Hvordan gjøre studenttilværelsen enda bedre

Mitt nyttårsforsett for 2020 er å sørge for at jeg har overskudd, og det kan jo gjøres på mange måter. Her er noen tips til hvordan du og jeg med noen enkle grep kan gjøre livet som student litt bedre.

Det er alltid litt uvant å begynne på et nytt semester etter en lang ferie. Feriemodusen slås ikke automatisk av i det forelesningene begynner, og vi trenger gjerne litt tid til å omstille oss. Januar nærmer seg allerede slutten, og det er virkelig på tide å innse at juleferien er over. Men selv om ferien er over betyr det ikke at hverdagen trenger å være kjip. Vi står jo faktisk ovenfor flere hverdager enn feriedager. Det er jo hverdagene som utgjør mesteparten av livet vårt, og derfor er det viktig å sørge for at nettopp disse dagene blir fylt med det du ønsker å fylle livet ditt med. Så hva kan vi gjøre?

Engasjer deg

Bli med på det som skjer i din studentby. For min del er det viktig å ta del i omgivelsene rundt meg, og det kan gjøres på mange måter. Jeg har valgt å engasjere meg i vår linjeforening (BOL-foreningen), og denne måneden arrangerte vi nyttårsbord for alle som går Bachelor i organisasjon og ledelse. De fleste studentorganisasjonene har flere arrangementer utover året som man kan ta del i. Finn ut hvilke foreninger du har interesse for, og delta på arrangementene som foregår. Det er gøy, og man ender ofte opp med å bli kjent med mennesker man ellers bare ser i gangen på skolen.

Meg og Mathilde på nyttårsbord med BOL-foreningen

Gjør noe utenom det vanlige

Studiehverdagen kan i perioder bli litt kjedelig. Det finnes grenser for hvor spennende det er å sitte flere timer å lese. Når du tar deg pauser, prøv å gjøre noe annet enn å se på serier. Du kan for eksempel gå på klatring, svømming, gå på café, eller rett og slett spille kort.

Vær på

Jeg vil tro at de fleste studenter ønsker å ligge foran når det kommer til studie og pensum. Sett av litt tid før forelesningene til forberedelse. Les oppsummeringer, og google temaet. På denne måten får i hvert fall jeg en bedre forståelse av hva foreleseren snakker om. Still spørsmål til foreleseren og medstudenter, og prat om temaet.

Vær i aktivitet

Jeg skal ikke komme her og si at alle må trene tre ganger i uka, for der er ikke jeg helt ennå. Men jeg tror de fleste kan ha godt av å bevege seg litt mer. Det kan være så enkelt som å velge trapper over heis, eller gå til neste busstopp i stedet for stoppet som er rett utenfor døra.

Det er også en idé å komme seg ut av døren for å gå en tur. Du trenger ikke nødvendigvis å pushe deg til å skulle gå opp et fjell om du ikke er gira på det. En liten tur i nabolaget er absolutt bedre enn ingen tur. Ta med deg en venn eller sett på en podcast/musikk på øret og nyt frisk luft samtidig som du beveger deg.

På tur med kakao

Pass på deg selv

Dette er et viktig punkt som fort kan bli glemt i en hektisk studiehverdag. Husk å gjøre det som skal til for at du har det bra med deg selv. Tenk positive tanker, spis mat som gir deg energi og juster søvnvanene dine.

Vær sosial

Vi er alle forskjellige når det kommer til hvor sosial man er, men jeg tror absolutt at det er godt for de fleste å være litt med andre mennesker. I en students hverdag blir det mye lesing, og mange studenter blir kanskje mindre sosiale enn de selv ønsker. En idé kan være å inkludere andre i ting du uansett skal gjøre. For eksempel kan du invitere folk på middag, for spise skal man uansett. Dersom du bor med andre, kan det også være givende å prioritere litt tid med dem, og for eksempel spise frokost sammen.

Disse punktene snakker nok like mye til meg som til noen andre – om ikke mer. Det er jo tross alt mitt nyttårsforsett. Likevel håper jeg du tar utfordringen. Sørg for at du har overskudd, og gjør hverdagen din til det du ønsker at den skal være.

- Eirin

Publisert: .