10 tips om hva du bør tenke på før du velger studium

Kaos av studier? Tenk igjennom: Hvem er du? Hva liker du? Hvilken arbeidshverdag ønsker du?

Vi trenger alle yrker!

Last ned pdf av denne hjelpesirkelen

Mengder av studier du kan studere kan oppleves overveldende og kaotisk. Hvordan skal du kunne klare å velge? Vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

1. Hva er dine interesser?

Det du liker best, gjør du best! Velg noe du interesserer deg for. Hvilke fag liker du best? Det er lettere å gjennomføre krevende studier og få gode resultater dersom du studerer noe du liker.

2. Ta hensyn til personligheten din

Trives du i store folkemengder eller i mindre grupper? Er du utadvendt eller mer beskjeden? Kan du jobbe nattevakter og skiftarbeid eller trives du best med dagarbeid?

3. Tenk igjennom dine egenskaper og ferdigheter

Hva er du flink til? Er du teoretisk eller praktisk anlagt? Har du riktige fag og karakterer til å komme inn på studiet? Ønsker du en kort eller en lengre utdanning? Søk opp studier og les hva som står om kunnskapsmål og studielengde.

4. Skaff informasjon

Finn mest mulig informasjon om utdanninger og yrker du vurderer. Snakk med venner og familie. Tørr å spørre andre som tar den utdanningen eller jobber i det yrket du er nysgjerrig på. Spør for eksempel om studievei, arbeidsoppgaver, arbeidstid og arbeidsmiljø.

5. Sjekk jobbmuligheter

Arbeidsmarkedet og behovet for typer arbeidskraft varierer med årene. Det er derfor vanskelig å spå hvilke yrkesbehov det vil være når du er ferdig utdannet. Velger du en utdanning innen helse og omsorg eller læreryrket, er du trolig sikret jobb i fremtiden.

6. Velg et studiested som passer deg

Trives du best i mindre miljøer og med tettere oppfølging av faglærere, eller liker du å ha friheten og selvstendigheten som følger med storbylivet? Finn ut hvilke fasiliteter studiestedet har, hvordan studentmiljøet er, hvilke fritidsaktiviteter du kan benytte deg av, og velg det som passer deg best.

7. Vil du studere i utlandet?

Ønsker du internasjonal erfaring og kanskje jobb i utlandet? Da kan det være lurt å studere i utlandet. Mange studier i Norge har utvekslingsavtaler inkludert i studiet, noe som kan være gunstig å benytte seg av. Les studiebeskrivelser på nett for å kunne legge en plan.

8. Vurder muligheter for videreutdanning

Arbeidsmarkedet er i stadig utvikling, og det blir vanligere å ta videreutdanning. Sjekk hvilke videreutdanninger og karrieremuligheter som finnes innenfor studier du vurderer.

9. Det er ditt valg

Lytt til andres råd, men husk at valget er ditt! Kjenn etter hva som føles riktig for deg, og ikke la deg påvirke av hva andre ønsker du skal gjøre.

10. Husk søknadsfrist!

Søknadsfrist for studier ved norske høgskoler og universiteter er 15. april. Du søker via Samordna Opptak og setter opp en prioritert rekkefølge. Denne rekkefølgen kan du omprioritere innen 1. juli.

Lykke til!