Language: NOR | ENG

Praksis hos frisklivssentralen

Før koronaviruset midlertidig endret vår studenttilværelse gjennomførte jeg en kort praksis i Åmot kommune. I dagens blogginnlegg oppsummerer jeg dagene jeg hadde i observasjonspraksis. 

Studenter på Bachelor i folkehelsearbeid snakker veldig mye om frisklivssentraler og deres funksjon i kommune-Norge. Nå, etter atten måneder på studiet fikk vi endelig sett hva slags aktiviteter de ulike sentralene tilbyr og hvordan de hjelper personer som ønsker en livsstilsendring.   

Før korona-krisen inntraff var vi på andre året på folkehelse ute i praksis. Dette var en fem dagers observasjonspraksis der vi for første gang fikk et nærmere innblikk i hvordan frisklivssentraler jobber.

Til dere som kanskje ikke har hørt om frisklivssentraler tidligere så er det en kommunal helsetjeneste med fokus på sykdomsforebygging og helsefremming. Slike sentraler tilbyr forskjellige lavterskel fysisk aktivitet til innbyggerne, i tillegg til å hjelpe mennesker med å sette konkrete mål innenfor fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt, og deretter støtter dem under gjennomføringen av disse. 

Under praksisperioden fikk vi anledning til å bli kjent med sentralenes aktivitetstilbud og har sett hvordan folkehelsearbeidere jobber med personer som ønsker å utføre en livsstilsendring. Vi har hatt praksisperioden hos ulike frisklivssentraler i forskjellige deler av landet og de fleste av oss har hatt en individuell praksis. Praksisperioden var knyttet til emnet ¨Psykologi og kommunikasjon i folkehelsearbeidet¨ og dermed har oppmerksomheten vært rettet mot å høre på flest mulig helsesamtaler mellom bruker og folkehelsearbeider der ulike samtaleteknikker blir brukt. 

Min praksis hos Frisklivssentralen i Åmot

Siden vi er over 30 studenter på kullet vårt ble vi oppfordret til å gjennomføre praksisen i hjemmekommunene våre. I motsetning til praksis på SFO første året, ble vi ikke utdelt praksisplasser av høgskolen men det var nå vår egen oppgave å ta kontakt og ordne seg plass.

Vi fikk en god del informasjon om denne praksisperioden allerede på slutten av det forrige skoleåret, så jeg kontaktet en leder i Åmot kommune allerede i fjor. Susanne var veldig hyggelig og tok meg imot med mye engasjement og tiltro. I løpet av disse fem dagene hos henne og hennes samarbeidspartnere fikk jeg sett og hørt på mye nytt og spennende. 

20200312_132858

Samtale ved hjelp av kollasj var noe nytt for meg

Dag 1 

Praksisperioden min startet med et sovekurs som jeg var med på som deltager. Siden vi hadde veldig lite om søvnvansker på skolen så var dette kurset to i et for meg. Jeg har fått kunnskap om søvn og søvn-relaterte anbefalinger, i tillegg til at jeg har observert hva slags kommunikasjonsformer kurslederen har brukt underveis. Vi var cirka 10 personer som deltok på kurset og siden det ble arrangert på studiested Rena var de fleste av dem studenter. Visste du forresten at hjerner er i vaskemaskin-modus og blir kvitt av avfallsstoffer mens du sover? Det var i hvert fall noe nytt for meg! 

Dag 2 

Under den andre dagen i praksis hørte jeg på flere helsesamtaler om blant annet røykeslutt og vektnedgang. De tok plass innendørs og varte cirka en time hver. Jeg satt et stykke unna de to som deltok i samtalen og prøvde å være usynlig bak min PC mens jeg tok notater. Jeg følte meg litt ukomfortabel på det første, men brukeren hadde heldigvis ikke noe imot min tilstedeværelse og snakket like åpnet om problemene hennes som ellers.

Det var spennende å høre samtalemetoden ¨Motiverende intervju¨ som vi har lært på skolen og brukt i øvingsoppgaver bli benyttet i en reell situasjon. Denne metoden er mye brukt i sammenheng med ulike former for livsstilsendring for å motivere personer til atferdsendring. 

20200323_100257

Helsesamtaler om røykeslutt og vektnedgang er de hyppigste

Dag 3 

Jeg fikk muligheten til å være med på et kurs om livsstyrking som ble arrangert 10 km nord for Rena på en veldig fin og rolig plass, nær naturen. Kurset er ganske spesielt grunnet få deltagere og familiær atmosfære. De er 6-7 faste personer som møtes annenhver uke og gjør ulike aktiviteter.

Kurset er ledet av to eldre damer, og en av dem har jobbet som psykolog. De starter alltid med et hyggelig måltid, denne gang vafler og te, tillegg til en koselig samtale om et aktuelt tema. For at jeg skulle bli litt mer kjent med deltagerne fortalte vi hvor vi kom fra og hvordan vi endte opp på Rena. Deretter fortsatte dagen med et litt uvanlig aktivitetstilbud, nemlig hundekjøring. Aking og hundekos stå også på lista som mulige alternativer. Alle koste seg i strålende solskinn, fikk nye erfaringer og opplevd mestring. Dagen med fokus på livsstyrke avsluttes som regel med en tur til grillhytta. Der kunne alle fortelle om sine opplevelser rundt dagen. 

20200213_124740

Hundekjøring med Livsstyrke gruppen

Dag 4

Den nest siste dagen var jeg med på matlaging og middag med eldre i samarbeid med Frivilligsentralen. Dette er et ukentlig tilbud til en gruppe på ca. 12 personer som samles om ettermiddagen for et hyggelig måltid og quiz. Her fikk jeg sett hvordan de sikrer gode opplevelser for eldre som gjerne vil sosialisere med hverandre. Vi lagde mat, og hadde en hyggelig samtale rundt bordet og avsluttet med en quiz. Der jobbet de i par og var veldig engasjerte å få flest mulig riktige svar på spørsmålene.

received_872795219827873

Grønnsakssuppen var en suksess

Dag 5

På min siste dag i praksis var jeg tilbake med Livsstyrke-gruppen for å se hva de driver med på en mer vanlig aktivitetsdag. Den dagen startet vi i spisestuen med blomkålsuppe og en diskusjon om et interessant sitat som en av kurslederne har lest.

Rundt bordet er det også alltid plass til noen aktuelle temaer som dagens korona-situasjon. Kurslederne bruker ofte kollasj-metoden å få deltagerne til å åpne opp om et tema. Dagens kollasj har vi laget om tankene våre rundt folkehelse. Dette var en fin metode å få deltagerne dele sine tanker om folkehelse, og jeg fikk til slutt muligheten til å oppsummere og gi noen gode tips gjennom min egen kollasj.

20200213_141816

Avslutningstur til grillhytta

Det beste med praksisen 

Det beste med praksisperioden var for meg å bli kjent med mennesker og se hvordan de jobber mot et mål som bidrar til å forbedre livskvaliteten deres. I tillegg var det selvfølgelig også veldig lærerikt å kunne følge hvordan Susanne gir sin beste å støtte og hjelper dem i denne prosessen med samtaler, men også andre aktivitetstilbud. Jeg er også veldig takknemlig for at jeg fikk tilbragt en dag med eldre da jeg er veldig glad i å sosialisere med dem og bidra til at de har det bra i hverdagene. 

Jeg håper at dere etter forholdene har det bra disse dagene. Ha en fin mandag videre!

Reka

Publisert: .