Kjærlighet til musikk og hverandre

Bilde av musikk-studentene Kristine og Axel som ble kjent på folkehøgskole. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Kristine og Axel ble kjent med hverandre da de gikk på folkehøgskole.Så gikk veien videre til musikkstudier ved HINN for kjæresteparet.

Kristine og Axel traff hverandre på folkehøgskole. Veien videre skulle handle om dem og musikk.

På folkehøgskolen skjønte vi fort at vi ville studere musikk og at vi måtte finne et sted sammen, forteller Kristine. Vi søkte på Google og der dukket flere musikkstudier ved Høgskolen i Innlandet opp.

- Vi hadde aldri hørt om Rena, og visste ikke hvor det lå. Så fant vi ut at det faktisk ikke lå så langt unna Oslo, og midt mellom hjemstedene våre Ålesund og Kragerø, forteller Axel. Det eneste vi visste var at vi skulle holde på med musikk.

To ferskinger på lille Rena

Det var nesten som å begynne på folkehøgskole igjen, sier Kristine. Hun og Axel startet begge på  Bachelor in Music Business – Production og ble en del av det tette, gode miljøet på Rena.

–  Musikkstudentene har tilgang til flere toppmoderne musikkstudioer på skolen, og vi bodde der nesten hele døgnet. Det gikk selvsagt på bekostning av de litt mer teoretiske fagene, men du lærer fort å prioritere, sier de to.

Innholdsbilde

Som en del av både undervisning og eksamen gjorde de flere liveinnspillinger med fokus på vokal og akustisk gitar.

–  Vi har en «sing-song-writer» stil og liker det analoge.Vi fikk virkelig utvikle oss som artister og med produksjon.  Det tette miljøet i klasse bidro til at vi lærte utrolig mye av hverandre og kunne lage ulike vrier på produksjonene våre, legger Axel til.

På innsiden av musikkproduksjonen

På studiet Bachelor in Music Business – Production lærer studentene hvordan de som musikere skal kunne klare seg som musikkprodusenter og hvordan de kan starte eget selskap. Studiet er kjent for å ha flere kjente musikere og managere fra bransjen som gjesteforelesere.

– Vi får en bred og grundig innføring i bransjen. Ikke bare får vi verktøy for å kunne etablere oss som musikere, men vi blir kjent med bransjen fra innsiden av musikkproduksjonen. Å etablere kontakter er viktig, ikke minst på tvers av landegrenser fordi bransjen i Norge er relativt liten. Blant annet har managere til Stevie Wonder og fra Kaizers Orchestra gjestet studiet, samt artister som Christian Ingebrigtsen, Morgan Sulele og Ruben, forteller Axel.

– De kontaktene du får via studiet blir viktige for dine muligheter i musikkbransjen, legger Axel til.

Alle drar på utveksling

Alle studentene drar på utveksling ett semester. Studiet har avtaler rundt omkring i hele verden, og spesielt mange drar til Sverige, USA og England.

– Vi dro på utveksling sammen også vi, smiler Kristine. Svenskene er utrolig dyktige på musikkproduksjon, derfor dro vi og flere andre studenter til Falun.

– Der fikk vi fordypet oss i fire ulike emner: å lage filmmusikk til en kortfilm, å styre livelyd på en konsert, innspillingsteknikk og til slutt et fritt prosjekt i studio «fra idé til sluttprodukt», forteller Axel.

Musikkprodusenter og musikklærere

Axel drømmer om å bli sangpedagog i kulturskolen eller å jobbe på en folkehøgskole med musikk. Han fortsatte derfor på Faglærerutdanning i musikk etter han fullførte Bachelor in Music Business - Production. Kristine har alltid tenkt at hun skulle bli lærer, og starter derfor på studiet Grunnskolelærerutdanning (5.-10. trinn) med blant annet musikk som fordypning. Disse to studiene tilbys på studiested Hamar.

– Musikk er så viktig! Musikk er både et universelt språk, den bryter ned kulturelle barrierer, og den virker positivt inn på vår kognitive utvikling.  I praksisperioden min var jeg på en ungdomsskole der jeg la opp til et låtskrivingsprosjekt med en spesialklasse. Der var det spesielt en elev som virket både ukomfortabel og svært innadvendt i klasserommet, men eleven blomstret virkelig i arbeidet med låtskriving. Du får ikke mindre lyst til å jobbe med musikk og læring når du ser slike situasjoner, forteller Axel stolt.

Musikkbyen Hamar

Hovedinstrumentet mitt er stemmen min. Den er gratis og er med overalt, sier Kristine. Vi skriver og lager musikk selv. Før hadde vi eget studio hjemme, men nå har det blitt barnerom til sønnen vår Ulrik, fortsetter hun. Kristine synger i kor ved siden av studiet, mens Axel spiller i band i Hamar.

– Alle bandets sju medlemmer møttes i første studieår av Faglærerutdanning i musikk og har holdt sammen siden, forteller Axel. Hamar har et rikt musikk- og kulturtilbud. Vi tar på oss spillejobber, og det er flere scener på Hamar hvor vi kan spille. Det er for eksempel «Åpen scene», blues- og jamkvelder på samlingsstedet Gregers.

– I tillegg er det faste konsertarrangement i kulturhuset der musikkstudenter både opptrer og er arrangører. Det yrer av musikkinteresserte og musikkspirer i Hamar, avslutter de to.