Tips til hva du kan fylle tiden med

Det er lange uker i vente for oss studenter preget av uvitenhet, ensomhet og kanskje litt frykt. Derfor ønsker jeg å gi deg noen gode tips i møte med den litt nye studenttilværelsen.

Utbruddet av koronaviruset i Norge har gitt mange begrensninger, også for oss studenter. Flere er redde, noen hysteriske og andre greier ikke se alvoret. Jeg vil tro at det er flere enn meg som går med mange spørsmål vi dessverre ikke får svar på og som er nervøse for hvordan tiden fremover skal bli.

Mine tanker om situasjonen

Jeg er bekymret for venner og familie som er i risikogruppen, og jeg er frustrert over hvordan min familie har blitt påvirket. Jeg har tenkt at verden er skikkelig urettferdig, hatt vanskeligheter med å akseptere visse ting som har rammet familien og tenkt at dette kom på et veldig dårlig tidspunkt. Men jeg tenker også at oppi alt dette er det viktig for hver og en av oss at vi jobber med vår egen mentale helse.

Vi må huske at selv om vi fremover må forholde oss til en del begrensninger, så betyr ikke det at livet stopper opp. Mer enn noen gang blir det viktig å opprettholde en rutine i hverdagen og fokusere på det som gir positiv energi. Dette er i hvert fall hva jeg har tenkt til å bruke tiden fremover på, også håper jeg det kan inspirere deg til å ville gjøre noe av det samme.

Ta en opprydning

Som jeg har skrevet i et tidligere innlegg synes jeg det er viktig å gjøre det hyggelig rundt seg. En ryddig hybel bidrar til et ryddig hode, noe som blir viktig i tiden fremover. Nå har vi jo også tid til å gjøre en skikkelig opprydning! Vi har vel alle en roteskuff, matvarer som er utgått på dato eller klær i skapet man ikke bruker lenger. Nå er tiden inne for å gå gjennom hver minste skuff og skaffe seg et ordentlig system.

Pensum og hjemmekontor

Jeg er vel ikke den eneste som har noen hundre sider i pensum som ikke er lest enda? Jeg har store planer om å utnytte karantene til å lese mye pensum. Hovedsakelig foretrekker jeg å sitte på skolen eller en kafé for å lese, men nå som det er stengt må jeg finne andre alternativer. Derfor har jeg blant annet rigga til et lite hjemmekontor i stuen. Ved å ta sminkebordet ut på stuen og litt andre justeringer hadde jeg plutselig en perfekt arbeidsplass til å lese på fremover.

89482983_247812939713807_5007011416989761536_n

Sosialisering uten fysisk kontakt

Nå som vi helst ikke skal møtes fysisk er det viktig å finne andre måter å sosialisere seg på. Personlig synes jeg det vanskeligste med dette er at jeg får besøksforbud mot et familiemedlem som allerede kjemper sin kamp.

Jeg skulle så gjerne brukt den siste tiden igjen med vedkommende, men derfor er jeg glad vi lever i en tid med mobiltelefon og FaceTime. Synes du det kan bli ensomt å skulle sitte dag inn og dag ut alene? Ring en venn eller et familiemedlem. Vi er nødt til å snakke sammen selv om vi ikke kan møtes fysisk, og med FaceTime kan man både se og høre hverandre. Det har allerede blitt noen timer FaceTime hos meg, og flere skal det bli! Nesten like koselig <3

Naturen er smittefri

Selv om vi blir værende inne store deler av tiden, er vi fortsatt nødt til å bevege på oss. Dersom vi låser oss helt inne i flere uker kan dette fort gå utover psyken. Lag deg en spilleliste på Spotify, sett på en podkast eller finn en «turvenn». Kanskje dere kan bli enige om å gå hver deres tur og ha hverandre på øret. Det er også fullt mulig å trene inne. Her er det kun fantasien som setter grenser!

89610251_660615781147385_6127595885191757824_n

Uten mat og drikke duger helten ikke

Er du som meg og synes at i en normal studiehverdag kan det være litt tiltak å lage middag etter mange timer på skolen? At man noen kvelder går for enkle og ikke fult så næringsrike middager? Nå er tiden inne for å teste ut nye oppskrifter og leke deg på kjøkkenet!

Husk å smile

Vi er flere som er redde, men uansett hvor rar hverdagen nå føles er det viktig at vi fortsetter å smile! Studier viser faktisk at å smile gjør deg mer avslappet og lykkelig, så ikke glem dette.

89551317_142145947132943_1843223109574852608_n

Til slutt vil jeg også anbefale å redusere antall ganger du oppdaterer deg på nyhetsbildet i løpet av en dag. Jeg har selv tatt meg i å gå innom VG unødvendig mange ganger i løpet av dagen. Det er viktig å være opplyst, men overdreven lesing kan gjøre at du stresser deg opp mer enn nødvendig. Det viktigste vi nå kan gjøre er å følge restriksjonene fra myndighetene, opprettholde en så normal hverdag som mulig og ta vare på oss selv og de rundt oss. Det kommer en dag der vi skal leve som normalt igjen, så dette klarer vi sammen.

Jeg håper du som leser føler deg frisk både fysisk og psykisk! Hold deg trygg og ta vare.

Klem, Amanda.

Publisert: .