Hvordan søker jeg TV-skolen?

Å søke seg til TV-skolen er en litt annen prosess enn å søke seg til andre studier som Høgskolen Innlandet tilbyr. På TV-skolen er vi opptatt av at de riktige menneskene kommer inn, så her får du en liten gjennomgang av hvordan du gjør det, og hva som er viktig i søknadsprosessen.

Det viktigste først: søknadsfristen er 15. april, og dette er fristen hvor du skal laste opp alle viktige dokumenter. Det inkluderer søknad, CV og andre relevante dokumenter/attester. Søknaden din kan enten være ca 1-2 A4-sider eller 1 minutt og 30 sekunders .mp4-film.

Det er mange forskjellige metoder å vise hvem du er på, og det er ikke noen riktig måte å gjøre det på. Hvis du får vist hvem du er på kamera bedre enn på papir, så lag en film om deg selv (eller motsatt!). Det er ingen fasit på hvordan du lager den beste søknaden og sikrer deg plass, men jeg skal gi deg verktøyene du trenger og noen råd så du har en god sjanse!

Søknad

Når du skal skrive/filme søknaden din er det viktig at du forteller hvem du er. Hvor kommer du fra, hva slags bakgrunn har du? Det er også viktig å få fram motivasjonen din for å søke det du du søker deg inn på. Har du drømt om denne skolen i flere år? Kanskje du har sykt lyst til å jobbe som lydtekniker på Melodi Grand Prix? Eller har du veldig lyst til å jobbe med nyheter? Her er det bare å legge ut om hvorfor akkurat du har lyst til å studere TV!

Det neste steget er å fortelle hvorfor nettopp du hører hjemme på TV-skolen. Har du en kvalifikasjon som er super-nyttig å ha i denne bransjen? Har du jobbet med noe relevant tidligere? Eller er du kanskje usikker på hva du kan tilby, men vet du har skikkelig lyst til å studere på TV-skolen? Uansett hva det er - fortell om det du kan tilby, og hvorfor det er så viktig at nettopp du skal få studere her.

Noe veldig viktig som går igjen, og som du også lærer mer om på TV-skolen, er hvorfor. Hvorfor, hvorfor, hvorfor, hvorfor og ikke minst hvorfor! Stiller du deg spørsmålet “Hvorfor det?” fem ganger, kommer du raskt til bunns i nettopp det. Det er et godt verktøy når du skriver/filmer søknaden din, i tillegg til et godt verktøy under studietiden.

IMG_8396

CV og attester

Du vil også bli bedt om å legge ved relevant CV og attester. Selv gikk jeg medier og kommunikasjon på videregående, og lagde en CV ut av de viktigste prosjektene jeg var med på. Dersom du for eksempel har vært skuespiller, produksjonsassistent for en større produksjon, eller laget filmer på egenhånd er dette verdifull erfaring som er verdt å skrive opp.

Når det kommer til attester er det mye som kan legges ved. Har du vært i førstegangstjenesten kan du legge ved tjenesteuttalelse, du kan legge ved attest fra tidligere jobber, osv. Jeg valgte å legge ved tjenesteuttalelsen min, da den sier mye om hvordan jeg er som person. Her er det heller ingen fasit.

Intervju

Dersom søknaden din vekker interesse hos opptakskomitèen blir du kalt inn til intervju. I år er det mulig at dette blir gjort over Skype for alle pga. COVID-19, men du vil få beskjed om hvordan intervjuet kan gjennomføres. Etter at du har sendt inn søknaden din er det viktig at du tar telefonen selv om nummeret som ringer er ukjent. Det kan nemlig være TV-skolen som vil ha et intervju med deg!

Intervjuet er mer en samtale for at skolen skal bli kjent med deg enn et klassisk jobbintervju. Det er likevel lurt å forberede seg selv på spørsmål man kan få om motivasjon, jobb og privatliv i fremtiden. Komitèen består av to lærere og en studentrepresentant. Studentrepresentanten er ofte tillitsvalgt i tredje klasse, og jobber sammen med lærerne for å finne de beste kandidatene.

ALE_4310

Etter intervjuet er ferdig blir intervjuet vurdert sammen med søknaden din. Det tar som regel ikke så lang tid før du får en ny telefon (her er det igjen viktig å svare selv om nummeret er ukjent) av skolen hvor du eventuelt får tilbud om plass. Jeg oppfordrer alle til å ikke ta sorgene på forskudd om du ikke får en telefon før juli - det finnes nemlig håp. Etter man får vite hvilke studier man har kommet inn på, finnes det mulighet for restopptak. Det kan hende at noen har sagt fra seg studieplassen, eller ikke har mulighet til å studere allikevel. Da vil du kanskje få en telefon sent i juli, og få tilbud om skoleplass.

Hver klasse er bygd opp av forskjellige mennesker med ulike kvaliteter. Derfor er det ikke sikkert at selv om du har utrolig mye erfaring at du kommer inn basert på det grunnlaget. Du må også være en lagspiller, og kunne jobbe med andre. En bachelor på TV-skolen er egentlig en bachelor i gruppearbeid. Fordelen med dette er at alle har hver sine egenskaper og bidrar med noe unikt til hver klasse. Skolen tar opp mennesker med forskjellige egenskaper, som ekstroverte, introverte og noen på skalaen i mellom disse polene. Vi lærer å jobbe med forskjellige mennesketyper, og ikke bare å tenke på hvordan jeg jobber best. Fordi vi er et team, og alle i teamet tar ikke imot alle tilbakemeldinger på samme måte.

IMG_2420

Søkeprosessen kan virke utrolig skummel, og det er mange som går rundt og gruer seg. Men alle vi som nå går på TV-skolen har gått gjennom akkurat det samme. Jeg anbefaler virkelig å følge oss på Facebook(TV-skolen i Lillehammer), Snapchat(tv-skolen) og Instagram(tv-skolen), der er det også mange muligheter for å stille oss spørsmål!

Til neste gang håper jeg alle tar godt vare på seg selv og ikke minst hverandre!

-Stine

Publisert: .