Mat og helse som del av lærerutdanningen

Å lage mat er noe jeg setter stor pris på. Men hvorfor valgte jeg mat og helse som del av studieløpet mitt, og hvilke forventninger har jeg? Det er noen av spørsmålene jeg prøver å svare på i dette blogginnlegget.

Det er jo ikke til å stikke under en stol at det til høsten blir spennende å bytte studiested fra Hamar til Elverum for en periode. Alt nytt kan jo virke litt skummelt, selv om det gjerne viser seg å være harmløst. Jeg har riktignok vært på studiested Elverum et par ganger og trives godt der. Til vanlig bruker jeg i underkant av en time til Elverum, men det blir spennende å se hvor tidlig jeg må dra på grunn av morgentrafikken inn til Elverum. Kanskje betyr det at jeg må stå opp ekstra tidlig? Det blir spennende å se! Vi skal riktignok bare ha undervisning 2-3 ganger i uka, men for en som ikke er så glad i å kjøre bil, så blir det nok timer med pendling.

Hvorfor valgte jeg mat og helse?

Tidligere på bloggen tok jeg dere med på reisen med å velge fag. Dersom du er interessert kan du lese mer om mine valg av fag her. En av hovedgrunnene til at jeg valgte mat og helse er at jeg ønsker å se elevene i en annen situasjon. Elevene kan ofte bli helt andre utgaver av seg selv når de har andre fag og da særlig mat og helse, som jeg tror så godt som alle elevene kan se verdien av.

I tillegg er det mange elever som interesserer seg for matlaging og da blomstrer i faget. Nei, som jeg gleder meg til å ha mange gode matopplevelser med elevene mine til høsten!

Jeg gleder meg også masse til å lære om hvordan man lærer bort matlaging. Jeg kan jo å lage mat, og vil til og med påstå at jeg er ganske dyktig, spesielt til å bake. Noe av det beste er at vi skal ha soppkurs, slik at jeg får et slags soppsertifikat, noe jeg ser frem til.

En liten sidehistorie må jeg nesten dele med dere her. Om høsten er jeg gjerne med far på elgjakt og da pleier han å fylle mine lommer med masse sopp. Hvilket er noe plagsomt da det faktisk blir litt tungt når han får fylt opp alle lommene mine. Så jeg gleder meg veldig til det er JEG som kan sopp og kan fylle hans lommer!

En sommerfavoritt! Smashpavlova!

Familiekultur

Hjemme hos meg og generelt i min familie, så har alltid barna vært velkomne til å være med på kjøkkenet. Alt fra små middager til julebaksten får barna være med på. Og det er jeg så takknemlig for at jeg har fått lov til. Jeg er helt sikker på at det er en av grunnene til at jeg trives så godt på kjøkkenet i dag. Det er særlig dette jeg ønsker å få til med undervisningen min, at familiene slipper barna/ungdommen til på kjøkkenet! Jeg er helt overbevist om at matlaging er en stor glede for mange unge. Slipp barna til!

Et minne fra min barndom er at mor alltid dro til bestemor for å lage smultringer. Jeg var derfor veldig nysgjerrig på hva det gikk ut på. En jul mens jeg gikk på barneskolen var jeg hjemme fra skolen den dagen mor og bestemor skulle lage smultringer. Jeg fikk derfor lov til å være med. Jeg husker særlig godt spenningen rundt det å bruke smult, for det hadde jeg hørt mange ulike historier om. Jeg hadde selvfølgelig ingenting med smulten å gjøre, men var med på å bake ut smultringene. Etter den julen har jeg vært med på alle smultringbakstene og har etterhvert tatt over store deler av ansvaret for smultringbakingen! I senere tid etter at bestemor ikke kan delta på det lenger, er det jeg og far som har laget smultringene. Jeg holder meg fortsatt på avstand til smulten, så det fikser far.

En av mine penere kaker. Karamellkake med karamellpopkorn!

Venner

Til slutt vil jeg si at jeg er ganske heldig, siden to av mine bedre venninner skal ta mat og helse sammen med meg, så jeg gleder meg ekstra mye til å stå på kjøkkenet med de. Men det er veldig viktig å huske på at du ikke skal ta fag etter hva vennene dine velger. Du må ta ditt eget valg, og velge det som passer deg best. Videre så er vi veldig spente på om vi får lagd mat sammen til høsten, eller om vi må stå på hvert vårt kjøkken og filme matlagingen.

Mine tre kjøkkentips

Til slutt vil jeg avslutte med tre kjøkkentips:

1. Hør på lydbok/musikk mens du holder på, da går oppvasken mye raskere.
  2. Ofte kan du halvere sukkermengden uten at noen merker det.
  3. Skrell løken og legg den i kaldt vann før du kutter den opp, da slipper du å gråte så mye.
Publisert: .