Language: NOR | ENG

Hvordan er det å skrive masteroppgave?

Enten du studerer til en bachelor, master eller til og med doktorgrad skal det ved slutten av studieløpet leveres inn en avhandling. Jeg har selv levert inn en bacheloravhandling og er nå i gang med masteravhandlingen, og deler her mine erfaringer og tanker om dette med dere. 

Hei og god torsdag! 

Det er flere enn meg som er på siste semester av et studieløp og skal avlevere en avhandling nå når det nærmer seg sommeren. Flere av dere som leser dette skal nok gjøre det samme i løpet av de nærmeste årene. Disse oppgavene ligger det mye arbeid bak, og de krever mye av deg som student uansett hvilket nivå det gjøres på. Det er jo så klart også forskjeller i hvordan det gjennomføres.

Min egen bacheloroppgave 

Da jeg skrev min bacheloroppgave mens jeg studerte Bachelor i Music Business - Management hadde vi både fag og praksis samtidig som vi leverte avhandlingen. En bachelor er jo også på mange måter en mindre oppgave enn hva en masteroppgave blir, men kombinasjonen av mange fag og praksis gjorde at det ble mye jobb.

Samtidig fikk jeg og mine medstudenter fordelen av at vi på denne måten hadde en struktur i hverdagen og et løp å følge. Min største ulempe på bachelor var nok at jeg ikke hadde arbeidet på den måten med en oppgave tidligere, så nå i etterkant har jeg dratt med meg veldig mye lærdom til hva jeg skal gjøre og ikke gjøre nå som vi er kommet et stykke i gang med masteroppgaven. 

preview_COLOURBOX13850860

Noen konkrete tips 

For det første så er det alltid viktig å huske på at ting tar tid, og ting tar garantert mer tid enn hva du har tenkt at det skal. Dette merker jeg særlig nå når vi har jobbet med masteroppgaven, og flere måneder har gått med til å finne ut hva vi ikke skal skrive om. Litteratursøk er krevende i seg selv, og det er en demotiverende måte å jobbe på når man bruker utallige timer på å ta til seg informasjon som man til slutt ender med å ikke ha noe bruk for.

Litteratursøk tar tid, å utforme en problemstilling som er spisset nok tar tid, å utforme metoden tar tid, til og med søknaden til Norsk senter for forskningsdata tar lenger tid enn du tror. Så kort oppsummert, husk på at ting tar tid, hvert eneste steg av en avhandling tar lenger tid enn du tror, så vær ute i god tid. Å utforme det grunnleggende utgangspunktet er kanskje krevende, men det gjør veien videre morsommere, lettere, bedre og mer motiverende. 

Om valg av tema

Deretter er det veldig viktig å huske på at du må skrive om noe du synes er spennende, men ikke minst noe som er gjennomførbart. En problemstilling du kommer frem til kan se spennende og dagsaktuell ut, men dersom den i praksis ikke er gjennomførbar på en god måte med tanke på tidsrammer, tilgang på informanter, mangel på eksisterende teori eller lignende så gjør dere det vanskelig for dere selv. Det skal tross alt leveres en endelig oppgave, og det er mye viktigere å samle inn god data for å besvare en problemstilling enn å ha en fantastisk problemstilling uten å kunne komme med noen gode resultater. 

Det kan også være verdt å tenke på å etablere et profesjonelt samarbeid med den du skal skrive med. Som oftest skriver man jo med noen man kjenner eller er venn med fra før, men det er allikevel viktig å etablere det profesjonelle med en slik oppgave. Mange lager samarbeidskontrakter på dette for å være på den sikre siden. Sannheten er at i et så krevende arbeid kan det fort oppstå konflikt, og en person du har stortrivdes med kan plutselig irritere deg grenseløst. Å skrive en oppgave er krevende, og det kan bli dobbelt så krevende av å skrive med en partner. Så det å etablere gode rutiner, avtaler og eventuelt en slik kontrakt fra start før konflikter oppstår kan være veldig verdifullt. Ettersom siste semester på master ikke har andre fag og vi kun er ansvarlig for å skrive vår egen oppgave er det viktig å ha en partner du kan samarbeide godt og strukturert med. 

preview_COLOURBOX5469982

Sett deg inn i tematikken 

Sørg også for at du virkelig forstår hva du selv skriver om. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men i tidspresset du opplever er det ofte fristende å bruke andres sitater fremfor å bruke tid på å forstå et tema i dybden selv. Det hjelper ikke om partneren din forstår det om du ikke selv kan forklare og stå inne for arbeidet du skal levere. Vi har vel alle vært der på en oppgave eller to hvor vi tenker at det ikke er så farlig at den andre gjør jobben for så lenge én forstår det er det nok, men det er ikke tilfelle. Ta ære i eget arbeid og forstå alt du leverer fra deg, det er på denne måten du virkelig forstår faget. Når alt kommer til alt så skal du levere en avhandling som viser ditt kompetansenivå, og det er akkurat det den kommer til å gjøre. Har du ikke forstått godt hva du skriver om, uansett om det måtte være metoden, teorien eller empirien, ja da kommer dette til å gjennomskues. 

Progresjonen med min oppgave

Vi har oppgaveseminar i neste uke og har sendt inn det vi har arbeidet med så langt til opponenter, veileder og emneansvarlig for å få tilbakemeldinger, innspill og hjelpe hverandre videre. Disse tilbakemeldingene kommer til å være gull verdt for vårt videre arbeid med masteroppgaven. Det å benytte seg godt av disse samlingene for å kunne utvikle oppgaven vår best mulig er helt nødvendig, for hvis man ikke stiller seg kritisk til egen oppgave får man den heller ikke til det nivået man ønsker. 

Så stå på folkens. Det er en hard vei å gå, men når mai kommer og oppgaven leveres kommer det til å være en fantastisk følelse å sitte igjen med! 

/Andrea 

Publisert: .
Sist endret: .
Emner: Masteroppgave  Rena