Language: NOR | ENG

Praksis på barnevern

Til høsten skal jeg ut i en fire måneder lang praksisperiode. Hvordan vi får praksisplass og hva jeg skal gjøre får du svaret på i dette innlegget. 

Det er få uker igjen med forelesninger i dette semesteret og for min del er det knyttet litt ekstra spenning til avslutningen av vårsemesteret. Til sommeren har vi nemlig kommet oss gjennom alt vi skal av fagstoff, og hele neste semester går til praksis. De siste to årene har sust forbi, så det at vi nå nærmer oss målet føles både rart og godt. 

Når har vi praksis?

Praksisperioden til høsten blir vår første og eneste praksisperiode. Grunnen til at vi får et helt semester med praksis, er at vi skal få god nok tid til å skape en skikkelig relasjon med de vi skal jobbe med.

Å bygge relasjon er nemlig noe av det viktigste vi gjør som kommende barnevernspedagoger. Vår jobb er å skape trygghet og tillit til barn og unge vi skal jobbe med, noe som krever tid. Det tar lang tid å bygge opp, og lite skal til for å bryte tilliten. 

Får vi velge praksisplass selv?

Et spørsmål mange lurer på er om vi selv står ansvarlig for å skaffe praksisplass. Det gjør vi ikke. Det er foreleserne våre som skaffer oss dette, men vi har fått muligheten til å komme med tanker og ønsker om hvor i landet vi ønsker å være.

Vi får også et par alternativer å velge mellom, og de er flinke til å tilrettelegge for hver enkelt student. 

Prosessen med å skaffe praksisplass begynte allerede i januar. Da hadde vi et informasjonsmøte med de to foreleserne som er ansvarlige for praksisen. I tillegg fikk vi i oppgave å sende inn et praksisforberedende skjema. Dette var en slags CV, der vi skrev om tidligere jobberfaringer, samt foreløpige tanker og ønsker for utplasseringen.

9BA77F9D-E76B-475C-B220-B6A5A63DC479

Hvor kan vi bli utplassert?

Vi blir hovedsakelig utplassert innad i barnevernet, enten på institusjon eller i barneverntjeneste. Forskjellen på å jobbe på institusjon og barneverntjeneste kan du lese mer om her. 

Selv hadde jeg et ønske om å bli plassert på institusjon, noe det er få av i Lillehammer. Allikevel har jeg en plan om å bli boende i byen, og må derfor være forberedt på å pendle.  

Med et kull på 89 studenter, sier det seg selv at det tar tid å finne plass til alle. Vi fikk beskjed om at vi senest fikk vite praksisplass 15.juni, men allerede nå har vi alle fått vite hvor vi skal være. 

Å jobbe medleverturnus

Jeg er blitt plassert på en bo- og behandlingsinstitusjon for målgruppen 12-18 år, som grunnet alvorlige atferdsvansker ikke lenger kan bo hjemme. På denne institusjonen jobber man medleverturnus.

Medleverturnus vil si at jeg i prinsippet skal være på jobb hele døgnet. Jeg skal jobbe 3-7-4-7, så jeg jobber tre døgn på, sju døgn fri osv. 

Tanken på at jeg både skal bo og jobbe på institusjonen flere dager i strekk er litt skremmende. Allikevel ser jeg på dette som en super måte å skape trygghet til ungdommene på, da de slipper å forholde seg til nye mennesker hver dag. 

B60ED02E-0BE7-4E50-AB12-EF0F9CB67F97

Mine forventinger til praksis

Praksis blir mitt første møte med barnevernsarbeid, så det er knyttet både spenning og glede til høsten. Å jobbe innenfor barnevernet har tross alt vært en drøm siden jeg var liten, så det at jeg om få måneder er kommet dit at jeg skal få prøve meg i praksis føles nesten litt absurd.

Jeg gleder meg til å bli kjent med fantastisk ungdom, og forhåpentligvis få anledningen til å skape en forandring. Jeg gleder meg til å bli utfordret og til å lære enda mer både om institusjonsarbeid og meg selv. Jeg er veldig spent på hvordan jeg kommer til å takle alt jeg skal oppleve og hvordan den nye hverdagen i medleverturnus kommer til å være.

Jeg er helt sikker på at læringskurven blir bratt og at jeg både kommer til å kjenne på en enorm mestring, i tillegg til nederlag.

I løpet av praksisperioden håper jeg å bli tryggere på meg selv som fagperson, tørre å stille spørsmål og ikke minst – gjøre en best mulig jobb for alle ungdommene jeg skal være så heldig å få dele hverdagen med. Jeg er sikker på at det blir fire spennende, krevende og fine måneder. Praksisperioden er det vi har jobbet mot de siste to årene, så jeg føler meg veldig klar for nye utfordringer.

Hvis du lurer på noe mer angående praksis ved bachelor i barnevern, eller studieløpet generelt så ta kontakt via Studentbloggen. 

Klem, Amanda.

Publisert: .
Sist endret: .