Language: NOR | ENG

Ikke sitt stille

Du sitter og venter. Er utrolig nervøs. Du har gjennomført eksamen, men resultatet har ikke kommet til avtalt tid. Det er kjipt og du tror det er lite du får gjort. Men det stemmer ikke. Som student har du mange muligheter til å engasjere deg som du bør benytte deg av. 

Det er mange som ikke er klar over hvilke rettigheter de har, og flere opplever at det ikke er nødvendig å engasjere seg. Visste du at det er ulovlig med forsinket sensur? På utdanningsinstitusjonen jeg tidligere studerte på, kunne opp mot 20 prosent av studentene oppleve forsinket sensur. Da en gjeng engasjerte studenter tok tak i saken, gikk tallet kraftig ned året etter. For det nytter å engasjere seg. Det nytter å ta opp sin kampsak og kjempe for det man tror på, selv om man kan oppleve hindringer på veien.

564354_10151410431199408_493950472_n

Tok tak på ungdomsskolen

Jeg har alltid vært engasjert på sett og vis, selv om jeg av og til fikk høre at det ikke var noe for meg. Et forbilde kunne dra den så langt som at jeg ikke hadde rett familiebakgrunn til å tre inn i politikken. Det tok ikke lang tid før jeg ikke så opp til hun lenger. Men et par år etter det, skjedde noe utenkelig. Da bomben smalt og terroristen drepte 69 mennesker på Utøya, kjente jeg på enda større plikt til å delta. Jeg ønsket å videreføre engasjementet som 69 mennesker ikke fikk muligheten til. Dette førte til medlemskap og en hverdag i en rekke organisasjoner og lite tid til skole. Var det veldig lurt? Kanskje. Verdt det? Ja!

Opp gjennom årene har jeg engasjert meg på ulike arenaer med forskjellige tema. På skolen med elevråd og elevenes rettigheter, og i AUF med overordnet politikk der fokuset mitt var på barnevern, rasisme, integrering og inkludering. Stopp HatPrat-kampanjen, der jeg fikk oppleve mye spennende, blant annet det å representere Norge i European Youth center i konferansen No Hate Speech Movement youth campaign.

 

Hvorfor jeg har engasjert meg

Jeg har alltid funnet noe for meg som har gitt meg motivasjon og lysten til å kjempe videre for et mer rettferdig samfunn. Det gikk kanskje ikke alltid bra på skolen og i ulike fag, men på veien har jeg fått mye erfaring som er gull verdt, og jeg har møtt utrolig mange spennende mennesker.

 

57129633_10157053136783965_3196810498477654016_o

Meg og studentpolitikken

De siste fem årene som student har jeg engasjert meg spesielt mye i rollen som studentpolitiker. Studentpolitikken fokuserer på studenter i høyere utdanning. Hvordan blir du som student fulgt opp hvis du opplever psykisk uhelse? Får du tilretteleggingen du har krav på? Hvilken tilrettelegging har du krav på?

Gjennom årene som student har jeg hørt flere historier om enkeltmennesker som dessverre dropper ut av studiene fordi det ikke er rom for dem å være til stede. Det kan være fordi byggene ikke er tilrettelagt for en i rullestol. Studenten har ikke fått tilpasset eksamen etter helsa eller studenten har ikke fått oppfølgning som følge av psykisk uhelse.

Det virker kanskje litt fjernt at enkelte dropper ut når loven er på deres side, men mange institusjoner er ikke alltid gode på å hjelpe og informere. Etter en kraftig hjernerystelse tidligere i år, skulle jeg for første gang søke om tilpasning til eksamen. Da jeg fikk søknadsskjema som måtte utfylles, står det «hvilken tilrettelegging ønsker du?». Visste du at hvis du sliter veldig, så kan du så søke om hjelp til å skrive en oppgave eller eksamen? Sliter du med konsentrasjonen kan du søke om eget rom med egen eksamensvakt.

Det finnes mange muligheter for tilrettelegging, så det er avgjørende at informasjonen er lett tilgjengelig for oss studenter. Mange som sliter med dysleksi vet heller ikke at det i dag finnes en mulighet for å få pensum som lydbok. Jeg kjenner jeg blir oppriktig frustrert på mange medstudenters vegne og har det siste året fått det som en nær hjertesak er på høgskolen. For det skal ikke mye til for at en skal føle seg sett og inkludert, men fortsatt kan veien være lang og kronglete. 

56521535_10161484477770403_3026636274938150912_o (1)

Du trenger ikke en hjertesak

Selv om jeg personlig har hatt spesifikke saker jeg liker å jobbe med, trenger du nødvendigvis ikke å komme inn med en sak for å engasjere deg. Det holder at man bare ønsker å bidra der det trengs. Det trenger heller ikke å være de store sakene man tar for seg, men kan også være noe så enkelt som for eksempel flere vanndispensere rundt på skolen eller flere stikkontakter. Du trenger heller ikke å være med i studentpolitikken for å finne en plass å engasjere deg, men kanskje noe som føles litt mer relevant for egen utdanning eller fritid. Det kan være å engasjere seg i en fagforening innen utdanningen man tar og være med å ta opp temaer som er interessante. Det kan for eksempel være å engasjere seg i fotballen og ta en rolle der. 

Stor verdi i å engasjere seg

Vi ser at engasjement nytter, selv om man ikke alltid oppnår det man ønsker. Koronakrisen har vist oss dette tydelig, selv om jeg som student kanskje ikke er 100 prosent fornøyd. I starten var det ingen plan for å ivareta studentens inntektstap. Mange ble permittert og er det kanskje enda, og tjener dermed ingenting sammenlignet med tidligere. Andre arbeidstakere fikk en ordning med dagpenger ganske raskt, mens studenten har jobbet hardt for å bli sett og hørt. Det resulterte til slutt med en ordning gjennom Statens lånekasse der man kunne få et ekstra lån. Selv om det ikke er optimalt, så er det heldigvis bedre enn ingenting. Fortsatt er mye av pengene som ble satt av til oss studenter ubrukt, så det blir spennende å se hva som skjer med disse videre.

81276079_10162620168035403_3474701518253326336_n
Publisert: .
Sist endret: .