Language: NOR | ENG

Myter om å være student

Mange er snart på vei inn i studentlivet, og jeg tenkte i dag å oppklare noen myter dere kanskje har hørt eller lest om studenttilværelsen. 

Før du selv har prøvd deg som student er det ikke så enkelt å vite hva du har i vente. Man har gjerne hørt ulike ting fra Internett, venner og bekjente, og det er vanskelig å gjøre seg opp en mening av hvordan studenttilværelsen for deg vil se ut. Personlig har jeg nå studert i snart fem år, så her prøver jeg å klare opp i noen myter som jeg selv hadde hørt før jeg ble student.

1. Lommeboka er ofte tom og du lever på nudler

Her må det først og fremst sies at økonomisk blir studenttilværelsen det du gjør det til selv. Jeg har skrevet flere innlegg om studentøkonomi (som du kan lese her), og personlig lever jeg på stipendet uten deltidsjobb annet enn litt smått arbeid et par dager i måneden. Jeg har hund og betaler alt av kostnader og utgifter på egenhånd, og har aldri hatt problemer med å få studentøkonomien til å gå rundt fordi jeg planlegger godt økonomisk. Dette gjør at jeg har mulighet til å spise godt og ha en hverdag jeg trives med. Dette henger naturlig nok sammen med dine egne prioriteringer, men ikke glem å benytte deg av gode studenttilbud som ofte finnes for ting som treningssenter, fritidsaktiviteter og lignende. 

2. Lærerne stiller strengere krav enn på videregående

Etter min erfaring er denne myten oppspinn for å få elever til å jobbe hardt den siste tiden på videregående. Men det er allikevel noe sannhet i dette. For selv om lærerne her ikke stiller strengere krav til deg blir du nødt til å stille disse kravene til deg selv. Forelesere forventer at du kommer forberedt til timen, og undervisningen baserer seg på dette. Med andre ord: Stiller du ikke krav til deg selv vil du heller ikke få noe ut av utdanningen din. Dette er ene og alene ditt ansvar som student. Selvfølgelig stiller foreleserne opp og bistår deg om du søker hjelp fra dem, men studielivet innebærer selvstendighet, selvdisiplin og arbeidsinnsats. 

3. Ingen fritid som student

Joda, fritid får du. Men her igjen, du styrer din egen hverdag og er nødt til å være disiplinert. I perioder opplever du kanskje at hver kveld og helg går med til studiearbeid, mens du i andre perioder opplever å ikke vite hva du skal bruke all tida på. Det fine er at gjennom tiden som student kommer du inn i rutiner som fungerer for deg og din livsstil. Er du heldig, som meg, og har et flott studentmiljø rundt deg vil dette virkelig hjelpe på å få hverdagen til å gå rundt, og dere kan hjelpe hverandre til å nå mål akademisk og koble helt av når det trengs.

 

Tur

Å tilbringe tid i naturen er en av mine favorittaktiviteter for å koble av i hektiske perioder. 

4. Du er sikra jobb bare du har en utdannelse

Både ja og nei. Du er ikke sikra noe, det avhenger så klart av hvilken utdanning du tar og etterspørselen i den bransjen. Det som derimot er sikret er at du skaffer deg en bakgrunn som vil kunne komme til nytte. Men dette avhenger også av innsatsen du selv legger inn. Det hjelper lite å ha en bachelorgrad med dårlige resultater og lite engasjement. For å få mest mulig ut av studietiden kan du engasjere deg i studentsamfunn, arbeide for gode karakterer, ha en deltidsjobb om mulig og ikke minst bygge deg et nettverk av medstudenter og forelesere med ulik kompetanse. De aller fleste høgskoler tilbyr en rekke ulike studieretninger, og med den variasjonen kan du tilegne deg utrolig mye kunnskap som vil være nyttig og dra med videre.  

5. Det er ingen lekser eller prøver

Nja. Dette vil vel variere litt fra studium til studium. Men på studiene jeg har gått har jeg ikke hatt noen prøver utenom eksamen. På bachelor hadde vi også kun ett eller to arbeidskrav i hvert fag per semester, mens vi på master har hatt fire arbeidskrav i hvert fag der vi måtte få godkjent tre av fire. Så arbeidskravene har den hensikten at du blir evaluert underveis, og på den måten blir du forberedt til eksamen mot slutten av semesteret. 

Noe som går igjen er helt klart at studielivet blir det du gjør det til. Du er et voksent menneske som må kunne styre din egen hverdag etter dine egne behov. Den største forskjellen fra videregående er kanskje nettopp at det går fra at lærere stiller krav til deg til at du må vende deg til å stille de samme (om ikke strengere) kravene til deg selv. Det fine er: På denne måten kan studietiden bli helt fantastisk. 

Andrea
Master i økonomi og ledelse - markedsføringsledelse

Publisert: .