- Målet er å være klar til høsten

Bilde av skiskytteren Karoline Erdal i aksjon.

Skiskytteren Karoline Erdal har toppidrettsstatus ved HINN, og studerer bedriftsøkonomi. Foto : Viktor Storsveen.

Overtrening spolerte 2017/18 sesongen for skiskytteren Karoline Erdal. Men målet for HINN-studenten er fortsatt å bli verdens beste.

Sesongen 2016/2017 var nærmest et eventyr for 20-åringen fra Førde. Hun ble sett på som et av verdens største skiskyttertalenter, og ble beste norske i den nasjonale åpningen på Sjusjøen, og tok VM-gull for juniorer i stafett. Men i september 2017 sa kroppen stopp.

- Jeg fikk et slags overtreningssyndrom, og kjente at det gikk litt for tungt på trening. Av den grunn har jeg ikke deltatt på noen konkurranser og fått trent svært lite denne sesongen. Men nå begynner det å komme seg, så jeg håper å være klar til høsten, sier Erdal.

Studerer bedriftsøkonomi

Erdal har tidligere studert tre år på NTG Geilo. Deretter begynte hun på Årsstudium i bedriftsøkonomi nettstudium ved HINN Hamar, som hun håper å fullføre i vår. Våren 2017 fikk hun innvilget toppidrettsstatus, og flyttet til Lillehammer. Med denne statusen får hun hjelp med tilrettelegging av studiet slik at hun kan kombinere utdannelse og skiskyting.

- Etter forrige sesong fant jeg ut at det var veldig bra å ha, siden jeg konkurrerte mye internasjonalt. Det er moro å reise rundt å konkurrere, og det får jeg muligheten til med denne statusen. Men så langt har jeg ikke fått brukt den til fulle siden jeg stort sett har vært ute av trening og konkurranser.

Har koblet av med studier

Studiene har vært en god avveksling for Erdal i det som har vært en tung sesong.

-  I utgangspunktet var ikke planen å drive så mye med skole denne vinteren, men det har vært godt å koble litt av med studier. Når jeg er ferdig til sommeren blir det en evaluering, så må jeg bestemme meg for løpet videre. Det blir nok videre studier, men hvor mye vet jeg ikke, sier hun.

Vurderer videre studier innen økonomi

Planen er å fortsette å bo på Lillehammer, og satse på karrieren som skiskytter, kanskje i kombinasjon med videre studier innen økonomi. Til høsten er hun ikke lenger junior, men førsteårs senior.

- Målet er å være i balanse, få trene godt i sommer, og forhåpentligvis bli klar til høsten. Det er mye som skal stemme, men jeg er på bedringens vei, sier hun.

Erdal vil absolutt anbefale toppidrettsstatusen til andre aktive studenter som satser på en idrettskarriere.

- Det er en svært positiv ting å ha. Jeg har snakket med flere som har benyttet seg av denne, og alle er veldig fornøyd. Situasjonen blir friere, og vi kan satse 100 prosent på idretten, samtidig som vi studerer, sier Erdal.

Mål om å bli verdens beste

20-åringen har en lang idrettskarriere foran seg, og ambisjonene er store.

- Jeg skal bli frisk, og så ta steg år for år. Jeg håper å kvalifisere meg til flere renn i verdenscupen neste sesong. På sikt må jeg stabilisere meg som utøver og etablere meg i verdenstoppen. Målet er å bli verdens beste, sier hun.