Language: NOR | ENG

Januar og storstipend

Jula er over og det er tid for å ta fatt på det nye semesteret, og hvorfor ikke gjøre det meste ut av storstipendet for å få et mer komfortabelt vårsemester? 

God torsdag alle sammen!

Jula er for lengst over og det er tid for å ta fatt på det nye semesteret. For meg blir dette som dere vet siste semester med studier. Etter drøyt fire år med høyere utdanning har jeg opparbeidet meg litt tanker rundt storstipendet som vi alle nå har fått. Første året mitt tenkte jeg ikke så mye over det, og jeg skal innrømme at jeg bare tenkte det var deilig å få et større stipend så jeg kunne unne meg litt mer. Den tanken forsvant etter veldig kort tid, og jeg har de siste årene benyttet storstipendet på en måte som gjør at jeg får utnyttet hver krone til det fulle.

Når stipendet først kommer utformer jeg hvert år et budsjett. Det er litt forskjellig hvert år avhengig av behovene jeg vil ha fremover. Noen år var det nødvendig for meg å sette av en sum for husleie for sommerferien året etter siden vi ikke fikk 11 måneder studiestøtte, og det å tenke langt frem i tid sparte meg for mye strev når tiden kom for å betale den leia kun med stipendet i ryggen. Nå får vi derimot støtte over flere måneder, og i tillegg er jo dette mitt siste år med studier før jeg flytter fra Rena, og situasjonen vil være litt annerledes.

Nå benytter jeg derimot storstipendet til å dekke alle kjipe kostnader jeg vil ha de neste seks månedene. Dette innebærer at jeg setter av penger til å betale telefonregninger de neste seks månedene, mat til hunden, forsikring for hunden, ulike abonnementer, litt ekstra til hver av månedene, og litt settes av til sommerferien. I tillegg til alt som settes av betaler jeg også husleie for januar og sørger for å beholde det jeg trenger for januar måned. Husleie er den eneste kostnaden jeg tar med hvert måneds-stipend, og jeg har strøm og nett inkludert i leia så jeg slipper å tenke på det.

Vi har jo alle ulike behov, og hva som inkluderes i et sånt budsjett vil variere fra person til person. Kanskje er det for deg mer relevant og medregne treningssenter, transportavgifter eller annet, men å inkludere så mye som mulig av de kjipe kostnadene i et slikt budsjett gjør de neste månedene mye mer behagelig og oversiktlig. Det er i hvert fall min erfaring.

Mange av oss har en ambisjon om å starte det nye året med mye innsats og å være flinkere enn forrige semester, så å ta enkle grep for en komfortabel økonomi kan bidra til dette. For dere som ikke har jobb ved siden av studiet kan det også være fordelaktig å tenke et stykke frem i tid, og tenke på at semesteravgiften må betales før du får utbetalt storstipendet etter sommeren, så da kan det være en idé å tenke på å sette av også dette fra stipendet nå.

Jeg er veldig spent på dette semesteret, og skal bruke hele semesteret på å skrive masteroppgave. Det er mye jobb, og jeg merker allerede nå at det går litt sakte å komme igang igjen etter ferie, men jeg gleder meg til veiledning neste uke, oppgaveseminar uka etter og endelig å være ordentlig igang igjen!

- Andrea - Master i økonomi og ledelse - spesialisering i markedsføringsledelse

Publisert: .
Sist endret: .