Language: NOR | ENG

Slik er eksamen på eiendomsmeglerstudiet

Det er snart jul, men før vi studenter tar en etterlengtet juleferie må vi først gjennom eksamensperioden. I dette innlegget kommer jeg til å fortelle dere hvordan eksamen er på eiendomsmeglerstudiet, men også komme med et par eksamenstips. 

Eksamen er noe alle studenter må gjennom – enten det er skriftlig, muntlig eller praktisk på skolen eller hjemme. Gjennom hele studieløpet mitt på bachelor i eiendomsmegling har det vært vanligst å ha fire timers skoleeksamener – med unntak av to valgemner der det var 48 timers hjemmeeksamen, og det forrige semesteret hvor alle skoleeksamener ble gjort om til hjemmeeksamener på grunn av covid-19. 

I dette semesteret blir også de aller fleste skoleeksamenene  gjort om til hjemmeeksamener. For mitt kull (3 år, eiendomsmegling) blir tre av fire eksamener hjemme, mens den siste blir på skolen. 

Semesterets eneste skoleeksamen

Emnet vi skal ha skoleeksamen i er «Oppgjør for eiendomsmeglere». Dette emnet er svært yrkesrelevant, fordi at man som megler skal klare å føre og fordele oppgjøret mellom partene. I tillegg til å gjennomføre et korrekt oppgjør, skal en megler også ha en sikker forståelse for behandling og regnskapsføring av klientmidler – altså pengene og andre viktige dokumenter knyttet til et boligsalg (eller andre typer salg). 

Grunnen til at vi har dette emnet som skoleeksamen er fordi det ble bestemt at det ikke er faglig forsvarlig å ha denne eksamen som en hjemmeeksamen. I klassen min er det delte meninger rundt denne avgjørelsen, men for min del syns jeg at det går greit. Så lenge jeg får tatt eksamen dette semesteret (uansett hvordan eksamensformen er), er jeg fornøyd.  

C90F96D9-AA3A-4DA5-9ECB-12D9A4AC8DEF_1_201_a

Dette er pensum til tre av fire emner jeg har dette semesteret, hvor emnene strategi og juss blir hjemme - mens emnet oppgjør blir en skoleeksamen. 

Bruk stemmen du har!

Jeg er veldig fornøyd med at vi studenter ble hørt av emneansvarlig, og faktisk fikk til en endring i emnet "oppgjør for eiendomsmeglere". Frem til nå har eksamen i dette emnet vært kun skriftlig for hånd. Det syntes vi hørtes litt tungvint ut, særlig med tanke på at vi både skal svare på 4-5 teorispørsmål og løse en større regneoppgave (som er selve oppgjørsdelen) på kun fire timer.  

Så vi spurte foreleseren om det var mulig å ha del 1 på PC slik at man kan spare tid, og dermed bruke mer tid på del 2 – som er mer krevende enn del 1. Dette forslaget gikk heldigvis gjennom, og eksamensformen er nå 50 prosent for hånd og 50 prosent på PC – noe vi meglerstudenter er fornøyd med.

Ved å bruke stemmen vår fikk vi en positiv endring i eksamensformen. Grunnen til at jeg forteller denne sidehistorien er for å oppmuntre andre studenter til å bruke sin stemme. For det går faktisk an å være med på å forme egen studiehverdag, og at det i blant holder å ta en samtale med enten foreleser eller studieveileder dersom det er noe man ønsker å endre på. 

Dette tipset fungerer også i hverdagen, for det å bruke stemmen din kan faktisk føre til endring. I tillegg er det bedre å angre på noe man har gjort, enn å angre på alt det man ikke gjorde. 

Skjermbilde 2020-11-19 kl. 18.17.33

Eksamensperioden er ikke bare stress, og lesing til pensum. Det er også tid til å gå på tur, og lage en god middag. I tillegg kan man også øve sammen med klassekameratene sine dersom man føler for det. 

Mine eksamenstips

Til slutt vil jeg avslutte med et par eksamenstips som har hjulpet meg gjennom mine to år som student: 

  • Lag en plan på hva som skal gjøres i dag, og hva som skal gjøres fremover.
  • Gjør tidligere eksamensoppgaver, og om det ikke er nok finner du sikkert masse oppgaver fra boken eller i Canvas.
  • Ta pauser underveis, og ikke jobb deg helt tom med pensum/oppgaver. 
  • Få i deg nok mat og drikke, men også nok søvn. Gjerne gå ut å få frisk luft.
  • Øv sammen med noen, for da kan man diskutere og høre andre sine meninger rundt emnet. 

Håper dette innlegget var lærerikt, også ønsker jeg alle studenter masse lykke til i eksamensperioden!  

-       Alexandra.

Publisert: .
Sist endret: .