Language: NOR | ENG

Kosthold som gir energi

Et sunt kosthold er svært viktig for energibalansen og for at hjernen skal fungere optimalt, noe som er avgjørende for oss studenter. Hvordan jeg som student implementerer Helsedirektoratets kostråd i hverdagen kan du lese om her.

For meg er det viktig å alltid ha tilgang på frukt, bær og grønnsaker. Frukt oppbevarer jeg i en skål på kjøkkenet, slik at det er enkelt å forsyne seg av det i løpet av dagen. Det er også vist at man spiser mer frukt og grønt dersom det er oppkuttet. Det kan med andre ord være lurt å ha små krukker med oppkuttede grønnsaker klare til å spises i kjøleskapet. 

Bær fra matbutikken blir raskt dårlige, derfor kjøper jeg en del fryste bær som jeg lager smoothiebowls av. Smoothiebowls topper jeg alltid med chiafrø, nøtter, kokosflak, frukt og gjerne en skje 99 prosent peanøttsmør.

Når det gjelder melkeprodukter spiser jeg yoghurt og ost, da dette er det jeg liker best. 

Foretrekker grove kornprodukter

Jeg velger stort sett alltid grove kornprodukter i de produktene jeg bruker. Fisk bruker jeg i majoriteten av middagene i løpet av uken. Favoritten hjemme er laks eller ørret stekt med pesto, sammen med kokte gulerøtter og poteter. Kjøtt bruker vi 1-2 ganger i uken, og helst lyst kjøtt. Jeg begrenser alltid saltet og sukkeret jeg har i maten, og prøver å ha kun lørdagsgodt. 

Fristelser i hverdagen 

Sjokolade er en svakhet hos meg, så jeg prøver å kjøpe en eventyrsjokolade istedenfor en på 200 gram. Jeg unngår også å spise alt av kaker, boller og godteri jeg ikke liker særlig godt. Sukkerkvoten sparer jeg til mine absolutte favoritter. 

Det er ikke alltid like lett å balansere inntaket av mat opp mot forbruket. Jeg har en tendens til å overspise. Jeg spiser meg gjerne 100 prosent mett og 20 prosent til etter dette, slik at jeg omtrent ruller fra matbordet.

Dette har jeg begynt å ta tak i den siste tiden ved at jeg spiser litt mindre til hvert måltid, bruker god på å spise og kjenner etter om jeg fremdeles er sulten etter 20 minutter. Jeg har også en regel om at dersom jeg har tatt for mye på tallerken, kan det alltids spares til senere. 

Jeg drikker også gjerne 1-3 glass vann i løpet av et måltid. Jeg prøver å drikke mye vann i løpet av dagen og dersom jeg kjenner at leppene er tørre er det et tydelig tegn på at jeg ikke har drukket nok. 

Det siste året har jeg også blitt mye mer stillesittende. Jeg prøver derfor å komme meg ut å gå, går til barnehagen og henter eller trener enten 30 min styrke, 30 min løping eller begge deler i løpet av dagen. Dette er i alle fall mitt mål som jeg har bestemt meg for å oppnå for å styrke min psykiske og fysiske helse.

Det er ulike kostrådsanbefalinger for enkelte grupper i befolkningen - disse kan enkelt finnes på nettsidene til Helsedirektoratet. Jeg lever generelt etter regelen alt med måte, men prøver å velge de sunneste alternativene når jeg har muligheten til det. 

To litt sunnere varianter: 

  • Laksetaco har jeg vært svært skeptisk til, helt til jeg smakte det for noen uker siden. Det var rett og slett utrolig godt. Krydderet kan man også blande sammen selv med oppskrifter fra Internett. 
  • Kullsyrevann blandet med saft uten eller med minst mulig sukker istedenfor brus. 

Kostrådene til Helsedirektoratet:

 1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet.

 3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

 4. Grove kornprodukter hver dag.

 5. Fisk til middag to til tre ganger i uken.

 6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.

 8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

11. Velge vann som tørstedrikk.

12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag (Helsedirektoratet, 2016). 

 

Referanser

 Helsedirektoratet. (2016). 1. Kostrådene.  https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen#fysisk-aktiv-i-minst-30-minutter-hver-dag-begrunnelse

 Klem/ Andrea 

Publisert: .
Sist endret: .