Language: NOR | ENG

En forsmak på forskertilværelsen

Portrettbilde av Ragnvald Steile.

Ragnvald Steile drømmer om å jobbe som forsker i et fysiologi-laboratorium. Nå studerer han Master i treningsfysiologi på Lillehammer. 

Spennende, teknisk og utfordrende. Slik beskriver Ragnvald Steile studiet Master i treningsfysiologi.

33-åringen, som er bosatt med familien på Biristrand, har fra før to bachelorgrader. En i idrett, friluftsliv og helse, samt en i fysioterapi. Etter å ha jobbet som fysioterapeut i flere år startet han høsten 2018 på Master i treningsfysiologi på HINN. Mastergraden ser han på som en mulighet til å gå enda dypere i fagfeltet, og forhåpentligvis kan den føre til hans drømmejobb som forsker.

 - De siste årene har jeg praktisert som fysioterapeut, og etter å ha jobbet med pasienter og i helsevesenet en stund har lysten til å jobbe videre på forskningssiden av feltet vokst. Master i treningsfysiologi så spennende ut, samtidig som det er en mulighet til å gå dypere inn i det jeg kan fra før.

Godt fornøyd med studiet

Kort fortalt handler Master i treningsfysiologi om hvordan trening påvirker menneskekroppen. Det fokuseres spesielt på hvordan fysisk aktivitet, men også inaktivitet påvirker menneskers fysiske prestasjonsevne og helse.

- Jeg er veldig godt fornøyd med studiet så langt. Det er spennende når man virkelig tar seg tid til å gå i dybden i faget, og jeg liker at det stilles krav til at vi må jobbe - du kan ikke bare surfe igjennom. Jeg har blant annet måttet lære et helt nytt statistikkprogram, og det har krevd en del innsats.

Gjennomfører fysiologiske tester

Masteren går i dybden i treningsfysiologien, helt ned på cellebiologisk nivå, blant annet med analyse av muskelceller på labben. Steile beskriver det som en ganske teknisk master.

 - Vi har også en fysiologi-lab der vi kan utføre fysiologiske tester som blant annet spirometri, og det gleder jeg meg til å komme i gang med.

 En vanlig studiedag består av en jevn fordeling mellom forelesninger og selvstudium, i tillegg til arbeidskrav. Utover i studiet vil Ragnvald i større grad bli involvert med praksis i lab.

- Det har foreløpig ikke vært så mye obligatorisk, men det er en stor fordel å være tilstede for å henge med i svingene.

innholdsbilde

- Har levd opp til forventningene

Ragnvald forteller at mastergraden så langt ikke har gitt noen store overraskelser. Det har vært som forventet, og som han ønsket. Med to fullførte bachelorgrader fra før beskriver han seg som en erfaren student som stiller høye krav, og de kravene føler han at har blitt møtt på Master i treningsfysiologi.

- Da jeg fant denne masteren var Lillehammer et enkelt valg. Etter å ha startet ser jeg også fordelene med å studere et mindre sted, blant annet at færre studenter virker å gjøre kontakten mellom ansatte og studenter bedre.

- Passer godt for forskerspirer

Ragnvald tror Master i treningsfysiologi passer spesielt godt til studenter som ønsker å gå dypere inn i trening og forskning på trening, som han selv.

- Det er en fordel å være interessert i trening på et dypere nivå. Det passer nok også til forskerspirer som kunne tenke seg å bli forsker, siden undervisningen er veldig forskningsbasert, og lærer oss å jobbe på en korrekt måte som forsker. Det er også en del aktive idrettsutøvere som tar studiet ved siden av å satse på idretten sin, og de virker å klare kombinasjonen bra.

Ønsker å ta doktorgrad

Personlig ønsker Ragnvald å bruke det han lærer på mastergraden inn mot jobben som fysioterapeut. Etter hvert håper han det dukker opp muligheter for forskning der han kan jobbe videre med faget. Målet på sikt er en doktorgrad.

- Drømmejobben er å bli forsker i et fysiologi-laboratorium med forskning på analyse av funksjonell bevegelse, som for eksempel hvordan man kan optimalisere bevegelse innen paraidrett.