Language: NOR | ENG

Slik er det å kombinere studier med å være tobarnsmor

Å få barn er fantastisk, det er ikke mye som kan måle seg med det. Man går inn i en helt ny tilværelse, både fysisk og psykisk. I dette innlegget skriver jeg om det å studere og ha barn. 

Å gå fra å bare ha seg selv å ta vare på til å ha ansvar for livet til noen andre er overveldende. Men det blir raskt en vane, man kommer inn i rutiner og lærer mens man høster erfaring på veien. For å være en god forelder har jeg erfart at det er viktig å ha det bra med seg selv, ellers blir man fort en skygge av både den man ønsker å være som person, men også som forelder. 

Utvikling er et nøkkelord for min tilfredshet med meg selv og omgivelsene rundt. Hva er vel bedre enn studier når det kommer til utvikling?

Jeg fikk mine to barn midt i bachelorløpet mitt. Jeg kan ikke si annet enn at det dro fokuset rimelig langt bort fra fag akkurat da, men jeg tok et års permisjon fra studiene begge gangene. Da jeg startet igjen begynte jeg i et kull under mitt gamle kull. Jeg synes ikke det var noe problem i det hele tatt og jeg kom raskt inn i tilværelsen som student igjen. 

Tid hjemme med baby

Det å få tid med det lille barnet året man har permisjon er noe av det viktigeste og vakreste jeg har opplevd. Jeg vurderte sterkt å ikke ta permisjon, men det er jeg evig takknemlig for at jeg gjorde. Babyen er nettopp bare en baby det året, og man trenger ikke stresse eller være redd for å koble av før man begynner på igjen med studiene. Dersom jeg ikke hadde tatt permisjon er jeg sikker på at det hadde ført til mistrivsel både for meg og barnet.

Men kjenn på hva som føles riktig for deg. Høgskolen i Innlandet og Statens lånekasse har en god ordning for permisjon, og du vil bli godt tatt imot igjen året etter dersom det er til ditt beste. Selv om studier er en vei til noe fast, betyr ikke det at man ikke skal nyte livets gleder underveis. 

Mammarollen og studier på masternivå

Da jeg begynte på master i høst var minstemann 1 år og hadde begynt i barnehagen. Sett opp mot studier og barn kan jeg si at det for min del har vært mye lettere nå som jeg har fått barn nummer to og er vant til både foreldrerollen og studentrollen. Selv om høsten har vært veldig bra studiemessig og jeg virkelig har oppnådd mine mål, har jeg også kjent på uker der jeg har vært ekstremt sliten. Jeg har hatt mye å stri med, gjerne kombinert med syke barn og alt annet livet byr på. Men tiden går uansett, den stopper ikke. Oppgaver blir levert, barna blir friske og andre problemer løser seg dersom man er positivt innstilt og tar tak i ting før de veier for mye.

Større fleksibilitet og utvikling

For meg gir studiene meg større fleksibilitet til å være med barna, og jeg utvikler meg og lærer nye ting hele tiden. Den største utfordringen vil jeg si var å måtte venne meg til å være forelder, samtidig som jeg måtte venne meg til å være student. Alt i alt har det gått veldig bra, semesteret i høst har vært enormt givende og jeg gleder meg til et nytt semester. 

Dersom du vurderer å studere og har barn

Ikke vær redd for å starte, men pass på å holde hodet over vann. Noe annet må mest sannsynlig nedprioriteres (ikke barna selvsagt). Videre studier vil gi deg større spillerom på arbeidsmarkedet og mer kunnskap. Før jeg tar fatt på mitt andre semester skal jeg la «juleroen» (i den grad ro finnes når man har barn) senke seg, og vi skal kose oss med julegrøt, besøk av nissen og resten av familien. 

Med det ønsker jeg alle dere en riktig strålende julefeiring og et godt nytt år! 

Klem/ Andrea

Publisert: .
Sist endret: .
Emner: Elverum  Før du søker