Ny lektorblogger fra studiested Hamar

Hei! Jeg heter Per, og studerer lektor i språk. Fremover skal jeg blogge om min tilværelse som student. Denne gang om hvordan det var å flytte til en helt ukjent by for å studere, og litt om studiet mitt.

I 2017 flyttet jeg til Hamar fra Stavanger uten å kjenne en sjel. Siden den gang har jeg møtt veldig mange spennende mennesker, så jeg angrer absolutt ikke på studievalget mitt. Jeg husker hvordan det var å flytte til en ny by. Foreldrene mine satte meg av på den tomme hybelen, og jeg hadde akkurat lagd min første middag som aleneboende. Det virket ganske ensomt. Om jeg bare visste hvilke mennesker jeg skulle møte hadde jeg ikke engstet meg et sekund. Slik blir det for deg også!

Mitt førsteinntrykk av studiested Hamar

Første dag i fadderuka stod jeg og mange andre spente førsteklassinger i en klynge utenfor skolebygget og hørte på taler fra ansatte ved Høgskolen i Innlandet. Nervene var utenpå! Deretter ble vi delt inn i grupper med studentene vi skulle gå i klasse med fremover. Jeg har aldri møtt så mange imøtekommende mennesker før! Det viste seg at de fleste studentene på Hamar også er innflyttere uten mange bekjente i Hamar, og det må ha gjort at mange var ekstra ivrige etter å få seg nye venner.

Hamar - en by med mye å by på

Jeg vil beskrive meg selv som en engasjert person som er glad i idrett og å ta seg en pils her og der. Hamar som by er perfekt for meg! Hver torsdag avholdes det arrangementer på studentbaren Gregers, og det arrangeres treninger innen forskjellige idretter på studiestedet. Da jeg kom hit for første gang fikk jeg inntrykk av at jeg hadde kommet til en relativt liten by, men etter hvert som jeg ble kjent med stedet innså jeg at kulturtilbudet er både bredt og godt. Restauranter, barer, kulturarrangementer og alt annet finnes i fleng her på Hamar.

Veien mot å bli lektor

Jeg går lektor i språkfag. En lektor er en lærer som spesialiserer seg innen et fag, og de jobber vanligvis på ungdomsskoler eller videregående skoler. Utdanningen varer i fem år, og etter den sitter du med en lærerutdanning med høy status som garantert putter deg høyt i bunken over jobbsøkere.

Det aller mest spennende med lærerutdanningen er uten tvil praksisen. I løpet av fem år blir du utplassert på forskjellige skoler rundt om i distriktet slik at du kan prøve deg som lærer. Allerede det første året får du prøve deg på en ungdomsskole, og de påfølgende årene på videregående skoler. Kanskje er det noe også for deg?

Som lektorstudent i språk på Hamar må man velge et hovedfag – norsk eller engelsk. Jeg valgte engelsk. I løpet av utdanningen får man en rekke fag relatert til litteratur, språk og kultur som spesialiserer deg innen enten norsk- eller engelskfaget. I tillegg velger man et andrefag – norsk, engelsk eller samfunnsfag – som man fordyper seg i en liten periode av studiet.

Sist, men ikke minst, tar man fag som pedagogikk og didaktikk – kort sagt fag om hvordan man lærer bort. Disse fagene er spesielt interessante og relevante i utdanningen. Dette er kanskje det beste med utdanningen; alt føles høyst relevant til yrket man ønsker å ende opp med. Man sitter aldri med «hva skal jeg med dette faget»-følelsen som kanskje kan oppstå ved andre studier.

Er du interessert i læreryrket? Følg med! Jeg skriver her på Studentbloggen annenhver tirsdag.

Har du spørsmål om studieprogram, studentmiljø eller andre ting? Ta gjerne kontakt med meg på per_andreas_96@hotmail.com.

Publisert: .