Language: NOR | ENG

Slik fikk jeg relevant sommerjobb

Som student kan det være lurt å bruke sommerferien til å få arbeidserfaring. Hvordan jeg endte opp med å få min drømmestilling kan dere lese om i dette innlegget. 

Eksamensperioden er endelig overstått, og en etterlengtet sommerferie er i gang. Min sommer blir derimot litt annerledes enn vanlig. Jeg har nemlig fått min personlige drømmejobb, og skal gjennom sommeren jobbe på Kringsjåtunet her i Lillehammer. Veien dit og betydningen av relevant arbeidserfaring gjennom studietiden skal jeg nå fortelle om.

Fra stillingsannonse til jobbtilbud

I slutten av april ble klassen min tipset av en foreleser om at BUP-døgn Kringsjåtunet søkte etter barnevernstudenter til å være sommervikarer. Jeg hadde faktisk et ønske om praksis hos Kringsjåtunet, men siden det ikke ble noe av, utnyttet jeg heller muligheten til å sende en søknad til stillingen som sommervikar. 

Kringsjåtunet er en del av Sykehuset Innlandet, og er et utrednings-og-behandlingstilbud for ungdom fra 12-18 år med ulike psykiske utfordringer. I tillegg har enheten et spesialisert tilbud for unge med alvorlige spiseforstyrrelser. 

I og med at jeg har lite relevant arbeidserfaring trodde jeg at sjansen for at stillingen ble min var liten. Men i mai fikk jeg jobbtilbud, og derfor tenkte jeg å dele noen tips til deg som også er på utkikk etter relevant arbeidserfaring.

Et godt førsteinntrykk

En søknadsprosess begynner med en CV og søknad. Dette er din første mulighet til å skape et godt førsteinntrykk. Så hvordan kan man skille seg ut i en bunke med mange søknader? 

  • Bruk god tid på å utarbeide en CV som både er visuelt pen og som viser tidligere erfaringer som er relevant for jobben du søker.
  • Forklar også hvorfor det du viser til er relevant. 

Jeg la for eksempel vekt på min erfaring innenfor det frivillige. Da forklarte jeg hvordan frivillig arbeid har gitt meg erfaring i å ta vare på og vise omsorg til sårbare grupper, noe som vil komme til nytte hos Kringsjåtunet. 

8B7AA3FD-2212-4832-B175-56E72E0F1477

CV og søknad er din første mulighet til å skape et godt inntrykk

Fordelen med å være ung

Under intervjuet ble jeg spurt ordrett: "Ut fra alle søkerne, hvorfor skal vi velge deg som er såpass ung og som ikke har relevant erfaring?"

Da jeg hørte antall søkere, og de påpekte både alder og mangel på erfaring mistet jeg håpet. Men jeg ga dem allikevel noen fordeler med å være ung, la vekk egen usikkerhet og fortalte hvorfor det var akkurat meg de skulle velge. 

Så hva er egentlig fordelene med å være en ung søker? I min type jobb kan det for mange av ungdommene være en fordel at jeg er nær dem i alder. Da har de noen som snakker deres språk og som forstår hvordan det er å være ung i 2021.

Min erfaring med å jobbe med sosiale medier viste seg også å være et pluss. Både for å hjelpe ungdommen, og til å kunne hjelpe institusjonen med egen hjemmeside. I tillegg er jeg svært læringsvillig, og jeg ga dem eksempler på hvilken måte jeg er moden for alderen. 

Forskjellen på barnevern og BUP

Noe jeg ble gjort oppmerksom på under intervjuet, er at jeg må huske at det er forskjell på å jobbe i barneverninstitusjon, kontra barne- og ungdompsykatrien. Forskjellen er at ungdommene har velfungerende foreldre, så vi skal ikke ta over en omsorgsoppgave, men tilrettelegge for miljøterapautisk arbeid og være der både får ungdommen og deres familie. 

Jeg har nå hatt min første vakt på Kringsjåtunet, og tror absolutt dette er et sted jeg kommer til å stortrives. De første vaktene mine legger jeg vekt på å bli kjent med både stedet, ungdommene og ansatte. Jeg må bruke tid på å skape trygge og gode relasjoner med ungdommene, og ser frem til å etterhvert ta større del av behandlingen deres.

Det vil være en varierende arbeidshverdag og jeg gleder meg til å skape gode sommerminner for ungdommene som er innlagt. 

Et stort steg ut av komfortsonen

Jeg skal ikke legge skjul på at til tross for at dette er min drømmejobb, er det også knyttet en del nerver og frykt til stillingen. En av mine største utfordringer er at jeg fort kan miste troen på meg selv. Tanken på at jeg skal hjelpe ungdommer med alvorlige psykiske utfordringer er derfor noe skremmende.

Hva om jeg ikke klarer å utgjøre en forskjell? Hva vil de andre ansatte tenke om meg? Er jeg for uerfaren?

Tanker som dette er nok helt normalt i forkant av alle nye jobber. Hvis jeg derimot skulle latt frykten stoppe meg burde jeg nok valgt et annet yrke. Denne stillingen er et stort steg ut av komfortsonen min, men også SÅ viktig. Et sted må jeg jo starte, og jeg har troen på at læringskurven både blir bratt og fin gjennom sommeren. 

F248CD7E-E70C-4FE2-8FB8-3F1DFF372564

Gleder meg til nye utfordringer og læring i sommer!

Betydningen av relevant arbeidserfaring

Poenget mitt er at du aldri skal la være å søke fordi du er usikker. Jeg har lenge vært nervøs for å komme i gang, fordi jeg vet at jeg er på vei inn i et tøft yrke. Men jeg har troen på at jo mer erfaring jeg bygger opp, jo tryggere vil jeg bli. Relevant arbeidserfaring er også et nyttig verktøy for å ha noen knagger å henge det teoretiske vi lærer på. 

Jeg har nevnt flere ganger at det ikke hjelper å pugge pensum dersom man vil bli en god barnevernpedagog. Vi må kunne kommunisere og samhandle med mennesker, og det lærer vi ikke på andre måter enn å utøve det i praksis. Grunnet pandemien har vi mistet flere praktiske øvelser av dette i studieløpet. Derfor vil det være ekstra viktig for meg å bruke sommeren på å lære før jeg skal ut i praksis til høsten. 

Jeg ønsker alle sammen en fantastisk sommer, også gleder jeg meg til å ta dere med på et nytt semester til høsten. Snakkes da!

Klem, Amanda. 

Publisert: .
Sist endret: .