Language: NOR | ENG

Mine beste råd til rykende ferske studenter

Høyere utdanning har vist seg å være mye mer givende enn jeg hadde forestilt meg. På hvilken måte og hva jeg selv ville satt pris på å vite da jeg for snart et år siden startet å studere kan du lese her. 

Mitt første år med høyere utdanning er fullført. Et år der jeg hadde tenkt å slappe av og bli kjent med høgskolen slik at jeg ville være varm i trøya før jeg skulle studere bachelor i psykologi. Da jeg ble tilbudt plass på årsstudium i pedagogikk så tenkte jeg at “jaja, da tar jeg det rolig i år, og lader batteriene til neste år”. Målet var at jeg i hvert fall skulle fullføre og bestå. 

Året ble ikke fullt så avslappende som jeg trodde det skulle bli. Alt var så interessant og gøy, så motivasjonen økte, og målet om å bestå ble endret til mål om toppkarakterer. Ikke utelukkende positivt da prestasjonspresset slet på psyken, noe jeg kommer tilbake til. Jobben som studentambassadør samt masse annet førte til at dagene ble fylt, og vel så det.

Her kommer noen punkter jeg tenker det er riktig og fornuftig å dele med dere før studiestart.

1. Første skoledag

Dette er en veldig spennende dag som nye studenter gjerne har mange forventninger til. Den tar slutt like fort som den begynner. Første skoledag er det viktig at du møter på rett sted til rett tid, noe som kan høres litt nervepirrende ut. I forkant vil du få tilsendt en e-post med informasjon om oppmøte.

Dersom du ikke er kjent på studiestedet så gå inn her for å få oversikt: https://www.inn.no/om-hoegskolen/finn-frem

Map storhove

Kart for studiested Lillehammer. Zoom inn for flere romdetaljer.

Der kan du velge studiested og deretter få opp kart som viser alle rom og bygninger på hvert studiested med auditorium og nummer på de ulike møterommene. 

Det er ikke noe spesielt du trenger å ta med deg, foruten kanskje noe å skrive med og på. Vær tidlig ute så du finner frem. Det skal registreres at du har møtt opp og tar studieplassen din. Det vil være synlige mennesker til stede klare til å hjelpe og veilede deg, så det er ikke noe å bekymre seg for.

2. Bli med på fadderuken

Noe av det første du opplever er fadderuken. Først som sist: bli med på den!

Dette er en unik sjanse til å knytte bekjentskaper. Det er arrangementer tilpasset ulike mennesker, men delta gjerne på ting som i utgangspunktet ikke faller naturlig for deg. Dette er en uke som gir minner for livet, så grip muligheten. 

Mange forbinder også fadderuken med alkohol. Det blir litt som man gjør det til selv. Det er i utgangspunktet alkoholfritt, men allikevel vil jeg påpeke at vi ikke trenger å gjøre et poeng ut av de som er på fest uten å drikke alkohol. Vi trenger ikke spørre hvorfor noen ikke drikker alkohol. Det at noen velger å ikke ruse seg kan ha millioner av grunner, og kan ofte være sårbare tema for enkelte.

Selv drikker jeg alkohol, men det er egentlig rarere å helle i seg litervis med gift enn det er å avstå. Vi trenger da heller ikke kommentere om noen tar seg en drink eller øl heller. La folk gjøre som dem vil, så lenge alt går fint for seg og alle har det bra.

3. Studentdemokratiet

Tro meg, du kommer til å bli forvirret når du ankommer høgskolen, og kommer over uttrykket SINN før du rusler videre og ser bannere fra StInn. Jeg skjønte ingenting!

Omsider lærte jeg meg at SINN er Studentsamskipnaden i Innlandet, som blant annet drifter kantina, biblioteket og studentboliger. StInn er forkortelse for Studentorganisasjonen i Innlandet. En organisasjon som jobber for blant annet studentenes rettigheter, helse og trivsel.

STINN_CMYK_mtekst_pos

Logo: Studentorganisasjonen i Innlandet

Tidligere har jeg ikke vært noe særlig aktiv i organisasjoner eller i noen form for politikk. Litt for moro skyld stilte jeg til parlamentet i StInn, som er det øverste organet som har myndighet til å stemme for eller imot saker i organisasjonen. Parlamentet kan sammenlignes med stortinget, og hvert studiested har x antall medlemmer representert.

Interessen har økt gradvis, spesielt i saker jeg er opptatt av som helse og trivsel. Det er vanskelig å mene noe om alt, og det er ikke meningen at du skal det heller. Jeg tror derimot de aller fleste mener noe om hvordan foreleserne skal undervise, eksamensrettigheter og hvordan du som student skal bli tatt vare på dersom noe går skikkelig galt.

Det å se at man kan få innflytelse gjennom studentpolitikken slik at det blir gjennomført positive endringer for studentene ved HINN, og til og med kan nå ut til stortingspolitikere, synes jeg er ganske kult. Din stemme og ditt bidrag teller, så det er absolutt verdt å prøve!

4. Du trenger ikke være perfekt

De siste månedene har vært ekstremt intense, travle og spennende. Jeg har blant annet levert eksamen på høgskolen. Til årsstudium og førsteåret på bachelor i pedagogikk er eksamen i vårsemesteret en to ukers hjemmeeksamen. Det høres ut som god tid, og det er det vel egentlig også, med mindre du er like «dum» som meg.

Jeg startet å jobbe greit med en passende arbeidsmengde daglig, men den siste uken jobbet jeg med oppgavene 12-16 timer daglig, og det anbefaler jeg absolutt ingen å gjøre over så lang tid.

Som kjent har døgnet kun 24 timer, så i slike perioder må man ofre noe, som for eksempel trening eller tid med familie og venner. Dette mener jeg er helt greit i tider som dette, og at det ikke er noe man trenger å ha dårlig samvittighet for. Gjør gode prioriteringer og ha god samvittighet for det.

Eksamen gikk altså helt til huet på meg og i den ene oppgaven ble jeg helt latterlig perfeksjonist. Dette gikk utover en annen oppgave og det var enkelte ting jeg ikke rakk. Siste døgnet ble null søvn og jeg hasteleverte to minutter før tidsfristen.

Da jeg leverte eksamen var jeg forbanna på meg selv, lo høyt, gråt, og skrek ord jeg ikke ønsker å gjengi her, på en og samme gang.

Poenget er at du bør prøve å slapp av og ikke forvente at alt skal være perfekt. Ikke vær for streng med deg selv. Oppgaven min tok mer skade enn det gjorde godt som følge av perfeksjonisme.

Da har jeg gjengitt noen ting jeg synes er greit å ha i bakhodet ved studiestart, og i tiden nå med stress og spenning. Dette er semesterets siste innlegg, men jeg skal få lov til å dele litt med dere både her og i sosiale medier også i det neste studieåret. 

Amanda, Ronny og Johnny

Slapper av i Søndre park

Vi snakkes plutselig! Ta det pent så lenge, og nyt en velfortjent sommerferie!

John-Are

Publisert: .
Sist endret: .