Language: NOR | ENG

Litt kravstor?

I en hverdag med et studielån som ikke alltid strekker til velger mange å ta på seg en deltidsjobb ved siden av studiene. Her er mine tips til deg på jobbjakt, og hvordan du kan spare en krone her og der. 

Jeg har hatt ulike deltidsjobber siden ungdomsskoletiden. Det startet med å jobbe på Tusenfryd noen sommere på rad, som for mange virker som en helt utenkelig jobb å ha. Det skal sies at jeg er veldig fornøyd med at jeg aldri var spesielt kravstor i jobbene jeg tok gjennom tenårene, for det har sin fordel å kunne vise til tidligere arbeid når man søker deltidsjobb som student. Tusenfryd var ganske gøy for min del og det ga meg god lærdom som jeg kunne ta med i senere arbeid. Jobber jeg ellers har hatt har vært som vaskehjelp to ganger i uken på et kontor, en liten periode innom en matbutikk også senere litt på Power. Her er mine råd når du skal søke jobb.

Tilpass hver søknad

Når du skal sende søknader rundt, tilpass søknaden og CV-en til den enkelte arbeidsgiveren. Det høres kanskje ut som mye arbeid, men samtidig vil du gjøre deg selv en tjeneste når du viser butikken at du er interessert i den type arbeid de tilbyr. Jeg jobber nå på Mester Grønn ved siden av studiene, har null erfaring med blomster og planter annet enn at jeg liker å ha det hjemme. På søknaden min hadde jeg et avsnitt om hvorfor jeg valgte å søke hos dem og hvorfor jeg tror det vil være en god lærdom for meg å jobbe i en slik butikk. Det tror jeg bidro til å sikre meg jobb.

Jeg sier ikke at søknaden hele veien må være tilpasset butikken du søker på, men legg opp til at et avsnitt er dedikert til å vise interesse for arbeidet. Jeg tror mange bommer på å sende en standard søknad som ikke viser en spesiell interesse for hva jobben innebærer. Vær også ærlig. Du er student som trenger en ekstra inntekt og det forstår sjefen når du eventuelt møter på intervju. Ikke rør rundt grøten og lyv, det tror jeg de lett ser igjennom.

Tusenfryd

Vær offensiv

Selv om det er enkelt å sitte bak en PC og sende søknad, kan det hjelpe å ta en telefon eller reise ned til butikken og si hei. Forbered et spørsmål som kan være greit å prate rundt og vis interesse. Eksempelvis; «Hei, jeg har sendt inn en søknad og ville bare si hei. Jeg lurer på hvor lang tid prosessen framover vil ta og når jeg kan forvente svar?». Det trenger ikke å være mer komplisert enn det, og da får du vist deg litt fram og hvem du er. Slike samtaler kan fort eskalere og du kan dermed forlate samtalen med å ha gitt et godt inntrykk før de kanskje har lest søknaden.

Om det ikke går din vei

Om det ikke går likevel og jobbjakten er vanskelig, kan du fortsatt fint spare litt inn på det du får fra studielånet. Det høres kanskje enkelt ut, men lag en handleliste og forhold deg til den. Det hjelper utrolig mye, da man typisk ender opp med å handle mer enn man trenger når man skal på matbutikken. Og en viktig regel til; Prøv å holde deg til å handle inn kun en gang i uken. Det gjør at du får mer kontroll over økonomien og enklere kan planlegge middager. Last ned apper og meld deg inn i kundeklubber som gir fordeler, som Æ-appen og trumf.

På Æ-appen får du for eksempel rabatter tilpasset dine handlingsmønstre og kan på den måten spare penger. Lag gjerne et budsjett for måneden generelt. Hvor mye skal du bruke på sosiale ting, klær og hygieneartikler? Om du handler brukt, på Fretex eller Tise, sparer du penger og kan i samme sleng være miljøvennlig. Kjører du bil, la bilen stå og bruk kollektiv. Da slipper du store bensinkostnader og bilen kan brukes ved nødstilfeller. Er det vanskelig, så samkjør og del på kostnadene. 

Fra sommerjobben i Arbeiderpartiet 2019

Handler om motivasjon

Alt i alt handler det om deg og hvordan du velger å legge opp både når det gjelder søknad og budsjett. Sett av en dag eller to en periode du har tid, og lag deg en plan. Hvis målet om deltidsjobb er litt vanskelig, så se etter sommerjobb eller skaff deg erfaring gjennom å engasjere deg i en forening eller organisasjon. Det kan hjelpe på når man søker å henvise i CVen til engasjement man har på siden av studiene.

Jeg skal lede fadderuken 2020 og det er jo utrolig mye erfaring jeg får på veien i vervet. Ikke vær kravstor i jobbene du velger å søke, for som student tror jeg ikke man kan være for kravstor hvis man ønsker en inntekt. Vær åpen, så kan en arbeidsplass alltid overraske. Det har noen av jobbene jeg har hatt på veien gjort, der jeg i dag sitter med gode erfaringer som har hjulpet meg på veien og gode vennskap.

Publisert: .
Sist endret: .