Language: NOR | ENG

Slik var det for meg å søke studier i Norge

Noen år etter at jeg erfarte hvordan det var å være universitetsstudent i Romania og Ungarn, bestemte jeg meg å søke utdanning i Norge. Denne avgjørelsen kommer jeg aldri til å angre på.

Som jeg skrev om i mitt første blogginnlegg har jeg allerede fullført en bachelorgrad i engelsk-norsk lektorutdanning før jeg kom til Norge. Denne graden tok jeg i hjemlandet mitt Romania. Underveis var jeg et halvt år i Ungarn på utveksling.

Selv i nabolandet Ungarn var studenttilværelsen svært annerledes enn i Romania, og jeg var meget spent på hva som var i vente for meg når jeg søkte bachelor i folkehelsearbeid ved Høgskolen i Innlandet i 2018. Da hadde jeg allerede bodd to år i Norge og jobbet som som au par, og deretter som koordinator på en tannklinikk. 

Etter to år med jobb var jeg igjen klar for å studere og gledet meg veldig til å tilegne meg kunnskap på noe som for meg var et helt nytt fagfelt. Å sammenligne språkfag med helse- og sosialfag er nesten umulig, men det var ganske mange detaljer som jeg har merket meg i løpet av de siste tre årene. Dette er mest positive ting som jeg tenkte å dele med dere i dette innlegget. 

Å være student ved HINN

Etter å ha vært student i et kull med over 100 studenter i Romania så var det faktisk en ganske hyggelig overraskelse å komme til en høgskole med et kull på 35 studenter der jeg kunne lære navnet til alle og føle meg like familiær som på videregående. En annen positiv erfaring er relasjonen med foreleserne. De er alle sammen veldig blide, ønsker å bli bedre kjent med studentene og sørger for at vi har det bra. I tillegg er det veldig lett å komme i kontakt med foreleserne hvis man lurer på noe. 

Selv om jeg synes at gamle universitetsbygninger er veldig sjarmerende og har en veldig spesiell stemning, så føler jeg meg veldig komfortabel på Terningen Arena der alt er utviklet med hensyn til nåværende studenters trivsel. Det er et stort og lyst bibliotek, grupperom, komfortable klasserom og varme, harmoniske farger i hele bygningen, noe jeg setter veldig pris på. 

HINN ansetter også studenter i ulike deltidsstillinger og jeg var blant de heldige som kunne være både ansatt og student samtidig. Å jobbe som studentambassadør og student-bibliotekar på min egen høgskole er noe jeg trives veldig godt med.  Det hjalp meg til å utvikle meg som menneske. Jeg har lært mye nytt, blitt bedre kjent med høgskolen og fått nye venner. 

På bachelor i folkehelsearbeid har vi lært mye om aktuelle samfunnsrelaterte problemer og hatt mye praktisk undervisning. Å kunne sette teorien i praksis kort tid etter forelesning eller å tillegge kunnskap via aktiv læring har fungert veldig fint for meg. Jeg har også lært mye som jeg benytter i egen hverdag, for eksempel riktig løfteteknikk, kritisk tenkning og hvordan å få en god natt søvn når man sover ute.  

Screenshot_20191113-093849_Snapchat

Med min studentambassadør gjeng i 2019

Å være student i Norge

Jeg synes norske studenter bør være veldig takknemlige for den ordningen de har i dag, som sikrer tilnærmet like muligheter for utdanning for alle. Det er ikke alle land som har en ordning med studielån, og selv om det er veldig mange som tar høyere utdanning i andre land enn Norge er det fortsatt et større antall som kan ikke velge denne veien på grunn av økonomiske vanskeligheter i familien. 

Å være student i Norge har generelt vært mindre stressende for meg, og her tenker jeg mest på eksamensformer og oppbygging av studieåret. Det som jeg var vant med fra før er et semester med kun forelesninger og passiv deltakelse, etterfulgt av en veldig krevende eksamensperiode.

I motsetning til dette var det faktisk veldig fint å ha flere innleveringer i løpet av semesteret som gjorde at vi jobbet aktivt med stoffet hele tiden og dermed ble eksamensforberedelsene mye enklere. Mappeeksamen var faktisk helt nytt for meg og ble også min foretrukne eksamensform. 

Norske arbeidsgivere er også veldig flinke til å tilby jobber rettet mot studenter. Jeg kunne ikke forestille meg å jobbe som student i Romania hvor det er mest vanlig med kun heltid eller 50 prosents stillinger som er lite tilrettelagt for studenter. Her er det derimot veldig mange muligheter for studentjobber som kan ganske lett kombineres med studiene. Jeg endte til slutt med tre deltidsstillinger og et frivillig verv både 2. og 3.året. 

En annen ting som jeg ønsker å fremheve er at høyere utdanning i Norge ikke kun er fokusert på unge voksne. Jeg synes at det er veldig positivt at også personer som allerede har barn og familie tar høyere utdanning.

Tankemåten jeg var vant med tidligere er at hvis man ikke studerer før man får familie så er det for seint. Men det blir faktisk ikke det og jeg er veldig takknemlig for at jeg har medstudenter med familie, slik at jeg har fått et nærmere innblikk i hvordan det er å kombinere rollen som mor med studenttilværelsen. I tillegg gjorde det noe med klassedynamikken å ha litt mer aldersvariasjon og ulik livserfaring blant oss. 

20200826_172802

På klassetur i fjor høst i emnet ¨Tilpasset fysisk aktivitet¨

Som jeg har sagt tidligere så er jeg veldig glad for å muligheten til å oppleve hvordan det er å være student i Norge. Jeg er litt usikker på hva framtiden bringer, men det er ikke umulig at jeg forlenger studenttilværelsen med å ta et årsstudium. Jeg forteller deg mer om mine planer i mitt neste innlegg. 

Jeg ønsker deg en fin uke videre og god påske. 

Reka

Publisert: .
Sist endret: .