Language: NOR | ENG

Min praksis som lærerstudent

Allerede i mitt første studieår på grunnskolelærerutdanningen var jeg i praksis. I dette blogginnlegget får du vite mer om hvordan jeg opplevde den, og hva den består av. 

 

Praksisen i første studieår er litt annerledes fra de andre, dessuten er den fylt med masse nerver for mange. Her vil jeg fortelle om hvordan praksisen fungerer og hvordan jeg opplevde den når jeg nå som andreårsstudent på Grunnskolelærerutdanning 5. - 10. trinn ser tilbake på mitt første år som student ved studiested Hamar. 

Min opplevelse av praksisen

Praksis er en stor og viktig del av studieløpet som lærerstudent. Det er her man får satt teori og kunnskap ut i praksis. Det første året er det totalt seks ukers praksis. Tre av ukene er satt til våren og tre til høsten. De første fem dagene i praksis er observasjonspraksis. Det er en uke hvor vi skal følge en lærer og bli kjent med lærerhverdagen. I mitt tilfelle var observasjonsuka tidlig i studiet og så kom to uker med praksis litt senere. Nå vet jeg at disse er satt sammen til en bolk.

Når man skal ut i praksis deles mann inn i grupper på 3-4 studenter. Høgskolen i Innlandet har mange partnerskoler (skoler de samarbeider med) i nærområdet, som gjør at de aller fleste får ha praksis på en skole i nærheten av der de bor. Noen må selvfølgelig flytte litt på seg, men HINN gjør seg godt de kan. 

Her kommer en liten funfact! Vi studenter er jo midt i eksamensperioden og under kan du se hva undertegnede bruker tiden sin på. Fine julegaver blir det da :) 

 

Redigert bilde fra Trine

Trine får også tid til andre ting enn eksamenslesing opp mot jul.

 

Verdien av observasjonsuka

Observasjonsuka var kjempenyttig! Her fikk vi et kjempegodt innblikk i hvordan en lærers hverdag kan se ut. Vi var med på absolutt alt av undervisning og møter. Praksisgruppen min fikk også mulighet til å bli med på foreldremøte på kveldstid. Det at observasjonsuka kommer tidlig i studieløpet er veldig greit, for da kan de som finner ut at læreryrket ikke er noe for dem byttet studium raskt. I tillegg er det jo en motivasjonsboost for de som blir enda mer sikre på at de skal bli lærere. Observasjonsuka var overraskende slitsom da det er mange inntrykk å ta inn, men gøy var det!

Første året  med praksis

Da vi skulle ut i praksis for første gang hadde jeg og mange av mine medstudenter mange nerver «Vi kommer til å ødelegge flere uker av elevenes læring, vi kan jo ikke nok til å undervise dem, hvordan skal dette gå?» var tanker som gikk blant oss studenter, men vet du hva? Det gikk kjempebra! Vi hadde lært mer enn vi trodde og praksislærerne var supre veiledere, så det gikk over all forventning. Vi ble utrolig slitne, da det er en stor overgang fra å være student til å fungere som lærer, men gjett om vi koste oss.

To uker gikk fort og plutselig var vi ferdige med første del av praksisen og vi kunne begynne å glede seg til andre runde med praksis. I andre periode med praksis tok vi litt større plass og prøvde oss enda mer fram. Det gikk kjempebra og de tre ukene gikk raskt. Det som er litt trist er at man bytter praksissted for hvert studieår, så vi måtte ta farvel med lærerne og elevene vi var blitt så glade i.

I tillegg til å være i praksis gjøre alle oppgaver som tilhører med å lage undervisningsopplegg, rette tester og sette seg inn i systemet til skolen. Så har man også en oppgave som skal presenteres på noe som heter profesjonsseminar. Hva det er og hvordan det fungerer får du vite mer om i neste blogginnlegg.

Blir det mat og helse?

Siden sist har jeg også grublet over hvilket fag jeg skal ta i 3. Klasse. Valget sto mellom mat og helse og spill og animasjon. Siden jeg er veldig glad i å stå på kjøkkenet og ønsker å se elevene i en annen situasjon, så må mat og helse være faget for meg. I tillegg er det flere elementer ved faget som er interessant for meg. Blant annet legges det vekt på læringsformer som aktiviserer studentene, matlaging og didaktisk refleksjon. Når matlaging og didaktisk refleksjon møtes, blir to av mine interesser forent. I tillegg får man også soppsertifikat, og det er det eneste faget man blir mett av!

God jul når den tid kommer!

Publisert: .