Language: NOR | ENG

Mine beste tips mot ensomhet

Julen nærmer seg med stormskritt, og med det et kjærkomment avbrekk for mange studenter. Men julen er en høytid der følelser kan bli forsterket på godt og vondt.

Noen studenter er enda i eksamensperioden, mens andre har allerede gjort seg klare for å reise hjem til jul. Desember og spesielt julehøytiden er en periode de fleste forbinder med ro, tid med familien og et godt pust i bakken fra hverdagen. Men for enkelte er julen en spesielt vanskelig periode, på grunn av blant annet ensomhet. 

Jeg reiser hjem til jul i dag, noe jeg har gledet meg lenge til. Jeg har sett fram mot  tryggheten ved å være hjemme og til å være med familien og vennene mine i Asker igjen. Jeg vet at dette ikke gjelder alle. Det er ikke alle som har et sted å reise hjem til, eller som ser på «hjem» som en trygg base. For mange kan det å reise hjem til jul faktisk være noe man gruer seg til. For noen kan desember føles ut som en ekstra ensom måned. Det trenger ikke nødvendigvis å bety at man er alene, men følelsen av å være alene rundt de man befinner seg hos.  De som føler seg ensomme får hele tiden en påminnelse om det de ikke har og kontrasten føles enorm i forhold til det glansbildet mange maler av juletiden. 

 

Ensomhet finnes i ulike former og vi kan føle oss ensomme på ulike arenaer. Jeg ønsker å komme med noen tips til deg som kjenner på ensomhet. Jeg håper det kan bidra til at du føler deg litt mindre alene, enten om det er under studietiden eller når du er hjemme på juleferie.  

Min egen ensomhet:

Da jeg flyttet til Lillehammer i august var min største frykt å ende opp som en ensom student. I startfasen av studiet gikk alt fint. Jeg kom raskt inn i en vennegjeng og jeg hadde sjeldent følt at jeg passet så godt inn som det jeg gjorde her på Lillehammer. Etter hvert som månedene gikk begynte dagene å føles litt lenger. Det som tidlig på høsten var nytt og spennende ble plutselig hverdagen, og med tiden begynte hverdagen i perioder å føles litt ensom. Jeg kjente også på en skamfølelse. Skammen over at jeg som var så høy på livet i september, plutselig måtte innrømme at ikke alle kvelder var like fine. Skammen over å reise hjem et par turer mer enn planlagt og klumpen i magen når det nærmet seg helg og jeg ikke hadde en plan for hva jeg skulle. Fordi - selv om jeg har fått flere fantastiske venner her på Lillehammer, så kan enkelte kvelder alene i leiligheten føles litt lange. Ensomhet er et tabubelagt tema for mange, men helsesjef for SINN, Erna Bragadottir sier at nær en av tre studenter på landsbasis ofte er ensomme. Så dette mener jeg det burde snakkes om!  

Mine beste tips mot ensomhet

  • Vær åpen

Jeg synes det var flaut å innrømme at jeg noen ganger kunne kjenne på følelsen av ensomhet. Etter hvert som jeg begynte å si det til andre på kullet mitt oppdaget jeg raskt at jeg ikke var alene om det. Åpenheten førte til at flere tok initiativ til å gjøre sosiale ting med andre enn de man pleier å være rundt. 

  •  Meld deg inn i en frivillig organisasjon eller studentforening

Å melde seg inn i en organisasjon eller studentforening er en perfekt mulighet for å treffe nye mennesker utenfor ditt eget studie. Ved å velge noe man brenner for er det også stor sannsynlighet for å møte noen som er lik deg selv.  Her kan du lese om de ulike studentforeningene ved Høgskolen I Innlandet.  

  •  Finn måter å trives på i eget selskap

Jeg har alltid vært avhengig av mye egentid og dermed blitt god på å gjøre det koselig for meg selv. F.eks. ved å lage en god middag, tenne stearinlys og ta dyna ut i sofaen eller å ta seg en lang kveldstur med favorittsangen på øret. Det høres kanskje ikke spennende ut, men jo mer man gjør ut av det, jo koseligere blir det og mindre alene kan du føle deg.

 

  •  Våg å by på deg selv

Et sosialt nettverk kommer dessverre ikke og banker på døren. Selv om det kan være skummelt, er man nødt til å initiativ selv. Vi må prøve å legge bort frykten for å bli avvist, og noen ganger bare hoppe i det. Det verste som kan skje er å få et nei, men da spør man noen andre! 

  •  Prøv å legg vekk fantasien om det som kunne vært

Både som menneske og student kommer vi sjelden noen vei ved å fantasere over hvordan ting kunne vært. Noen ganger må man brutalt stå i det som skjer, og vente på at en bedre tid skal komme. Og vet du hva? En bedre tid kommer. Husker jeg sa til en som sto meg nær på julaften at «Lat som det bare er en helt vanlig mandag. Og den vanlige mandagen er over i morgen». Synes du julen er spesielt vanskelig, så tenk at hverdagen er tilbake fortere enn du aner. Hold ut!  

 Til slutt vil jeg si at dersom du føler deg ensom så finnes det alltid en ved siden av deg som føler på det samme. Det skal ikke være en skam, og det hjelper ofte å snakke om det. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å oppfordre å be om hjelp dersom hverdagen blir for vanskelig å takle.

 Ellers håper jeg alle får en fin førjulstid, en hyggelig feiring og en avslappende ferie. Mange gode tanker til deg som gruer deg. 

 Klem, Amanda.

Publisert: .
Sist endret: .