Language: NOR | ENG

Hvorfor blir man lærer?

Hei igjen! Per her. Fra tid til annen får jeg spørsmål knyttet til hvorfor jeg ønsker å bli lærer. Derfor skal jeg nå skrive litt om hvorfor jeg valgte å bli lektorstudent.

Da jeg fullførte videregående skole for litt over fire år siden hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle bli. De typiske ungdomsskoledrømmene om å bli lege eller advokat hadde jeg slått fra meg for lengst – jeg ville jobbe med noe jeg interesserte meg for. God lønn eller et yrke med høy status var ikke noe krav - men hva skulle jeg havne på? Halvannet år gikk etter videregående og jeg jobbet på nærbutikken, fortsatt uten å vite hva jeg ville gjøre. Ironisk nok hadde jeg faktisk sverget på at jeg aldri skulle bli lærer – stilretting virket ikke veldig forlokkende.

En telefon endret alt

En dag fikk jeg en telefon fra mamma.  Ungdomsskolen hun underviser ved lurte på om jeg kunne stille opp som vikar. Jeg ble sjokkert. Ville de ha meg til å undervise, en ufaglært 20-åring som aldri knapt uten erfaring? Jeg sa ja, men var veldig nervøs.

De første par timene var naturligvis ganske skumle, men etter hvert som jeg ble kjent med elevene ble det gøyere og gøyere å gå på jobb. Elevene virket interesserte, de stilte spørsmål, og vi kunne snakke om fotball og alt mulig i friminuttene. Først da innså jeg at dette var noe jeg kunne tenke meg å jobbe med.

Jeg søkte meg inn som lektorstudent i engelsk på Hamar. Engelsk – fordi jeg var interessert i det og god i det. Lektor – fordi jeg ville jobbe med ungdom. Siden jeg begynte har jeg fått prøve meg på to forskjellige skoler i Innlandet, og det føles som om jeg har vokst godt inn i lærerrollen allerede.

Hvorfor bli lærer?

Men nok om mitt liv – hvorfor bør du gjøre som meg?

  • Du burde gjøre som meg fordi du får utrolig god oppfølging og kompetanse på veien til å bli lærer.
  • Du bør gjøre som meg fordi ingen dag som lærer er den samme.
  • Du bør gjøre som meg fordi du får muligheten til å inspirere og påvirke.
  • Du bør gjøre som meg fordi du kan bli den forskjellen som gjør at unge innser potensialet sitt.
  • Du bør gjøre som meg fordi du får se unge vokse hver dag – og være med på det.
  • Du burde gjøre som meg fordi det ene lille takk-et gjør alt arbeidet verdt det.

Og du, om du fortsatt velger karrierevei basert på lønn – bli lektor. Og ja, feriene er ikke så verst de heller.

Publisert: .
Sist endret: .