Slik er opptaksprøvene til TV-skolen

For å få studieplass på bachelorgradene ved TV-skolen må du gjennomføre en opptaksprøve. Her får du vite hva det innebærer.

Student med svart genser med skriften "TV-skolen" på ryggen.

For å få studieplass på TV-skolen må du gjennomføre en opptaksprøve. 

Generell studiekompetanse og opptaksprøve er opptakskravet for både bachelor i tv-teknikk, bachelor i tv-ledelse og bachelor i TV-regi, men selve prøven varierer litt fra studium til studium.

Ulike opptaksprøver

På bachelor i TV-teknikk  må du som søker skrive en fyldig CV som inneholder alt du mener er relevant for opptaket. Denne bør også inneholde attester. I tillegg må du enten levere en skriftlig presentasjon på 1-2 sider eller en film på ca. 1 minutt og 30 sekunder der du beskriver hvilke egenskaper ved deg selv som gjør deg som en aktuell student for studiet. Her er det naturlig å komme inn på din bakgrunn, motivasjon, mål og planer etter fullført studium. Her må du også gi uttrykk for hvilken spesialisering du søker; foto/lyd/klipp eller flerkamerproduksjon. Alt dette må lastes opp hos Samordna opptak innen 15. april.

Denne presentasjon danner grunnlaget for utvelgelse til intervju.

Opptaksprøve på TV-regi

På bachelor i TV-regi må du også levere CV med attester, samt en presentasjon av deg selv. Men her må du i større grad redegjøre for hvorfor og hvordan du ønsker å formidle historier gjennom det audiovisuelle mediet. Presentasjonen bør være på mellom 3000 og 5000 tegn.

Ønsker du å spesialisere deg i enkamera regi må du legge ved en selvlaget film som du laster opp i YouTube eller Vimeo, og så lenke opp i CV-en. Ønsker du å spesialisere deg i flerkamera regi bør du i presentasjonen redegjøre for hvorfor du interesserer deg for flerkameraproduksjon spesielt, og trekke frem en slik produksjon som du er fascinert av.

Opptakskrav på TV-ledelse

Som på de to andre studiene må du på TV-ledelse laste opp en fyldig CV med referanser. Du må også levere en skriftlig presentasjon eller video av samme omfang som på TV-teknikk. Dette danner grunnlaget for utvelgelse til intervju.

Slik forbereder du deg til opptaksprøven

Så hvordan oppleves denne prosessen av studentene selv?

Vår studentambassadør Marita startet på tv-ledelse høsten 2021 etter å ha gjennomført intervju våren 2021. 

– Søknadsprosessen var veldig spennende, og jeg brukte en del tid på å lese meg opp på nettsidene til høgskolen for å være så godt forberedt som mulig, sier hun. 

Marita valgte å lage en kort video som del av sin opptaksprøve. Hun beskriver seg selv som veldig gira da hun kom videre til intervjuet, som foregikk mer som en samtale der alle parter fikk svar på spørsmålene de hadde.

Portrettfoto Marita
Marita studerer ledelse ved TV-skolen. Foto : HINN. 

Veronica, som er inne i sitt tredje år på tv-ledelse, minner om at hensikten med opptaksprøvene er at fagmiljøet skal få muligheten til å bli bedre kjent med deg, samt få vite hvordan du fungerer med andre mennesker og få høre om dine ambisjoner. Hun forberedte seg godt før intervjuet med TV-skolen.

–Jeg forberedte meg på ulike spørsmål, i tillegg til at jeg prøvde ut rollespill. Det høres kanskje dumt ut, men det hjalp meg masse. Det kan være ubehagelig å snakke om seg selv, og at all oppmerksomhet rettes mot deg og hvem du er. Derfor er øvelse viktig, sier Veronica.

Hun spurte derfor to venninner om de kunne øve med henne, der den ene observerte og den andre stilte spørsmål. På denne måten fikk hun tilbakemeldinger og vite hvor hennes svakheter lå i forkant.

–Det aller viktigste er at du øver på å si ting høyt, ikke hold det inne. Ofte kan man tenke gode ting man skal si, men når det kommer ut kan det lett bli rotete, sier Veronica. 

– Personlig synes jeg det er fint at TV-skolen har opptaksprøver. Særlig nå etter at jeg begynte er det en utrolig deilig følelse å omgås andre mennesker som brenner for det samme som deg selv. Under opptaksprøvene er det helt avgjørende at du viser at du er motivert. Din egen motivasjon er den største drivkraften, og noe ingen andre kan gjøre noe med. Vi jobber tett sammen på tvers av linjene og derfor er det viktig for medstudentene at vi alle er motiverte, sier Marita. 

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 1. des. 2021 13:53 - Sist endret 23. jan. 2024 13:22