Visum og oppholdstillatelse

Undersøk om du trenger visum til det landet du skal til. Mange land utenfor Europa krever at innreisende studenter har visum, men dersom du reiser til et annet EØS-land, kan du vente med å søke om oppholdstillatelse til du er ankommet vertslandet.

Visumregler og prosedyrer varierer fra land til land, og det er lurt å sjekke dette så tidlig som mulig slik at du vet hvilke dokumenter som trengs og har innhentet nødvendige skjemaer.

Søk om oppholdstillatelse/visum gjennom landets ambassade/konsulat så snart du har fått opptaksbrev fra det utenlandske lærested. Med forbehold om endringer finner du informasjon om visumprosedyrer for de mest sentrale landene nedenfor.

Australia

Alle som skal reise til Australia må ha et gyldig visum. Studenter som skal studere i Australia i mer enn tre måneder, må ha et studentvisum. For tiden koster dette AU$ 550 (ca. 3200 NOK). Les mer om visum og visumkostnader.

Du kan først søke om visum når du har fått endelig opptak fra lærestedet, takket ja til plassen og betalt eventuelle skolepenger eller depositum på skolepenger. Når dette er på plass vil lærestedet utstede en Confirmation of Enrolment (CoE) som du benytter i visumsøknaden.

Du søker om visum på Internett (klikk på "Students"). Visumbekreftelsen kommer i form av en e-post og knyttes til passnummeret ditt. Du kan bli bedt om å sende inn ytterligere dokumentasjon hvis du feks. har oppholdt deg i såkalte høyrisikoland den siste tiden eller lider av kroniske sykdommer.

Få mer informasjon om visumbestemmelser fra Department of Immigration and Citizenship.

 


Canada

Norske studenter med studieopphold i Canada, trenger ikke visum for opphold i Canada og kan oppholde seg inntil seks måneder i landet. Canada har innført obligatorisk elektronisk reiseregistrering (ETA) for visumfrie tilreisende fra 30. september 2016.

Alle nordmenn som ikke har visum eller fast opphold i Canada og som ankommer med fly, må ha gyldig ETA før avreise.  Registreringen må gjøres online før man sjekker inn på flyplassen. ETA er gyldig i fem år eller til utgangen av passet. Bytter du pass, må du søke om ny ETA. Dette gjelder også ved nødpass.

Skal du studere i Canada i mer enn seks måneder, må du søke om studentvisum (Study Permit). Søknadsskjema fås ved henvendelse til Den canadiske ambassade i Oslo. For søkere med norsk statsborgerskap er det the Canadian High Commission i London som utsteder studentvisum. Du kan ikke søke om visum før du har fått det endelige opptaksbeviset fra universitetet i Canada.

I tillegg til attestert kopi av opptaksbeviset, krever High Commission en økonomisk garanti (den fra Lånekassen er tilstrekkelig), 2 passbilder, kopi av passet og et behandlingsgebyr. Behandlingstid for søknaden varierer fra 2-4 uker, det er derfor viktig å sende inn søknaden straks du har fått opptaksbevis fra lærestedet. Les søknaden nøye og sjekk at underskrift og alle vedlegg er med.

Canadian High Commission anbefaler på det sterkeste at ingen bestiller reise før de har mottatt visumet. Les mer om visum og studentvisum (Study permit).

 


Namibia

Det kreves visum ved praksisopphold i internasjonalt semester i Namibia. Internasjonal koordinator samler inn visumsøknader som sendes til Namibiaforeningen. De har kontakt med namibiske myndigheter. Visumet koster kr. 1000,- og betales til Namibiaforeningen.

 


New Zealand

Alle som skal studere i New Zealand må ha visum ved innreise til landet. Du søker først om visum når du har fått endelig opptaksbevis fra lærestedet, og så raskt som mulig etter at du har fått dette. Hvis du skal studere ved et universitet der det kreves skolepenger må du være oppmerksom på at skolepengene må være betalt før du kan søke om visum!

Visumsøknaden lastes ned fra  Immigration New Zealands hjemmesider. Tips om hvordan du fyller ut søknaden finnes i dette dokumentet.

Søknaden sendes til New Zealands ambassade i Den Haag, Nederland:

Immigration New Zealand
Eisenhowerlaan 77
2517 KK The Hague
The Netherlands

Tlf.:+31 70 365 8037 (mandag til fredag 10-12 og 14-16)
Faks:+31 70 364 0116
E-post: inzthehague@dol.govt.nz

Visumgebyret er for tiden 200 Euro (ca. 1700 NOK) og kan betales med kredittkort. Du må legge ved passet ditt sammen med visumsøknaden. Ambassaden anbefaler å bruke budservice, for eksempel DHL eller TNT, for å være helt sikker på at du får igjen passet ditt. Behandlingstiden er omtrent to uker.Se også Immigration New Zealands hjemmesider.

 


Peru

Studenter trenger visum til Peru. Kontakt Perus ambassade i Stockholm for mer informasjon:

Embajada del Perú en Suecia
Brunnsgatan 21B, 3TR
111 38 Stockholm

Tlf: +46 8 44 08 747
Faks: +46 8 23 08 13

Åpningstid mandag til torsdag 9-12
E-post: consulado@peruembassy.se
http://www.peruembassy.se/

 


Sør-Afrika

Du trenger studentvisum for å studere i Sør-Afrika. Ambassaden har gitt beskjed om at det kan ta en måned å behandle visumsøknadaden, og det er veldig viktig at du har det i orden før du reiser.

Du kan skrive ut søknadsskjemaer fra ambassadens hjemmesider. Du skal laste ned "Application for a temporary residence permit", "Radiological report" og "Medical certificate". På søknadsskjemaet "Application for a temporary residence permit" skal du krysse av i ruten "Student exchange programme". Søknadsprosessen kan være forholdsvis omfattende. Følgende må legges ved søknaden:

  • Gyldig pass.
  • Etter at du har levert alle papirene til ambassaden skal du betale 455 NOK til den sørafrikanske ambassadens konto hos DNB Nor: 7058 05 27831.
  • Et bevis på at du kan finansiere dine studier i Sør-Afrika, en foreløpig uttalelse fra Lånekassen er tilstrekkelig. Bestill din foreløpige uttalelse på Lånekassens hjemmesider.
  • Fødselsattest. Hvis du er gift eller skilt må det legges ved vigselsattest eller skilsmissepapirer.
  • Utfylt "Medical certificate". Snakk med Studenthelsetjenesten om dette.
  • Utfylt "Radiological report". Snakk med Studenthelsetjenesten om dette.
  • Vandelsattest fra politiet. Du må søke om politiattest i den kommunen hvor du er folkeregistrert. Hvis du er folkeregistrert i Oslo kan du skrive ut søknadsskjema på Oslo politidistrikts nettsider. Hvis du ikke har noe på rullebladet kan det være på norsk, men hvis derimot skulle ha noe på rullebladet må den være på engelsk.
  • Booking av flybillett. Hvis du ikke kjøper tur-retur billett kontakt ambassaden, da det gjelder spesielle regler.

Hvis du ikke har returbillett eller en avtale med ambassaden når du kommer til Sør-Afrika, blir du nektet innreise.

Hvis du vil reise eller oppholde deg en tid i Sør-Afrika etter at studiene er ferdig, kan du søke om utvidelse. Du kan gjøre dette ved å skrive et brev med en forklaring på hvorfor du søker utvidelse og hva du skal gjøre der. Du kan også søke når du er i Sør-Afrika.

Hvis du har noen spørsmål angående søknaden om midlertidig oppholdstillatelse, ta kontakt med den sørafrikanske ambassaden.

Embassy of the Republic of South Africa
Besøksadresse: Drammensveien 88 C, 0271 Oslo
Post adresse:PO Box 2822 Solli, 0204 Oslo
tel.: (+47) 23 27 32 20 fax: (+47) 22 44 39 75

Åpningstidene til visumavdelingen er mandag til fredag kl. 9:00-13:00
e-post: oslo.reception@foreign.gov.za 

 


Tanzania

Vanlig turistvisum er som oftest nok for å ta praksis i Tanzania. Det kjøpes ved innreise på flyplassen for 50 USD.

 


USA

Du trenger studentvisum for å studere i USA, og du må ha mottatt opptaksbrev fra det amerikanske lærestedet før du kan søke. Søknadsgebyr for visumet er for tiden ca. NOK 1000,- (SEVIS fee). Spørsmål til ambassaden i Oslo vedrørende studentvisum sendes til oslovisa@state.gov.

Du må fylle ut 2 skjemaer for å få visum til USA.

1) Student and Exchange Visitor Program: SEVIS I-901 Fee

2) Studenter som skal på delstudieopphold i USA, må fylle ut et Electronic Visa Application Form. De amerikanske universitetetene legger som regel opp til at studenter benytter enten F1 eller J1 visum. Vær oppmerksom på at J1 medfører at man får en toårig "karantene" etter oppholdet før man kan søke om eventuell permanent arbeids- eller oppholdstillatelse i USA. Karantenen gjelder bare dersom studenten mottok støtte fra offentlige kilder, f.eks. Lånekassen. Visum inkludert interview koster ytterligere 1200,- NOK (totalt må du betale ca. 2200 NOK for å få visum til USA).

Lenke til skjema og oppskrift på hvordan du skal søke om visum finner du her.