Language: NOR | ENG

Slik finner du pensum og mye mer på biblioteket

På så godt som hvert studium er det en del bøker på pensumlista. Men må alle av dem kjøpes? I dette innlegget gir jeg deg flere gode tips som sparer deg både tid og penger. Nøkkelordet er biblioteket.

Som student på bachelor i folkehelsearbeid har jeg med jevne mellomrom de siste to årene vært innom biblioteket. Det som har alltid motivert meg er å få gratis tilgang til gode bøker som hjelper meg både med oppgaveskriving og eksamensforberedelser. Her har jeg lært meg mye om både bestilling, utlån, fornying, søk og ikke minst blitt flinkere til å huske hvor de ulike bøkene har sin plass på biblioteket.

Denne kunnskapen kom også til nytte når jeg i august søkte på stillingen som studentvakt på høgskolebiblioteket i Elverum. Siden jeg startet i min nye deltidsstilling i begynnelsen av september har jeg funnet ut at det er flere som sliter med å finne frem til de bøkene de ønsker, eller at de ikke kjenner til noen av bibliotekets nyttige tilbud som man kan benytte seg av. Derfor tenkte jeg å samle noen viktige råd på veien i et blogginnlegg som jeg håper at skal bli til god hjelp for dere alle. 

20200921_195339

På biblioteket finner du mye mer enn bare pensum

1. Alle pensumbøkene finnes på biblioteket

På biblioteket finner du alle pensumbøkene fra alle studiene på ditt studiested. Det finnes minst ett, men ofte flere eksemplarer av alle pensumbøker på bibliotekets pensumhylle. Disse bøkene er markert med gul lapp og de kan som regel ikke tas ut av biblioteket. Noen av studiestedene, som Rena for eksempel, tilbyr derimot dagslån på pensumbøker. I Elverum er dette ikke mulig men du kan lese boka på biblioteket eller ta kopi eller scan av de sidene du er interessert i. 

I tillegg finnes det også andre eksemplarer av pensumbøkene som er til vanlig utlån. Disse er markert med hvit lapp og du finner dem lengre inn på biblioteket. Hvor mange eksemplarer biblioteket har er avhengig av antall studenter på det respektive studiet. Er kullet stort eller er det flere kull som har det samme emnet så har biblioteket flere eksemplarer av boka.

Det er også lurt å ha i bakhodet at det finnes flere andre bøker med lignende innhold som pensumboka du er på utkikk etter.   

20200921_195018

Gul er pensum!

2. Søk i Oria, finn boken på hylla! 

Det som sparer deg mye tid og flere runder rundt hyllene på biblioteket er søkemotoren Oria og kunnskap om tallsystemet som bibliotekene bruker. Det er alltid lurt å søke opp boken du ønsker å låne i Oria og memorere, skrive ned eller ta bilde om det er en kombinasjon av tall og bokstaver. Deretter kan du begynne å lete etter boka. Disse forteller deg hvor boken ligger, du må bare huske at 300.76 EDU står alltid foran 300.76 EGU eller at 610.73 Kva er alltid foran 610.731 Kva, altså det er både tall og bokstaver som teller. Det høres kanskje litt komplisert ut her og nå men det blir man fort vant til hvis man prøver seg noen ganger. 

Skjermbilde 2020-09-22 kl. 08.07.36

De tallene og bokstavene hjelper deg å finne boken på biblioteket

3. Du kan bestille bøker og fornye eksisterende lån hjemmefra 

Jeg bestiller ofte bøker hjemmefra når jeg ser i Oria at det finnes bare en eller to eksemplarer og er litt bekymret at de blir ¨tatt¨ før jeg rekker å gå til biblioteket. Det er bare å logge seg inn på Oria, bestille og velge riktig hentested. Det som er så fantastisk er at du også kan bestille bøker fra andre studiesteder hvis ditt eget studiested har ikke boka tilgjengelig. Bare velg ditt studiested som hentested og boka kommer ganske fort da det er bibliotek-transport fire dager i uken.

Du husker kanskje også de tekstmeldingene og e-postene som kommer fra biblioteket kl.08.00 på morgenen og varsler deg om lån som forfaller. Du begynner kanskje også å stresse om at du må huske å gå til skolen og levere boka for ikke å få gebyr. Kanskje er du heller ikke ferdig med boken ennå og blir enda mer bekymret?  Det er det ingen grunn til da du kan fornye dine lån hjemmefra ved å logge inn på min side i Oria. Med mindre det står flere personer på venteliste går det som regel å fornye boken en del ganger.  

4. Biblioteket tilbyr også skjønnlitteratur, filmer og mer

Visste du at du også kan låne filmer, populære romaner eller diktbøker? De har sine egne hyller. Ønsker du eventuelt en liten pause kan du også oppdatere deg med dagens nyheter i aviskroken eller lese fagblader. I vanlige tider uten pandemi er det også flere brettspill du og dine medstudenter kan kose dere med som en liten avkobling fra oppgavene. 

20200921_195540

Det er vel alltid koselig å lese avisen i papirform!

5. Forskningsartikler, referanse og oppgaveskriving

Biblioteket er en veldig fin ressurs å bruke når det gjelder alt om oppgaveskriving. De tilbyr skrivehjelp i eksamensperioden, har kurs i kilder og kildebruk, har mye nyttig om oppgaveskriving og oppgavestruktur og gir også tips om hvordan å unngå fusk. Du kan også avtale tid med en bibliotekar for veiledning i informasjonssøk. Via biblioteket kan du få tilgang til flere ulike databaser der du finner forskningsartikler på ditt felt. Du får også hjelp om hvordan du kan få tilgang til disse databasene også når du ikke sitter på høgskolen. 

Husk at du kan alltid spørre i skranken om du lurer på noe eller trenger hjelp! Alle er veldig snille og hjelper deg gjerne!

Reka

Publisert: .