Language: NOR | ENG

University of Wroclaw, Polen

Jeg dro alene fra Gardemoen natt til 13 februar. Reisen gikk via København før jeg landet ved Wroclaw Copernicus Airport. 

Her ble jeg møtt av en student som steppet inn for min Buddy som egentlig skulle hente meg på flyplassen og vise meg veien til studentboligene. Dette er en del av tilbudet for de som velger å være med på Buddy-programmet til universitetet I Wroclaw. Det tar ca. en time å komme seg fra flyplassen til studentboligene, man kan velge mellom kollektiv trafikk, taxi eller Uber. 

Skolen begynner 20. Februar med en åpningsseremoni ved skolens hovedbygg, og en guidet tur rundt i byen. Gjennom hele denne uken er det mange arrangementer for utvekslingsstudenter i form av en slags fadderuke. Det er mange bli-kjent dager, enten i form av fest eller andre aktiviteter.

Praktiske forhold rundt universitetet.

Universitetet i Wroclaw ligger spredt rundt hele byen. Hovedbygget ligger midt i byen, og brukes kun som kontor (også internasjonalt kontor for utvekslingsstudenter), eksamensrom og turisme. Fakulteter ligger spredt rundt i byen, så jeg vil anbefale å prøve å ta de fleste fag ved samme fakultet da det kan bli vanskelig å komme seg fra et fakultet til et annet mellom forelesninger. Det er så klart ikke umulig, men du må være flink til å tilpasse timeplanen din, slik at ingen fag går over i hverandre og du ender opp med å miste forelesninger. Dette er viktig da tilstedeværelse i forelesninger er en viktig del av grunnlaget foreleserne vurderer deg på.

Den første uken kan man være med på så mange forelesninger som mulig for å finne ut av hvilke fag man til slutt vil følge gjennom hele semesteret. Fagene velger du uken etter ved å enten melde deg på i forelesning, eller på en nettside.

Det er mange internasjonale studenter ved universitetet, både internasjonale studenter som studerer der fulltid, og studenter som er der som en del av studiene i hjemlandet. 
Fakultetet for internasjonale relasjoner ligger ved Koszarowa som er i utkanten av byen, det går ikke trikk hit men er helt greit med bussforbindelser. Det finnes også en app ved navn Jakdojade som gjør det lett å finne riktig buss og trikk uansett hvor du befinner deg i byen.

Det er matbutikker rett over gaten for studentboligene, og et stort kjøpesenter som det tar kun 5 min å gå til. På kjøpesenteret finnes det treningssenter, som har gode priser for studenter.
Det er to trikkestasjoner på hver sin side av studentboligene, så det er lett å komme seg rundt i byen.

ID-kort til studenter kan du hente ved fakultetet ditt etter at du har betalt for det ved et postkontor, fakturaen får du første skoledag. Bilde til ID-kort sender du inn som en del av søkeprosessen. ID-kort kan også brukes som trikk- og busskort, hvordan man fikser dette gir skolen informasjon om.

Fag/kurs

Man kan velge fag fra hvilket fakultet man ønsker, men er viktig at de blir godkjent av institusjonen din hjemme før du bestemmer deg for hvilke du vil ta. Fagene består av 2-6 studiepoeng (ECTS). Dette innebærer at man må ha minst 5 fag for å få godkjent semesteret, men mange velger fler. Fagene varer fra to uker (seminarer med gjesteforeleser) til hele semesteret. Selv tok jeg til sammen 9 fag, hvor tre av dem var rene seminarer. 
Den faglige kvaliteten var nokså høy i de fleste fag, men vurderingsgrunnlaget var noe annerledes enn hjemme i Norge. Tilstedeværelse i forelesning teller for en god prosentandel av den endelige karakteren, og det er generelt mer fokus på presentasjoner og muntlig aktivitet enn ved HINN Lillehammer. Det kommer veldig an på foreleseren, noen gir innleveringer og lekser gjennom hele semesteret, mens andre gir karakter kun på grunnlag av muntlig aktivitet i forelesninger.

Boforhold

De fleste utvekslingsstudentene i Wroclaw velger å bo i studentboligene til universitetet ”Kredka” og ”Ołówek”. Her kan du velge mellom å bo på enkeltrom eller om du vil bo på dobbeltrom med en annen student. Ofte er det ingen ledige enkeltrom ved skolestart, men det blir noen ledige utover semesteret. Uansett hva du velger, får du uansett ”flatmates” som du deler kjøkken og bad med. På enkeltrom deler du med en annen person, på dobbeltrom deler du med din ”roommate” og to andre studenter. Det å dele rom kan være en fin måte å sosialisere seg på, hvis man vil bli kjent med folk og få nye venner under utvekslingssemesteret. 
Studentboligene ligger nære matbutikker, kjøpesenter og trikkestasjoner, så det er lett å komme seg inn til sentrum av byen. Med trikk tar det kanskje 10 minutter å komme seg inn til sentrum, men det er heller ikke langt å gå.

Kostnader

Det generelle kostnadsnivået i polen er lavt, så støtten fra lånekassen + stipend fra Erasmus var mer enn tilstrekkelig nok. Husleie kostet 540 PLN (litt over 1000 NOK) i mnd. Restauranter, alkohol og reising er også noe jeg vil si utmerket seg som mye billigere enn i Norge. 
Hvis man vil så kan man skaffe seg en polsk bankkonto eller telefonnummer, men dette var ikke noe jeg gjorde så kan derfor ikke gi noe særlig informasjon angående dette. Nå er det slik at man i de fleste telefonabonnementer betaler de samme prisene i hele Europa som hjemme i Norge, så jeg vil anbefale å sjekke ut om ditt telefonabonnement tilbyr dette før du drar på utveksling.

Vær/klima

Om vinteren kan det være surt og blåse mye, så anbefaler noen varme klær og vind- og regntett jakke. Våren og sommeren er en del varmere enn i Norge, så det er lurt å ta med seg lette klær til de siste månedene av semesteret.

Helhetsinntrykk/hva har jeg lært?

Helhetsinntrykket av både skolen og byen er veldig bra. Utvekslingssemesteret har ført til at jeg er blitt bedre til å skrive og snakke engelsk. Jeg er også blitt mer åpen for nye kulturer og mennesker. I tillegg har blitt mye mer selvstendig, en flinkere planlegger og lært å bedre takle situasjoner hvor jeg er under press.

Sist endret: .