Ta vare på dine nærkontakter

Hvordan er det egentlig å bo med andre mennesker du kanskje ikke kjenner fra før? Det er tema for dette innlegget, der jeg også kommer med noen tips til hvordan du kan tilrettelegge for et godt fellesskap med de du bor med.

De nyeste retningslinjene fra regjeringen oppfordrer oss til å holde oss hjemme, men «hjemme» kan bety så mangt. For mange studenter er «hjemme» det samme som kollektivet eller studentboligen. Noen studenter bor hjemme hos sin familie, og noen bor alene. Det vi studenter har til felles i denne tiden, er at vi omgås relativt få personer.

Det å bo med andre mennesker kan by på både utfordringer og glede. Spesielt i denne tiden hvor vi er mer hjemme enn hva vi kanskje er vant med. Begrepet nærkontakt får plutselig en ny betydning. Dine nærkontakter er ikke bare de som potensielt sett kan smitte deg. Det er de menneskene som står deg nært fysisk – men også psykisk. De du bor med er dine nærkontakter, og i denne tiden er det spesielt viktig at vi tenker over hvordan vi forholder oss til disse personene.

sammen2

Det er en ærlig sak at det kan være vanskelig å bo med andre mennesker. Hvis du har flyttet inn med folk du ikke kjenner fra før, kan det være utfordrende å bygge helt nye relasjoner. Det er også et faktum at relasjonen mellom mennesker som bor sammen, ser litt annerledes ut enn et vanlig vennskap. Man kommer liksom litt på innsiden av en annen persons liv. Du vet når de står opp og når de legger seg. Du vet hva de spiser, og hvor ofte de spiser. Du ser dem når de er slitne og når de er glade. Du ser liksom «hele personen».

Jeg har hørt studenter si at man kan være heldig eller uheldig med de man bor med. Jeg tror ikke denne påstanden stemmer på en prikk, men kanskje til en viss grad. Du kan være veldig heldig hvis du flytter inn med noen du ikke kjenner, og dere finner tonen med en gang. Samtidig vil jeg ikke si du er uheldig hvis dette ikke er tilfellet. Som i de fleste relasjoner, må også relasjonen til de du bor med hele tiden opprettholdes og jobbes med. Det er helt naturlig at man ikke «klikker» med alle, men det betyr ikke at man ikke kan komme overens. Noen vennskap utformes naturlig, mens andre trenger litt innsats.

sammen1

Tre tips til godt fellesskap med de du bor med:

1. Arranger uhøytidelige samlinger.

Tacofredag, vaffeltorsdag, eller sjampislørdag. Hver dag er en fest! Og det er ingenting i veien med å samles rundt et tema.

2. Spis mat sammen.

Det å sitte sammen rundt et bord og dele et måltid er undervurdert. Om det er frokost, lunsj eller middag, så legger måltider til rette for gode samtaler.

3. Spill spill!

Kortspill, brettspill – ja, til og med mobilspill kan være sosialt! Hos oss går det mye i «president», «ryktet går» og «gul bolle».

spill

Noe av det jeg finner fascinerende med å flytte inn med ukjente, er hvordan uventede relasjoner oppstår. Jeg har vært i bosituasjoner med mennesker jeg mest sannsynlig ikke hadde kommet i kontakt med «til vanlig». Etter å ha presset frem noen samtaler, har vi funnet ut at vi faktisk har mye til felles. Disse samtalene har ført til at vi har utviklet vennskap hvor vi deler og lærer av hverandres livserfaringer og perspektiver. Men det kom ikke helt gratis.

Vennskap er rett og slett et resultat av vaffelkvelder, middager, morgenkaffer, spillkvelder og mange tilfeldige samtaler på uventede tidspunkt. Jeg oppfordrer deg til å finne ut av hva som resulterer i gode vennskap for deg!

mat

- Eirin