Language: NOR | ENG

University of Bologna

Da jeg reiste på utveksling til Italia alene, lurte jeg litt på hva jeg hadde begitt meg ut på. Jeg kjente ingen og jeg hadde heller aldri vært i byen jeg skulle studere i før. Italia som land er jeg imidlertid godt kjent med, da jeg både har vært mye på ferie der og tidligere også bodd der et semester gjennom et norsk studieopplegg med norske studenter.

Denne gangen var jeg imidlertid helt på egenhånd. Jeg var veldig heldig, da jeg gjennom private kontakter fikk leid en leilighet i Rimini, kun noen få meter fra stranden. Bolig fikk jeg altså på plass ganske tidlig, hvilket jeg synes var en trygghet før jeg dro ned. Da jeg kom ned i starten av september var det over tretti grader og deilig strandvær. Jeg tilbrakte dagene før studiestart på den fantastiske og endeløse stranden som Rimini har, ordnet i leiligheten og gjorde meg kjent med nærområdet.

Da jeg begynte på skolen, ble jeg positivt overrasket. Erasmus-opplegget gjorde det enkelt å bli kjent med folk, og etter kort tid hadde jeg blitt kjent med mange hyggelige mennesker. Undervisningstimene var greie å følge, og jeg synes ikke skoleopplegget var så veldig forskjellig fra Norge. Vi hadde ordinære forelesninger, gruppearbeid, fremføringer osv. Den største forskjellen er nok at det er større avstand mellom elever og lærere, i måten du henvender deg til læreren din på. Ellers er det kanskje også litt mer tilfeldig enn i Norge, som at lærerne ofte kan komme litt sent til timen. Italienerne er jo kjent for å ta livet litt som det kommer, og det kommer man inn i etter hvert. Det er jo en sjarme med det også, så lenge du vet hvordan ting fungerer.

Utenom undervisning, gikk tiden til gruppearbeid og pensumlesing. Vi hadde en stamcafé like ved skolen, hvor vi ofte spiste Piadina (mat typisk fra området) og drakk kaffe, mens vi holdt på med skolearbeid eller bare satt og skravlet. Når tiden ikke gikk til skolerelaterte ting, møtte jeg vennene mine for piknik på stranden, aperitivo (pre-drink med enkel småsnacks til), gåturer, restaurant- og cafebesøk i Rimini. Rimini har et hyggelig lite sentrum i gamlebyen, og en herlig strandlinje. Det er ca. femten minutter å gå mellom gamlebyen og stranden. Rimini er ikke en storby, men er en veldig behagelig by å bo i og hverdagslivet fungerer veldig godt. Dessuten er det et utmerket utgangspunkt for å oppleve mer av Nord-Italia. Jeg var så heldig å ha gode turkamerater gjennom Erasmus vennene jeg fikk, som også satte fine opplevelser, god mat og drikke høyt på prioriteringslisten. Jeg fikk sett mange vakre steder gjennom min tid i Italia, blant annet Gardasjøen, Cinque Terre, Bologna, Dolomittene i Alpene, San Marino, Ravenna og også mindre steder som ligger veldig nære Rimini; Santarcangelo di Romagna, Cesenatico, Forli og Riccione.

At jeg dro på utveksling til Italia er en opplevelse jeg aldri ville vært foruten, jeg er veldig glad for at jeg bestemte meg for å hoppe i det, alene. Det førte til at jeg fikk utfordret meg selv ved å ikke kjenne til noe eller noen i starten, forbedre engelsken og italiensken, erfare et annet skolesystem, oppleve mange fine måneder i et vakkert land litt utenom turistsesong, utrolig mye god mat og drikke, bekjentskaper fra hele verden og venner for livet. Jeg fikk oppleve sommer, strand, is og varme når jeg kom ned. Høstfarger og frisk høstluft i Alpene midtveis i studieoppholdet. Og en koselig førjulstid med julemarkeder, lys og kakao før jeg vendte snuten hjemover. Jeg er skikkelig takknemlig for hva denne utvekslingen ga meg, og anbefaler absolutt andre å dra på utveksling til et land som inspirerer dem! For meg var Italia et helt riktig valg, og jeg vil tenke tilbake på disse månedene som utrolig fine minner