Language: NOR | ENG

Noen enkle mattips

Det er ikke alltid like lett å briljere på matfronten når man skal holde seg til studentbudsjettet. I dette innlegget serverer jeg noen såkalte life hacks – eller mat hacks. Det er rett og slett noen smarte ting du kan prøve ut på kjøkkenet. 

Frys ned det du ikke bruker

Jeg har slitt med å spise brød fordi jeg aldri rekker å spise det opp før det blir dårlig. Brød er bare én av mange matvarer som ikke er laget for én person. Da er det supert med fryser. Heller kjøp store pakker til en rimeligere pris per kg, fremfor små pakker som er dyrere. Frys ned det du ikke bruker der og da, og bruk det senere.

Spis bønner

Bytt ut kjøtt med bønner i meksikanske retter som for eksempel nachos og taco. Dette er billigere i lengden, og faktisk veldig godt. I tillegg får du litt variasjon i den ellers ganske normale fredags-tacoen.

5-1

Ta vare på urter

Jeg liker å bruke ferske urter i rettene jeg lager, eksempelvis basilikum eller persille. Problemet er ofte at man kjøper en hel plante som man kun bruker i ett eller to måltider. Et tips er da å kutte opp urtene, blande de med vann og fryse de ned til isbiter. Da kan du enkelt tilsette en isbit eller to med urter i retter du lager senere.

Lag matpakke

Kjøp en matboks i den størrelsen du ønsker, og bruk den! Målet er å lage medbrakt lunsj som frister. Her kan det være lurt å prøve noe annet enn brødskive, som for eksempel havregrøt. Ellers er det genialt å gjøre om restene fra gårsdagens middag til en fin lunsj.

Bak selv

Bak brød eller rundstykker selv. Dette er faktisk ikke så altfor vanskelig. På butikken der du finner mel, finner du også en pakke kalt «grovbakst» til ca. 15 kr. På baksiden finner du en oppskrift hvor du kun trenger å tilsette ingredienser du gjerne har på kjøkkenet fra før. Dette er billig, godt og ikke minst SUPERENKELT.

5-2

Kutt opp frukt

Et tips for å få i deg mer frukt er å kutte opp frukten. Dette er MYE mer fristende enn et eple som ligger slengt på kjøkkenbenken.

Bland ut juicen

Denne er kanskje ikke for alle, men personlig synes jeg denne er genial. Jeg blander som regel ut appelsinjuice med vann. Jeg synes det smaker bedre, men er ganske sikker på at dette er en vanesak. Uansett, ved å gjøre dette trenger du mindre juice – og bruker mindre penger på det.

Invester i en isbitform

Gjerne i silikon. Dersom du sliter med å drikke vann, kan det bli dyrt å skulle kjøpe andre drikkevarer. Ved å alltid ha isbiter i fryseren blir det å drikke vann mye mer fristende. Når du skal kose deg litt ekstra er det også digg å ha isbiter i brus.

5-3

Noen av disse triksene har du kanskje benyttet deg av før, men jeg håper at du fikk litt inspirasjon til å prøve ut noen av disse ideene eller noen du måtte ha selv på kjøkkenet. 

- Eirin

Publisert: .