Language: NOR | ENG

Juleferie - tid for å koble av

Snart er det juleferie for oss alle, ikke glem å ta et pust i bakken og nyte en velfortjent pause fra det hektiske studielivet.

Nå er det ikke lenge igjen før juleferien for de aller fleste av oss, og for meg er det juleferie fra siste firetimers eksamen er ferdig klokken 13.00 fredag 13. desember. I forkant av skoleeksamen og 48-timers eksamen har jeg gjort ferdig semesteroppgavene slik at jeg kan koble ut med god samvittighet etter at skoleeksamen er over. Som student innen samfunnsvitenskap er det stort fokus på lesing, og å utvikle forståelse over historiske og dagsaktuelle teorier fra forskningen. Selv har jeg den siste uken sittet med en stappfull perm artikler og bare lest hver dag. På en måte føles det som om jeg gjør sinnssykt mye, samtidig som det oppleves som lite ettersom jeg faktisk ikke leverer fra meg et skriftlig dokument. Men heldigvis utvikler jeg kunnskap for meg selv. 

Vi vet alle at det å ta pauser underveis når vi arbeider med studier er viktig for at hjernen skal få avbrekk til å prosessere alle inntrykkene og at det skal lagres. Og folkens, dette gjelder vel så mye nå når det blir juleferie. Mange av oss kommer nok til å daglig sjekke Studentweb for å se om karakterer har kommet ut, og noen gruer seg kanskje til å sjekke disse. Da har jeg den gode nyheten til dere at det som er gjort er gjort. Du har gjort ditt beste og dernest er det ikke noe mer å gjøre med det i nærmeste fremtid uansett. Enten får du mulighet til å konte eksamen etter juleferien, alternativt kan du alltids ta opp eksamen senere om du ikke er fornøyd med karakteren. Så lenge du i forkant nå sørger for at du gjør ditt beste til tross for alle omstendigheter som muligens måtte være, så anbefaler jeg å ta en ferie med god samvittighet. Jeg ser veldig frem til å bruke tid med familie, venner, kjæreste, leke i snøen med hunden min og nyte gode julemiddager i fred og ro.

Bilde av en hund i snøen.

Tid med egne kjæledyr er noe av det Andrea vil prioritere i juleferien.

Det er helt klart en forskjell i hvordan ferie oppleves når man tar høyere utdanning kontra videregående. Som student er du i all hovedsak selv ansvarlig for egne studier og prestasjoner. Du har ingen prøver før eksamen og det forventes at du selv arbeider så mye som kreves. Dette er individuelt for hver enkelt, og innebærer at helger ofte forsvinner til skolearbeid, samme gjelder høstferier, vinterferier og påskeferier. Derfor er det ekstra viktig å sette pris på disse feriene som kommer etter eksamensperioden, hvor du virkelig kan prioritere en pause. 

Neste semester er for meg siste semester før jeg fullfører masteren, og semesteret er helt annerledes enn hva jeg har vært borti før. Nå har vi ingen fag, og skal kun fokusere på å gjennomføre masteroppgaven. Dette innebærer en stor grad av selvdisiplin, og det er mer nødvendig enn før at vi faktisk tar kontroll over egne hverdager. Jeg er veldig spent på hvordan et slikt semester blir, men det innebærer også å komme seg tilbake til Rena tidlig i januar for å komme i gang med siste kapittel i studieløpet. Jeg er spent, gruer meg og gleder meg om hverandre, men først blir det nå en vel fortjent pause. 

God jul alle sammen, vi ses i 2020! :)

Publisert: .
Sist endret: .