Language: NOR | ENG

Tips til når motivasjonen svikter

Jeg får ofte en motivasjonsknekk når jeg er ferdig med et fag eller har gjennomført et prosjekt, en følelse jeg tror mange studenter kjenner seg igjen i. Men hva kan vi gjøre for å finne tilbake til arbeidslysten? 

Det føles selvsagt godt også å ha gjennomført en større oppgave eller et prosjekt, gjerne toppet med et hint av «det var det». Dersom jeg har lange ferier eller tid borte fra studier får jeg slappet av, men for meg er det også vanskelig å finne den samme motivasjonen jeg hadde før en ferie og komme i gang igjen etterpå. 

Mine beste råd for å komme over denne kneika er å ikke presse seg selv for mye, men samtidig lese og lære noe nytt hver dag. 

I starten av et fag tenker jeg ofte «Dette, kommer jeg i alle fall aldri til å få til» men med små steg i riktig retning ved at jeg leser og holder meg à jour, er på alle forelesinger og tar pauser når jeg trenger det lærer jeg det jeg skal allikevel. 

Mangel på motivasjon

Jeg er nå i en periode med litt manglende motivasjon. Men da er det spesielt viktig at jeg skaper gode rutiner der jeg setter av tid til å lese og finne ut hva faget handler om. Det kule med fag er at jo mer man leser og jo dypere man kommer, så åpner det seg nye spennende dører man ikke så til å begynne med. 

En annen ting du kan tenke på dersom det føles tungt å begynne med skolearbeid er hvor fort tiden faktisk går. Uke etter uke forsvinner, de timene du brukte på å lese for tre uker siden vil føles som tid brukt på en god måte.

Man gjør noe produktivt og nyttig, utvikler seg hele tiden og kommer stadig et steg nærmere en gjennomført grad. Men det er samtidig viktig å holde beina på bakken. Ikke forvent at ting alltid skal gå som smurt, men slapp heller av og gjør det du kan. 

Grip mulighetene og gjør ting som føles riktig 

I løpet av livet vil man få ulike muligheter, finne venner som ønsker å ha deg med på ting, få tilbud om opplevelser, jobb og mye annet. For meg har det alltid vært viktig å ta de mulighetene jeg har fått, så lenge det føles riktig og som en bra sjanse for meg. Men jeg har også alltid fullført det jeg har holdt på med slik at jeg med god samvittighet kan ta fatt neste prosjekt.

Poenget og rådet mitt er å fullføre det du holder på med på en god måte, men ta også imot tilbud som du føler vil gnagne deg og ditt liv.

For å gi noen eksempler: får du en deltidsjobb du har ønsket deg, men føler at du ikke har tid? Mitt råd til deg er å ta jobben, det gjør deg en erfaring rikere. Skulle det i for stor grad gå utover studiene kan du heller slutte i jobben senere. Eller er du invitert med på ferie, prøv å skap deg muligheten for å få reist. Du vet selv hva som er best for deg. 

Se på Youtube, Ted talks og lignende 

Dersom motivasjonen er fullstendig fraværende er det utrolig hvor mye bra man kan finne på Internett dersom man kjenner til gode sider. Spør gjerne foreleseren din om gode forbilder de har, eller videoer de kan anbefale. Men ikke fall inn i feil del av det store Internett, der er mye som ikke er bra også. Lytt kritisk til det du ser og se om det kan engasjere deg. 

Om du liker studiet ditt og du ikke føler at du er på totalt feil sted, så hold ut med det du gjør. Det vil være verdt det. 

For å oppsummere 

  • Skap gode rutiner og les hver dag (begynn rolig og øk mengden gradvis) 
  • Delta på alle forelesninger 
  • Tenk på hvor raskt tiden går og prøv å bruke den godt 
  • Vær engasjert, men ha en avslappet holdning til ting som skjer 
  • Ta muligheter du får i hverdagen dersom det gjør deg lykkelig 
  • Bruk den gode siden av Internett til å se presentasjoner av forskningsartikler, dokumentarer eller Ted talks. 
Publisert: .
Sist endret: .