Seks tips til deg som skal skrive bacheloroppgave

Denne våren skriver jeg den avsluttende oppgaven på studiet mitt, nemlig bacheloroppgaven. Det er mye stress relatert til bachelorskriving, og jeg håper at disse tipsene kan hjelpe deg litt på vei.

Ofte kan tanken på den store oppgaven virke overveldende. Jeg er nå to måneder inn i prosessen, og vil si at jeg allerede har lært masse. Basert på egen erfaring så langt er det visse ting jeg setter pris på at vi har gjort. Her er mine refleksjoner og tips omkring bachelorskriving.

1. Kom i gang tidlig

For meg og mine medstudenter startet arbeidet med bacheloroppgaven allerede i juleferien. Vi ble oppfordret til å tenke litt på tema og problemstilling før vårsemesteret startet. Første uken i januar var startskuddet på arbeidet for vår del.

Vi skulle lande tematikk og starte på prosjektskisse allerede i uke 1. I begynnelsen synes jeg det virket hektisk, men i ettertid er jeg glad for at vi hadde litt press i starten. Jeg vil anbefale deg å komme i gang med tankeprosessen tidlig.

2kop

2. Lag en plan

Når det kommer til bachelorarbeidet holder det dessverre ikke med bare en god start. Det er fortsettelsen som utgjør mesteparten av arbeidet.

Noe jeg ofte ser er at studenter starter intensivt, men dabber litt av etter hvert. Det er en felle vi alle kan gå i. Vi ble oppfordret til å skrive en plan på arbeidet, og vi gjorde det grundig. Vi satt rett og slett opp en kalender hvor vi fylte ut alle andre planer, og ikke minst tidspunkt for jobbing.

På denne måten blir man nesten tvunget til å prioritere arbeidet. Når jeg har satt opp noe i kalenderen, må jeg rett og slett sette opp andre ting rundt. Det har hendt at jeg må takke nei til fristende gøyale aktiviteter, til fordel for arbeid med bacheloroppgaven.

3. Skriv med en medstudent

Jeg er heldig som har en medstudent, som etter min mening, kan utfylle meg godt. Hun er flink på det jeg er svak på – og motsatt. For min del er det en suksessfaktor å jobbe sammen med noen. Jeg er av den typen som har lett for å utsette, men min bachelor-partner er heldigvis en som ikke er fan av prokrastinering. Vi drar hverandre i mål. Det sies at to hoder tenker bedre enn ett – og jeg sier meg enig.

Min bachelor-partner, Mathilde

4. Velg et tema du er genuint interessert i

En helt essensiell faktor for oss har vært å velge et tema vi virkelig interesserer oss for.

Temaet for vår bacheloroppgave er verdibasert ledelse, og jeg gleder meg oppriktig til å lære mer om dette gjennom vårt arbeid. Vi intervjuer toppledere og CEOs, og jeg synes det er skikkelig spennende å få mer kunnskap med i utgangspunkt i deres perspektiver. Jeg tror det er avgjørende å være nysgjerrig på tematikken og problemstillingen for å få til en bacheloroppgave man er stolt av.

5. Lag en god disposisjon

Å lage en god disposisjon kan noen ganger oppfattes som en ting man «krysser av på listen». Jeg har funnet ut at det er mer enn som så.

Når jeg sier disposisjon mener jeg ikke bare den generelle enkle listen med innledning, teori, metode, osv. Nei, jeg mener en fyldig, detaljert disposisjon. Vi har satt opp den typiske disposisjonen først, for så å gå videre inn på undertemaer. Det er nesten så vi setter opp innholdsfortegnelsen. Deretter setter vi opp hvilke elementer vi vil dra inn under hvert undertema, og deler inn i avsnitt ved å skrive en foreløpig temasetning for hvert avsnitt.

Dette er noe som krever tid, konsentrasjon og innsikt i faget. Derfor leser vi oss opp på stoffet underveis, og trekker inn de teoriene vi vil ha med. Dette høres kanskje tungvint ut, men det blir så mye enklere å skrive etterpå. Disposisjonen blir som et rammeverk hvor vi sørger for at den røde tråden er fremtredende gjennom hele teksten.

6. Involver hjelpere

Bacheloroppgaven blir nok den største oppgaven jeg har skrevet til nå. Den overgår arbeidskrav, tester og eksamener. Derfor er det viktig å stille seg bevisst til det faktum at det krever litt ekstra.

De fleste får utdelt en veileder som er med gjennom hele prosessen. Vi har fått en fantastisk veileder som hjelper mer enn forventet, og svarer på mail omtrent snarere enn vi har fått trykket send. Jeg er klar over at dette ikke er tilfelle for alle, og jeg har hørt med andre studenter som har veiledere som ikke stiller til forventningene. Men løpet er ikke kjørt selv om veilederen ikke er som du hadde tenkt.

Jeg har selv inkludert flere personer til å engasjere seg i mitt arbeid. Både foreldre, kjæreste og venner er på listen over mine «interessenter». Ved å snakke om tematikken med dem får jeg et dypere innblikk og flere perspektiver. De holder meg ansvarlig og hjelper meg på vei. De spør hvordan det går, og jeg spør om tips og tilbakemeldinger på det jeg har gjort. Jeg tror det er viktig å ikke føle seg alene i prosessen rundt en såpass stor oppgave.

Jeg håper disse tipsene vil komme til nytte for deg. Lykke til med bachelorskriving hvis du er en av dem som skriver nå!

- Eirin

Publisert: .