Rapport fra utveksling ved University of Stirling

dd

Våren 2019 var jeg utvekslingsstudent ved University of Stirling i Storbritannia, og i rapporten har jeg lyst til å dele noen erfaringer fra denne tiden. 13.01.2019 satte jeg meg på flyet for å begynne studiehalvåret mitt i Skottland. God start, for jeg hadde sete ved siden av en norsk student, som kjente området og visste hvordan man kom seg hit og dit. Så da jeg landet på flyplassen i Edinburgh, hadde jeg guide, og fant togforbindelsen til Stirling. Det var også god informasjon ved ankomst, og jeg fikk nøkkel til hybelen min på universitetsområdet.

Byen Stirling har ca. 45 000 innbyggere, og ligger midt i Skottland. Fra flyplassen i Edinburgh er det ca. en time med tog hit. Stirling er veldig kjent for Stirling Castle, som det er bilde av under og for universitetet. University of Stirling, fra 1967, ligger ikke langt fra bykjernen og har ca. 14 000 studenter. Universitet er også kjent for sitt internasjonale miljø, med studenter fra mange forskjellige land. I tillegg til sitt internasjonale miljø, er det også et veldig bra idrettsmiljø på universitetet. Det er blant annet friidrettsbane, svømmehall og fotballbaner, i tillegg til en golfbane på campusområdet.

Jeg bodde i et kollektiv på universitetsområdet som heter Alexander Court, som ligger ca. 10 minutters gange fra selve universitetsbygningene, hvor all undervisning skjer og hvor det også var mange lesesaler, kantiner, bokhandel, bibliotek, studierom. Månedsleie er kr. 4200 i mnd. Du deler bad og kjøkken med seks andre, men har eget soverom. Det var sosialt og hyggelig, fungerte veldig bra. Det er også mulig å bo andre steder, noe universitetet har mer informasjon om på hjemmesiden.

Jeg tok tre emner på universitetet, for å fylle kravet på 30 studiepoeng i Norge. Hvert emne på universitetet tilsvarte 20 credits, som tilsvarer 10 norske studiepoeng. Det er et bredt spekter av emner man kan velge mellom, og det er greit å finne noe som passer til din utdanning. På nettsiden https://www.stir.ac.uk/courses/ finner man informasjon om alle de forskjellige emnene skolen tilbyr.

Måten å studere på er ganske lik som i Norge, bortsett fra karaktersetting. Karakteren består av mer enn bare eksamenskarakteren. Oppmøte på forelesningene og muntlig aktivitet teller 10% hver, pluss at diverse innleveringer og arbeidskrav teller 30 % av karakteren. Karakteren på eksamen teller 50 %. Studiemiljøet var veldig bra. Studenter fra ulike land gjør miljøet spennende, det blir ulike aspekter i samtaler og diskusjoner. Jeg hadde dyktige forelesere, som inviterte mye til muntlig deltagelse og diskusjon. Jeg fant fort ut at det var lurt å møte godt forberedt, for det var forventning om deltagelse. Det er også et flott universitet, bygningsmessig god standard, og det ligger fantastisk flott til i den skotske naturen.

Som nevnt tidligere, er det mange muligheter til å drive med idrett på skolen. Fordi det er så flott natur rundt, så er det gode muligheter for å jogge, gå tur, bruke campusområdet generelt. Skolen er veldig flinke til å varsle om forskjellige events og aktiviteter som skjer på universitetet. Det kan være forskjellige temafester, quizkvelder og andre arrangementer. Det er noe som passer for alle. Ellers er det mulig å ta forskjellige dagsturer i og rundt Stirling, som man kan melde seg på. Og hvis man vil til London eller andre steder i Storbritannia, er det mulig å gjøre også, gode togforbindelser.

Jeg synes jeg var heldig som fikk muligheten til et studieopphold ute, og kan absolutt anbefale University of Stirling til andre.