Studievalg - kommer jeg inn på det jeg ønsker?

Søknadsfristen for høyere utdanning er passert. Er du bekymret for om du kommer inn og hvordan studenttilværelsen vil bli? I dette innlegget kan du lese om mine erfaringer fra tiden før og etter studiestart.

Nå er det ikke lenger mulig å søke studieplass og mange potensielle studenter venter spent på utfallet.

Nå venter en tid med spenning og stress. Noen kommer dessverre ikke inn på det de vil, og da er det lett å grave seg ned. Tiden som venter er det bare å se frem til. Det har aldri vært plankekjøring for meg heller, men når jeg begynte å se muligheter og løsninger fremfor feil gikk det gradvis bedre og bedre.

Kom ikke inn på studiet

For nøyaktig et år siden følte jeg på en del spenning og usikkerhet selv, slik som sikkert mange av dere gjør nå. Helt først i ventetiden husker jeg at jeg var veldig stresset for om jeg kom inn eller ikke.

Det virket litt som vinn eller forsvinn, og at dette var det eneste jeg kunne finne interessant, uten andre alternativer. Det er nok egentlig litt dumt å tenke slik, for det kan låse deg fast og du går fort glipp av mye moro og interessant du kanskje får bruk for, eller ikke visste at du likte.

Jeg husker godt når jeg fikk e-post om at jeg var tildelt studieplass. Ville bachelor i psykologi bli det jeg skulle studere, eller årsstudium i pedagogikk som var andrevalget. Eller ingen av delene? Det var ganske nervepirrende.

rej

På forhånd hadde jeg heldigvis innstilt meg på at det var pedagogikk som ble utfallet.

Er du alltid bombesikker på jackpot, tror jeg du oftere blir skuffa. Vi skal tenke positivt, men vel så viktig er det å være rasjonell. Planlegg for flere scenarioer, så blir det lettere å takle den eventuelle nedturen.

Vi får det ikke alltid som vi vil. Det er mye følelser knyttet til noe som studievalg, og det er lov å bli skuffet. Ikke bruk for mye tid på det du ikke får gjort noe med. Aksepter det, og se fremover.

Hva vil du egentlig studere?

Første gang du søker studier er det gjerne mye uvisshet knyttet til hva du egentlig vil studere og hvordan hverdagen blir. Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt klarte å henge med i det som skjer på høgskolen. Jeg hadde fått mer interesse for utdanning enn jeg hadde før, men likevel tenkte jeg at nok var noe jeg ikke var god på. Jeg var selvkritisk i møte med studentlivet.

Min omvei til studier

Reisen til høyere utdanning startet for meg sju år etter jeg i utgangspunktet skulle vært ferdig med videregående opplæring. På mine første to år på VGS var vitnemålene fulle av «karakteren» I-V (ikke vurdert). Det viste seg at det er kun i romertall IV betyr 4, ikke i det norske karaktersystemet…

stryk

Dersom snittkarakteren din er en romersk firer, og du kommer oppi 20-årene og innser at det er en verdi i skolegang tross alt, så er det ikke for sent. Du får igjen rett på videregående opplæring fra året du fyller 25. Dette er med undervisning på kveldstid, og er tilnærmet likt ordinær videregående skole. Tilbudet er også helt gratis dersom det er fag du aldri har tatt, eller ikke bestått.

Omtrent på denne tiden i fjor fikk jeg omsider et vitnemål med ståkarakterer og studiekompetansen var i boks. Karakterene var så godt som jeg kunne håpe på. Så, skulle ikke det holde til å gli rett inn på bachelor i psykologi, med sekken full av alderspoeng i tillegg?

Det viste seg at på vitnemålet jeg søkte kom det med to karakterer fra mine "glansdager" på skolen, engelsk og matte med henholdsvis 2 og 3. Disse har jeg meldt meg opp til som privatist i år. Eksamen som privatist koster litt penger, men er verdt det om du får studere det du ønsker mener jeg.

Jeg har økt snittet og ligger nå trolig godt i rute for å få studieplass, bare snittet ikke øker betraktelig. Du får også alderspoeng fra du fyller 20 år. Velger du å studere et år selv om du ikke skulle komme inn på førstevalget, så vil du også få 2 poeng som øker poengsummen du konkurrerer med når du søker igjen året etter.

COLOURBOX12743035

Jeg ser på det som at jeg nå får prøvd å være student før jeg forhåpentligvis starter på psykologi til høsten. Alt er ikke like ukjent, og jeg er bedre forberedt. Du vil også lære mer, og kunnskap er aldri bortkastet spør du meg.

Søker for andre gang

Nå som jeg søker studier ved Høgskolen i Innlandet for andre året på rad, føler jeg fremdeles på noe av den samme usikkerheten, men i noe mindre grad. Jeg vet nå at jeg håndterer det å være student. Jeg kan prestere ganske bra om jeg går inn for det, og jeg har klart meg ganske bra på årsstudium i pedagogikk.

Jeg søker igjen på bachelor i psykologi som var mitt førstevalg også i fjor. Jeg er i år sikrere på å komme inn, men presset føles allikevel større da jeg har jobbet målrettet for at det nå skal gå.

Jeg anbefaler deg sterkt til å takke ja til studieplassen din om du ikke får førstevalget. For meg har det absolutt vært verdt det, noe jeg også tror at det vil være for deg.

Når du starter så bare sørg for å gjøre ditt beste. Bli med på alt du vil, ha det gøy, vær seriøs når du må, og gi.. når du kan.

Du finner all info du trenger på nettsidene til HINN. Du er allerede på en av de med best info;)

Nå starter en to ukers hjemmeeksamen for min del, så da snakkes vi nok etter det!

John-Are

studam2020-14 (3)