Language: NOR | ENG

Ny student til høsten?

Etter snart seks år som student har jeg gjort meg mange nyttige erfaringer som jeg ønsker å dele. Her får du noen tips jeg håper kan være til hjelp når du starter på din utdanning.

Det å være helt ny er ikke alltid enkelt. Hvor går bussen? Hva betyr et emne? Må jeg søke meg inn på studiet hvert år?

Som helt fersk student er det naturlig å sitte med mange spørsmål og få svar før man skal reise ut på eventyr, kanskje i en ny by og med en ny hverdag. 

Gjør dette før studiestart

IMG_2588-kopi

Et vanlig tips før studiestart er at man bør kjøpe og sette seg inn i pensum.

Jeg er ikke uenig i at man ikke bør skaffe seg et overblikk, men av og til kan det være greit å vente til etter første forelesning. For det er nemlig slik at brukt er alltid billigere, og noen ganger kan det ha kommet nyere utgaver av en pensumbok. Av og til er endringene såpass små at en brukt, gammel utgave er like god som en ny.

Du sparer mye ved å kjøpe brukt, og derfor kan det være greit å være tålmodig med innkjøp. På første forelesning vil du få anledning til å stille spørsmål om bøkene, og foreleseren vil gi beskjed om den eldre utgaven er god nok for studieåret. Er det slik at du må ha de nye bøkene, er det verdt å sjekke ut bokhandelen på studiestedet som pleier å selge pensumbøkene med pakkepris, så får du spart litt der også. 

Gjør deg kjent med studiestedet

Videre er det ikke dumt å holde av søndagen til en rundtur på studiestedet ditt. På studiested Lillehammer pleier vi nemlig å ha åpen dag, der blant annet kantina, biblioteket og bokhandelen er oppe. Du får bli kjent med studiestedet, se deg rundt og kanskje du allerede før studiestart ønsker å finne ut av hvor første forelesning skal være. Det pleier å være mye liv, i tillegg til at du møter fadderstyret som har sin opplæring med faddere (på Lillehammer). Det kan være greit å gjøre seg litt kjent med omgivelsene sine, så blir man kanskje tryggere før man skal møte opp dagen etter med flere tusen andre studenter.

Knytt kontakter på sosiale medier 

Et annet tips før start er Facebook. Jeg har sett opp igjennom at mange er flinke til å ta initiativ til å opprette Facebook-grupper for studiet sitt. Jeg husker godt min første helg i Lillehammer. En i klassen opprettet et innlegg i facebook-gruppen for studiested Lillehammer og etterspurte om det var flere nye barnevernsstudenter der. Det førte til at mange av oss møttes ute i Lillehammer søndag før studiestart, slik at vi hadde noen kjente ansikter før vi skulle inn i et nytt klasserom der vi ikke kjente noen. Dette førte til at det var mye mer trygt og behagelig å møte opp, og noen av disse er i dag blant minste beste venner. 

Råd til INNstart og fadderuka

Så kommer selvsagt studiestart og fadderuka. Den første uka bør du være nysgjerrig og bare stille alle spørsmål du lurer på. Da mener jeg det er lov å være masete.

Hvor går bussen? Hvordan kjøpe billett? Hvilke grupper kan jeg melde meg inn i? Hva finnes i sentrum av byen? Tips til skjulte skatter? Hvordan er forelesningene?

Slike ting kan det være at din fadder vet svaret på og kan hjelpe deg med. Ikke vær redd for å mase for mye, for vi vet du er ny og trenger veiledning. Ikke alt er lett å finne på en nettside, egne erfaringer er noen ganger lettere å forholde seg til.

Høstfest for tilitsvalgte i studentorganisasjonen

Ellers er det ikke dumt å sjekke ut sosiale medier og nettsidene til Høgskolen i Innlandet, der studiestedene har egne sider relatert til studiestart. Der kommer det mye god informasjon som gjør det lettere å holde seg oppdatert.

Ikke nøl med å sende en melding for mye med spørsmål. Vi er her for å guide deg best mulig de første dagene dine i en helt ny by. Det å være masete hjalp meg som kom helt alene til Lillehammer uten å kjenne noen. 

Håper å se deg her til høsten!

  • Fatema
Publisert: .
Sist endret: .