Language: NOR | ENG

Veien videre etter fullført bachelor i folkehelsearbeid

Med en bachelor i folkehelsearbeid har du mange muligheter for fremtiden. både med tanke på videre studier og i arbeidsmarkedet. I dagens innlegg ser jeg nærmere på hvilke dører som åpner seg.

For meg er det knapt tre måneder igjen som student på bachelor i folkehelsearbeid. Dette er både litt skummelt, men også ganske spennende. Etter snart tre år som heltidsstudent med flere ulike deltidsjobber ser jeg frem til noen endringer i hverdagen, men samtidig er jeg også litt redd for hva fremtiden vil bringe for meg. Det som er sikkert er at jeg er åpen for flere mulige scenarioer. 

Et bredt studium med mange muligheter

Bachelor i folkehelsearbeid er ikke en profesjonsstudium som bachelor i sykepleie eller Bachelor - Faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag, hvor du får en yrkestittel som sykepleier eller faglærer i kroppsøving etter fullført studium. 

På folkehelsearbeid får du bred kunnskap om fysisk aktivitet og kosthold og deres effekt på helse, om tilrettelegging for fysisk aktivitet til alle aldersgrupper, samtidig som du også lærer om psykisk helse, samtalemetodikk, entreprenørskap, politikk og forvaltning og sykdomslære.

Dermed har du også etter endt studium flere muligheter for videreutdanning og spesialisering samtidig som du også er kvalifisert for en rekke ulike type stillinger.

Når du søker jobb

Det er som regel lurt å søke jobb allerede i løpet av det tredje året som student. Det er mange stillinger som blir utlyst i løpet av januar og februar med oppstart i august. 

Som jeg hørte fra tidligere studenter og som jeg har opplevd selv, er det ganske mange som ikke vet hva folkehelsearbeid innebærer. Dette gjelder også flere arbeidsgivere.

Det er derfor veldig viktig at søknaden inkluderer en kort oppsummering av hva du har tillagt deg i løpet av utdanningen, som er også relevant for jobben du søker på. Dette er en veldig viktig detalj som kan bidra til at du blir kalt inn på intervju.

På møtet må du selvfølgelig utdype det du har skrevet i søknaden og prøve å selge deg selv inn, med din kompetanse og erfaringer. Her kan du også nevne de praksisplassene du har hatt og hva du har sett/lært der, i tillegg til relevante deltidsjobber eller frivillige verv. 

123603006_3013860832225762_2454432305170718036_o

Som treningsinstruktører på praksisplass hos frisklivssentralen i Åmot.

Hva kan du jobbe med?

Det er veldig mye man kan gjøre med en bachelorgrad i folkehelsearbeid og det er nettopp dette som kan også være en ulempe med denne studiet.

Jeg har alltid hatt lyst å prøve meg i forskjellige jobber fra ulike fagfelter, så for min del er dette en fordel men jeg forstår at for andre kan dette være ganske skummelt. Studiet kvalifiserer deg først og fremst til å jobbe som folkehelsekoordinator i en kommune eller som leder eller medarbeider ved en frisklivssentral.  Slike stillinger er det derimot ikke så mange av, spesielt hvis du ikke er åpen for å flytte til et helt nytt sted i landet.

Å jobbe som treningsinstruktør for ulike målgrupper kan være mer aktuelt for flere. Jeg er litt usikker på om dette kan dekke en heltidsstilling, men det kan fint kombineres med annen jobb. Det er i tillegg mange ulike prosjektstillinger med fokus på å forbedre befolkningens helse og øke trivsel og mange forskjellige aktører på det private markedet som ansetter folk med kunnskap innen fysisk aktivitet, kosthold, psykisk helse osv. 

Studiemuligheter etter fullført bachelor

Etter endt studium er du kvalifisert til å søke på master i folkehelsevitenskap både på studiested Elverum men også hos andre utdanningsinstitusjoner. Det finnes i tillegg flere andre masterprogram som du kan søke på, for eksempel innen psykisk helse- og rusarbeid. Det er ingen fasit og man er avhengig av å finne ut av ting selv, basert på egne interesseområder.

En annen retning som jeg vurderer er å søke på årsstudium i praktisk pedagogisk utdanning (PPU) ved studiested Hamar. Slik kan du skaffe deg undervisningskompetanse og få jobb som faglærer i kroppsøving. Det er som regel stort behov for lærere i hele landet og har du undervisningskompetanse så åpnes det flere dører for deg på arbeidsmarkedet. Dette forutsetter selvfølgelig at du trives med å jobbe med barn. PPU inkluderer også to 6-ukers praksisperioder, en på ungdomsskole og en på videregående. 

Jeg er også i denne prosessen av å finne ut av hva jeg skal fortsette med. En mulighet for meg er PPU men jeg er også åpen for andre ting. Jeg er veldig interessert i kosthold, spesiell i frukt og grønt, og vil gjerne bidra til å hjelpe folk å spise mer av disse matvarene. Samtidig følger jeg med på de stillingsannonsene som legges ut i området og sender inn søknad hvis jeg ser noe spennende. Jeg prøver også på ting som er ikke helt realistiske for meg enda da man kan alltid bli overrasket og jeg vil heller forsøke enn å angre senere på at jeg har ikke prøvd. Å sende inn en åpen søknad kan også være lurt og det skal jeg fokusere på etter at jeg levert bacheloroppgaven. 

160938346_812678809602432_3700972088552772144_n

I mellomtiden: Enjoying min ny favorittaktivitet når jeg ønsker litt avkobling.

Jeg gir beskjed om jeg har funnet mer ut av muligheter for veien videre!

Reka

Publisert: .
Sist endret: .