Slik var det for meg å søke høyere utdanning

Nå er det snart to år siden jeg søkte høyere utdanning og når jeg nå ser tilbake på beslutningen er jeg veldig fornøyd med studievalget mitt. Hvorfor bachelor i ledelse og markedsføring var et godt valg for meg kan du lese om her.

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hva man ønsker å studere rett etter videregående eller læringstiden. Å søke studier kan vare en lang og vanskelig prosess for de som er usikre på hva de ønsker å jobbe med i fremtiden.

Allerede på ungdomskolen tar du et valg som påvirker hvilke studier du kan komme inn på. Det som er viktig å huske er at du må ta det valget som er riktig for deg, og ikke alle andre. Ikke vær redd for å ta et annet valg enn resten av vennegjengen din.

Et stort valg

For andre er det helt motsatt. Noen vet helt eksakt hva de ønsker å jobbe med mange år i forveien. For disse er det enkelt å ta et valg, men for andre er det vanskeligere å ta denne beslutningen.

For meg var det ikke et veldig vanskelig valg å velge studium siden jeg søkte på Y-veien og ikke har generell studiekompetanse. Dette er den eneste studieretningen jeg kunne velge uten å ta påbygg. Jeg vurderte i forkant å ta opp fagene jeg manglet som privatist eller gå påbygg, men jeg er veldig glad for at jeg valgte å studere på Rena.

Hvorfor Rena?

Som nevnt tidligere søkte jeg med Y-veien, som betyr at jeg søkte med godkjent fagbrev og ikke generell studiekompetanse. Høgskolen i Innlandet er den eneste høgskolen/universitet som tilbyr denne retningen, noe som jeg egentlig synes er litt rart. Det burde ikke være vanskelig for flere høgskoler og universiteter å åpne for opptak via Y-veien, men jeg er veldig takknemlig for at det åpnet seg en god mulighet for meg her.

Jeg hadde derfor ikke så mange muligheter hvis jeg ønsket å studere. Valget falt da på Rena, noe jeg absolutt ikke angrer på.

Velg det som passer for deg

Mange føler kanskje på mye press når de skal velge studium og har fått høre fra foresatte eller bekjente at du må bli lege, advokat eller ingeniør, for disse yrkene gir deg god lønn. Jeg vil råde deg til å stole på deg selv. Ikke velg en studieretning som andre vil at du skal ta så lenge du ikke ønsker det selv. Velg studium for deg og ingen andre.

Hvis du er usikker på hva du skal velge må du heller ikke være redd for å velge feil. Det er vanskelig som nittenåring å vite hva du ønsker å jobbe med resten av livet. Jeg har i hvert fall ingen anelse om hvor jeg er om 10 år. Har jeg drømmejobben, eller er jeg bare et steg nærmere å finne ut hva jeg vil?

Noen tips til deg som søker

Ikke vær redd for å velge feil, man kan alltids endre mening senere. Uansett hvor du skal studere vil jeg også anbefale å flytte hjemmefra. Flytt til studiestedet ditt og gjerne inn i et kollektiv med venner eller helt ukjente personer. Du kommer ikke til å angre på det senere.

Hvis du er usikker på hva du ønsker å studere kan du få tips fra familie, venner, rådgiver eller kollegaer. Ta også kontakt med høgskoler og universiteter for å høre mer om interessante studieretninger.

Til slutt - husk at det endelige valget er ditt og ikke glem søknadsfristen 15. april.

Publisert: .