Rapport på utveksling ved UNBC

De aller fleste internasjonale studenter bodde på residence. Innflytting til disse rommene var den 30. august. Det var blandet om man bodde med internasjonale studenter eller ikke. Selv bodde jeg med tre canadiere. Dagen etter ventet en international orientation, hvor vi møtte de andre internasjonale studentene. Stort sett alle hadde dratt dit alene, noe som førte til at alle var «nødt» til å være sosiale fra start av. Dette førte til at vi fort ble kjent med hverandre.

Opplegget skolen har med boligene, kafeteriaen og skolen fører til at man er med hverandre hele tiden. Etter frokost gikk man vanligvis på biblioteket. Her møtte man noen kjente, og man studerte sammen med dem. Videre spiste man lunsj sammen, leste videre, og spiste middag sammen. På ettermiddagen og kvelden så vi gjerne en film, spilte kort eller dro til treningssentret rett ved siden av (5 min å gå). Man er sammen med andre stort sett hele tida. Dette fører både til at man aldri har tid til å kjede seg, og til sterke vennskap på kort tid.

Skolemessig var karaktersetting litt annerledes. Systemet var litt som ved vgs i Norge. De forventet at du møtte opp i alle timer, og kunne trekke opptil 10% av karakteren hvis du ikke møtte opp ofte nok. Alt av småtester og innleveringer ble det også satt karakter på, med ulik vekting. Dette førte til at man måtte jobbe hardere jevnt over i forhold til ved HINN. Eksamensperioden ble på den annen side enklere, da eksamen kun telte 30-40 prosent av karakteren din. Du kunne med andre ord allerede ha bestått faget før eksamen, da man kun trengte 50% for å bestå. Alle eksamene var i løpet av en 10 dagers periode (4-14 desember), og jeg måtte ha fem fag for å få nok studiepoeng. Hvert fag var av samme størrelse som i Norge. Det førte til mange innleveringer, og en god del mer jobbing enn hjemme i Norge.

Skolen ligger 1-2 km på utsiden av byen Prince George. Skolen er relativt ny, og alt av bygg og fasiliteter er veldig moderne og fint. Selve byen Prince George ser på den annen side sliten ut. Det kan minne litt om en gammel industriby. Det bor ca 75 000 innbyggere der, og man finner alt man trenger av butikker, kinoer, bilutleie, osv. der. Ettersom at vi ikke trengte å handle inn mat selv holdt vi oss hovedsakelig på skolens område. Dersom du hadde noen spesielle ærender var bussen enkel å ta ned til byen, og gratis for studenter.

På skolen var det flere klubber som drev med forskjellige aktiviteter. Dette kunne være alt fra middelaldersk fekting til en utendørsklubb eller badmintonklubb. Det var altså mye å velge mellom, og noe for alle. Selv var jeg blant annet med i utendørsklubben, i håp om at den ville ta meg med på turer ut av byen, så jeg fikk sett mer av Canada. Det gjorde den, og vi var på flere fjellturer i løpet av høsten.
Det var også en skoleliga i forskjellige idretter, som basketball, fotball og volleyball. Alle som hadde et lag kan bli med. Jeg, en del av de andre internasjonale studentene jeg ble kjent med, og noen canadiere startet et basketball lag. Gymmen der var gratis, og utrolig bra! Det ble også ferdigstilt et innendørs bad like nedenfor skolen i perioden jeg var der. Også dette var gratis for studenter.

Alt i alt var det en veldig fin opplevelse som jeg vil anbefale alle! Du får nye utfordringer, og må lære deg å tilpasse deg på en litt ny måte. Du vil også møte mange nye kulturer, da Canada er veldig multikulturelt. Like viktig møter du også mange nye venner. Personene du møter er veldig lett å bli kjent med, da de ofte har felles interesser. I mitt tilfelle: man velger gjerne et universitet i Canada’s villmark hvis man er glad i naturen. Det var alle i min krets der borte, og vi fikk derfor fine turer sammen.