tett knytta opp mot næringslivet her, så det ga meg en fordel under masterstudiet; jeg fikk jobb i et firma som heter BioBank her på huset. Og jeg jobba der mens jeg studerte, og fikk da jobb med en gang jeg var ferdig med mastergraden. Og nå har jeg permisjon fra jobben på BioBank og tar doktorgradstudiet her på høgskolen. Så nå skriver jeg doktorgrad om kombinasjonen mellom epigenetikk opp mot spermkvalitet og fertilitet hos storfe og gris.

Så jeg vil si det er mange muligheter for å få jobb, spesielt tilknytta bedrifter som er i området rundt her. For du har jo store bedrifter som Geno, Norsvin og Graminor som alle driver med bioteknologi, og det at du kan velge oppgave som er knytta til de bedriftene gjør at det er enklere å få jobb når du er ferdig enn hva det kanskje hadde vært hvis du hadde gått bioteknologi et annet sted, ved et større universitet.

Hva er det beste med Hamar som studiested?

- Hamar er kjent for å ha et godt studentmiljø, og du har andre samlingspunkter for studenter. Det er mange muligheter for å få nye venner. Det er kanskje ikke like stort og fancy som Oslo og Trondheim, men det er veldig godt og trygt på sin måte.