Language: NOR | ENG

Slik gjorde jeg meg klar til studenttilværelsen

For ca. 1 år siden ventet jeg spent og telte ned dagene til 20.juli og svaret på om jeg fikk studieplass eller ikke. Samtidig gjorde jeg nødvendige forberedelser.

 

 

Denne perioden som mange søkere til høyere utdanning nå er inne i er veldig spennende og litt stressende. Jeg var i hvert fall full av håp og forventninger til hva høsten kunne bringe, men visste samtidig at det kunne skje at jeg ikke kom inn på noen av ønskene mine og at høsten dermed ikke ville bli slik jeg ønsket. 

Å måtte vente til midt på sommeren for å få vite hvor man skal bo og om man skal få begynne å studere en måneds tid senere er veldig stressende, men vi kommer dessverre ikke utenom. Så i mellomtiden må man gjøre det man kan for å forberede seg så godt som mulig.

Bruk tid på å rangere studievalgene dine

Det første du kan gjøre er å ta deg god tid for å finne ut hvilket studium som skal stå øverst på prioriteringslisten. Det er en del variabler man må tenke på.

Hvilket studium har jeg mest lyst til å gå? Hvilke muligheter vil jeg få når jeg er ferdigutdannet? Hvilket studium har jeg mulighet til å komme inn på? Hvor i landet ønsker jeg å bo? 

Derfor valgte jeg Hamar

Dette var noen av spørsmålene jeg stilte meg selv. Jeg hadde søkt studieplass her i Hamar på bachelor i animasjon og digital kunst, og i Volda på bachelor i animasjon. Jeg hadde lyst å studere begge studiene, men måtte bestemme meg for hvilket jeg skulle satse på.

Jeg vurderte studiet i Hamar som mer fokusert på det digitale, og personlig tror jeg det vil gi meg flest muligheter når jeg er ferdigutdannet. I tillegg var Hamar en mer attraktiv plass for meg å bo, med nærhet til Oslo, hvor jeg har venner og familie. Fra Hamar er det også bare en kort togtur til Gardermoen, så det ville være enkelt å kunne reise når jeg bodde i Hamar. 

Av disse grunnene endte jeg opp med å ha Hamar på førsteplass. Det neste jeg måtte gjøre var å lage en plan for hvor jeg skulle bo til høsten. Jeg bestemte meg for å planlegge som om jeg kom til å komme inn i Hamar, men ha en backup-plan for hva jeg skulle gjøre om jeg ikke kom inn. 

Jakten på bosted

Jeg begynte å gjøre research om hvor jeg kunne bo. Jeg hadde aldri vært i Hamar, så jeg visste ikke noe om hvor skolen lå, hvordan det var med kollektivtrafikk og hvor det var lurt å bo.

Jeg tenkte at min “best bet” var å se hvor SINN (Studentsamskipnaden i Innlandet) hadde studentboliger i Hamar. SINNs boliger er laget med tanke på studenter og studenters behov og budsjett. De er inkludert strøm og internett, og du får vaktmesteren på besøk om noe i leiligheten blir ødelagt. I tillegg kan du søke om bolig og skrive under kontrakt på den, men fremdeles ha mulighet til å si den i fra deg om du ikke kommer inn på studiet. En stor fordel når du ikke vet om du kommer inn eller ei!

Dermed endte jeg opp med å søke om bolig hos SINN. Den fikk jeg innvilget og jeg har nå bodd i studentbolig siden august i fjor. Jeg bor i en leilighet med eget bad, kjøkken, stue og soverom og det tar ca. tre minutter å gå fra ytterdøren min til klasserommet. Veldig fornøyd med det!

En annen ting jeg gjorde og som jeg anbefaler alle å gjøre når man forbereder seg til å studere er å lage et lite budsjett. Om tanken på å skrive budsjett ikke frister så frykt ikke, det trenger absolutt ikke å være detaljert. Men du burde i det minste vite hvor mye penger du har og får inn i måneden, og hvor mye dine faste kostnader er. På denne måten kan du vite om du har nok penger eller om du må stå på i sommer for å tjene inn litt ekstra, slik at du har nok til skoleåret som kommer. 

Når jeg hadde gjort alt dette var det bare å vente på at kalenderen skulle vise 20.juli slik at jeg kunne sjekke om jeg hadde kommet inn. Studieplass på Hamar fikk jeg og nå som første skoleår nærmer seg slutten er jeg så takknemlig for det! 

Publisert: .
Sist endret: .