Language: NOR | ENG

Syv julegavetips på studentbudsjett

I dette innlegget serverer jeg syv tips til deg som ikke vet hvordan du går løs på julegaveshopping med studentbudsjett.

Å fikse julegaver kan være koselig, men samtidig veldig stressende. Jeg synes det er dumt at julegaver har blitt til en stressfaktor som forbindes med tømming av bankkontoen, press og mas. Julegaver er jo ment til å være noe hyggelig. Meningen er jo faktisk å glede noen man er glad i, og det burde være vel så hyggelig å gi en julegave som å få en.
Her gir jeg deg jeg syv tips til hvordan julegavehandelen kan bli både hyggeligere og billigere.

1. Start tidlig

Unngå å haste til kjøpesenteret på «lille julaften» - eller enda verre, på morgenen på selveste julaften. Dette blir fort svært dyrt, veldig stress, og kan resultere i at du kjøper noe som er totalt unødvendig. Det blir verken hyggelig for deg eller personen du gir gave til.

2. Gi noe hjemmelaget

Om du ikke har penger til å kjøpe julegaver, kan du gi noe du har laget. Med dette mener jeg ikke å gi bort SFO-tegninger til dine nærmeste, men å faktisk bruke litt tid på å lage noe skikkelig fint. Tiden du bruker på gaven er verdt mer enn å bare kjøpe noe tilfeldig. Nedenfor ser du hvordan jeg har laget et gavekort på filmkveld med pizza.

Hjemmelaget gavekort på filmkveld og pizza

Eksempel på hjemmelaget gavekort på filmkveld og pizza - superenkelt & superbillig.

3. Bruk internett

Det å være kreativ trenger ikke å være veldig vanskelig. Det finnes flere gode idéer der ute, og det er mange enkle løsninger på det såkalte «julegaveproblemet». Blant annet er Pinterest er en super kilde til god inspirasjon når det gjelder julegaver.

4. Kjøp brukt

Det finnes ulike alternativer til julegaver som ikke nødvendigvis kjøpes direkte i butikken. Å handle brukt er som regel billigere - og bedre for miljøet. Bruk bruktbutikkene i ditt nærområde, og se etter skatter du kan gi bort. Finn.no og Tise er verdt å sjekke ut. Du kan også benytte deg av kjøp/salg-grupper på Facebook. Noen ganger kan man også finne ubrukte ting på disse plattformene.

5. Fokuser på mottakerens opplevelse

Husk at målet med gaven er å gi noe som faktisk vil settes pris på. Hvordan vil personen reagere? Får personen bruk for det? Min hovedregel er å ikke kjøpe noe unødvendig, men jeg har også et lite unntak. Dersom du skal bruke humor, er (nesten) alt lov. Her gjelder det å tenke på hva som kan være gøy på selve julekvelden og skape en god opplevelse for den du gir gave til.

6. Tenk på innpakking

Noen tenker kanskje at dette er et unødvendig punkt, men jeg står for at INNPAKNING MATTERS! Den totale opplevelsen av gaven starter allerede ved overrekkingen. Innpakningen kan være et tegn på at du har brukt tid på gaven, og viser at du ikke bare har slengt noe sammen i siste liten.

7. Kjøp gaver året rundt

Når du allerede er i gang med å tenke på årets julegaver – hvorfor ikke sette opp noen forslag for neste år også? I 2020 utfordrer jeg deg til å kjøpe julegaver utover året. Da kan du benytte deg av salg i ulike sesonger, og handle til rimeligere priser. Du slipper å stresse med julegaveshopping neste desember, får mer tid til eksamenslesing, og du slipper også å bruke hele desember-stipendet på julegaver. Du får dermed både tid og penger til å kose deg neste desember.

2 - 3

Hjemmelaget gavekort er hyggelig å gi - og få

- Eirin

Publisert: .
Sist endret: .