Language: NOR | ENG

I verdenseliten som toppidrettsstudent

Maren Lundby på pallen etter et verdenscuprenn høsten 2017.

Hopperen Maren Lundby leder verdenscupen når vi går inn i 2018. Nå sikter hun mot OL i februar, samtidig med at hun studerer ved Høgskolen i Innlandet. 

Samtidig med at Maren Lundby studerer idrettsvitenskap på Høgskolen i Innlandet leder hun verdenscupen i hopp sammenlagt.

23-åringen fra Toten tok fire verdenscupseire forrige sesong. Denne sesongen har hun ikke havnet utenfor pallen i et eneste individuelt renn, og med seier i tyske Hinterzarten før jul hoppet hun seg inn i den gule trøyen.

- Dette er helt nytt for meg, og en fantastisk følelse. Det er en drøm å gå rundt med den gule trøya inn i det nye året. Mitt neste store mål nå er å ta OL-gull i februar. Samtidig skal jeg kjempe for å beholde den gule trøya ut sesongen, forteller Lundby.

Studerer idrettsvitenskap

Hun kombinerer toppidrettskarrieren med studier på Lillehammer. Hun startet på en Bachelor i idrettsvitenskap i 2015, og er nå omtrent halvveis i studieløpet. Med status som toppidrettsstudent har hun et fleksibelt opplegg som gir henne flere ben å stå på.

- Jeg har stor nytte av studiene i min aktive idrettskarrière. Studiet henger veldig sammen med hoppingen, og jeg har lært mye om idrettsfysiologi som jeg tar med meg inn i treningshverdagen. I Statusen som toppidrettsstudent har hjulpet meg på veien, og det er godt å bruke hodet på noe annet enn hopping, sier Lundby.

Har status som toppidrettsstudent

Som student med toppidrettsstatus får hun hjelp med tilrettelegging av studiet slik at hun kan kombinere hopp og utdannelse. Maren liker å studere, og roser studiemiljøet på Lillehammer der hun trives svært godt.

- Jeg har fått stor frihet i utdanningsløpet mitt slik at det blir lettere å gjennomføre studiet. I høst tok jeg for eksempel en eksamen i Russland, forteller hun.

Vil jobbe med idrett

Hun er ikke sikker på når hun vil være helt ferdig med å studere. Når idrettskarrieren er over, håper hun å kombinere sin erfaring som hopper med det hun har lært gjennom studiene.

- Jeg kan ikke være skihopper resten av livet. Utdannelse er viktig. Jeg har ikke bestemt meg helt for hva jeg skal gjøre når hoppkarrièren er over, men det blir trolig noe innen idrett.

Å kombinere studier og idrett på toppnivå ved Høgskolen i Innlandet vil hun anbefale.

- Absolutt. Det gjør det mulig for meg å studere samtidig som jeg satser på idrett. Ønsker du å kombinere studier med toppidrett, er Høgskolen i Innlandet et godt valg.