Hvem passer Årsstudium i AR og VR for?

VR og AR er i stadig utvikling. Men hvem passer dette for?

Det er ikke bare spill VR og AR handler om. Selvfølgelig er VR spesielt knyttet til spillindustrien, men det er utallige andre bruksområder når det kommer til VR og AR. I klassen min er det veldig mange spillinteresserte, men de fleste av oss gikk har tidligere tatt Bachelor i animasjon og digital kunst her på høgskolen, og tar dette som en videreutdanning.

Er du i overkant interessert i spill og teknologi er nok dette studiet midt i blinken for deg. Men vi lærer ikke bare spill her. For noen uker siden fikk vi opplæring i noe vi kaller CAD. CAD, eller Computer Aided Design, er en teknologi som kan hjelpe med å designe produkter og dokumenter i forhold til produkter. Oppgaven vi fikk var å lage en byggemanual for en Lego-kasse, akkurat som det lille hefte som følger med alle Lego-produkter. Men det er ikke bare Lego som bruker dette. Tenk større. IKEA, møbelkjeder, bilselskap, generelt alle kan bruke CAD. Illustrerte bruksanvisninger er trolig satt sammen ved hjelp av CAD.

Bilde av flere legoklosser

Å lage en byggemanual for en Lego-kasse var en oppgave Mathilde nylig fikk. Foto : Colourbox.

Bedrifter som jobber med ferjer, storbåter, flyselskap, kjøreskoler og sykehus har begynt å ta i bruk VR og AR. Skal du lære deg å styre skip, eller kanskje har du lyst til å bli pilot? Mest sannsynlig blir mye av arbeidsplassen tilbrakt i et studio før du får ferdes i "det virkelige".  Du får nemlig lære alt du trenger å vite gjennom simulering. Selv har jeg vært innom en simulering av et lasteskip der alle knapper og ror samsvarte med realiteten. Alt var som i det ekte skipet bortsett fra at vinduene var skjermer som viste en simulering, ikke virkelighet. Dermed er det mulig å lære seg å styre lasteskip uten å sette en fot i båten. På den måten kan man minske sjansen for skader eller andre uhell som kunne skjedd med en uerfaren fører.

Kirurger kan til og med utføre vanskelige operasjoner uten at noen vil ta skade dersom det skulle gå galt, og kan lære seg metoder før selve operasjonen. Noen kjøreskoler har begynt å utnytte VR for å lære sine elever det grunnleggende om kjøring før de begir seg ut på veien. Igjen vil dette kunne minske sannsynligheten for uhell. Kult, ikke sant?

Bilde av en kvinne med VR-briller.

VR-briller kan brukes i mange sammenhenger. Foto : Colourbox.

Til og med Posten har tatt i bruk AR for sine kunder. Selv henter jeg mange pakker hos Posten, og i appen deres kan du skrive inn infoen på pakken, og der kan du bruke AR for å få en forhåndsvisning over hvor stor pakken er i forhold til virkeligheten. Bare ved hjelp av mobilen og kameraet. Det samme gjelder IKEA, men der kan du plassere ut møbler i rommet ditt for å se hva som hadde passet best.

Kort fortalt er VR og AR for alle som er interesserte i teknologi og fremtiden. Om det så er spillindustrien, flyselskap, oljeplattform eller lignende! Det finnes ingen begrensninger for hvem som kan ta i bruk VR og AR, noe som er utrolig spennende i forhold til hva fremtiden vil bringe.

Publisert: .